spot_img

Razlog za optimizam! Od 2015. udvostručen broj gradova koji se obvezuju na korištenje obnovljivih izvora energije

Gradovi su danas odgovorni za emitiranje čak 70% ugljikovog dioksida na svjetskoj razini. Ipak, zahvaljujući globalnim promjenama i sve većoj pristupačnosti obnovljivih izvora energije, svjedočimo novim praksama korištenja energije iz prirodnih izvora koje će tek doživjeti svoj eksponencijalni rast.

Polako, ali sigurno, sve se veći broj gradove okreće obnovljivim izvorima energije – mnogi od njih u svoje su dugoročne strategije uveli namjeru za postajanjem u potpunosti čistima i zelenima. Prema podacima objavljenima od strane CDP-a, više od 100 gradova diljem svijeta 70% svoje struje sada dobiva iz obnovljivih izvora energije – sunca, vjetra i vode – što je dvostruko više od 40 gradova koji su zabilježeni 2015. Gradovi-predvodnici u ovoj praksi su oni poput Aucklanda, Nairobija, Osla, Seattlea i Vancouvera.

Svaka je zemlja u svojim nastojanjima specifična te podržava različite oblike strateških partnerstava kako bi prijelaz na obnovljive izvore energije bio što jednostavniji i učinkovitiji. U Ujedinjenom je Kraljevstvu pokrenuta UK100, mreža lokalnih samouprava koja predvodi energetsku tranziciju u ovom području, a koja danas uključuje više od 80 gradova koji su obvezali na čistu energiju do 2050. – uključeni su gradovi poput Manchestera, Birminghama, Newcastlea, Glasgowa te Londona sa čak 16 vlastitih predgrađa.

London – predvodnik: 80% prometa do 2041. bit će “zeleno”

U Londonu se pak, odlazi i korak dalje. Predstavljajući strategiju o prijevozu, gradonačelnik Sadiq Khan potvrdio je svoju namjeru da do 80% građana putuje pješice, biciklom ili javnim prijevozom do 2041. te time London učini zelenim gradom.

Khan je obećao “rekordne investicije” u tramvaje i gradske vlakove, kao i biciklističke staze, autobuse i taksije. Svi taksiji će biti nulte emisije do 2033. godine, a autobusi će do tog cilja doći 2037. Centar britanske prijestolnice namjerava do 2020. postati C02 neutralan, a nakon ove godine postepeno će i sve ostale londonske četvrti postati C02 neutralnima.

Globalne promjene

Sve se ove promjene događaju iz dva važna razloga. Prvenstveno, obnovljivi izvori energije postaju sve pristupačniji te drugo, zajednička je globalna težnja zadržati zagrijavanje planete ispod 2 Celzijeva stupnja kako bi se zaustavile klimatske promjene. Vjerujemo kako su pred nama velike promjene – svakako će zanimljivo biti promatrati tranziciju hrvatskih gradova i zajednica.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img