spot_img

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske i NIVEA: Projekt ‘Neka odrastanje bude dječja igra’ kao dio globalne inicijative za ostvarenje punih potencijala djece

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske i tvrtka Beiersdorf od 2014. godine provode projekt društvene odgovornosti Neka odrastanje bude dječja igra kako bi se naglasila važnost igre za dječji razvoj te kako bi se doprinijelo stvaranju boljih uvjeta za odrastanje djece i mladih diljem Hrvatske.

Projekt je dio globalne inicijative NIVEA – stalo nam je do obitelji kojom NIVEA pruža podršku obiteljima pomažući djeci i odraslima u ostvarenju njihovih punih potencijala. Projekt je pokrenut u suradnji sa Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatske, nevladinom i neprofitnom udrugom koja djeluje od 1950. godine. Savez DND okuplja, potiče i pruža pomoć osnovnim Društvima „Naša djeca“ (DND) koja djeluju u gradovima i općinama diljem Hrvatske u akcijama i aktivnostima s djecom i za djecu.

Od opremanja prostora do provedbe programa

U prvoj godini projekta „Neka odrastanje bude dječja igra“ uređeno je i opremljeno 10 igraonica i prostora Društava „Naša djeca“ kako bi djeca kvalitetno provodila svoje slobodno vrijeme te je prikupljeno i publicirano više od 600 originalnih dječjih mudrih poruka odraslima o igri, obitelji, svijetu u kojemu djeca žive i koji ih okružuje pod nazivom „Poruke djece odraslima“.

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske zahvalan je tvrtki Beiersdorf i vrlo ponosan na projekt „Neka odrastanje bude dječja igra“, zahvaljujući kojemu djeca, voditelji, roditelji, stručni suradnici iz naše raširene mreže Društava „Naša djeca“ diljem Hrvatske, imaju opremljene igraonice i prostore za rad, educirane volontere za kreativne radionice s djecom, korisne priručnike, kvalitetne igre i igračke i javna događanja, istaknula je Sonja Borovčak, dopredsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske.

Godine 2015. glavna tema je bila dječja igra. Educirano je 50 volontera iz Društava Naša djeca za kreativne radionice s djecom i roditeljima koji su proveli 36 besplatnih radionica s djecom i roditeljima u više od 20 gradova i općina. Izrađen je i poseban priručnik s igrama za djecu, voditelje, mentore, odgojitelje, nastavnike, volontere i roditelje te održan Dan igara u više od 40 gradova i općina diljem Hrvatske.

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske ponosni je partner na ovom projektu. Raduje nas da se igramo i zajedno odrastamo kroz projekt nastojeći ga učiniti što boljim i potaknuti što više roditelja i djece da provode svoje slobodno vrijeme kroz igru, rekla je predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić.

Kreativno izražavanje kroz igru

U 2016. godini, pravo djeteta na igru i slobodno vrijeme proširilo se na glavnu temu projekta – igračku. Educirano je novih 50 volontera iz Društava „Naša djeca“ za likovne, lutkarske i dramske radionice. Kao rezultat ovih kreativnih seminara, uslijedile su besplatne radionice za roditelje i djecu diljem Hrvatske. Uz pomoć educiranih volontera, nekoliko stotina djece diljem Hrvatske izradilo je vrlo originalne prototipove igračaka i igara te pokazalo koliko je važno omogućiti djeci da se kreativno izražavaju i provode slobodno vrijeme kroz igru. Izložba je postavljena u Etnografskom muzeju u Zagrebu. U sklopu projekta održana je i tribina o igri i igračkama te nagradni natječaj koji se provodio na mrežnim stranicama www.nivea.hr. Dizajnerice Slavica Farkaš, Tea Janković, Iva Risek i Adriana Pavelić za potrebe projekta izradile su prototipove igračaka, a djeca i odrasli su glasovali za najbolje rješenje. Pobjednička igra Slavice Farkaš „Čiri biri bajka“ producirana je u limitiranom izdanju te distribuirana Društvima „Naša djeca“ diljem Hrvatske kako bi je djeca i volonteri koristili u svakodnevnom radu.

Projekt „Neka odrastanje bude dječja igra“ nastavljen je i u 2017. godini, a glavna tema je nova aktivnost i program „Bajkaonica“. Kako pripovijedanja nema bez pripovjedača, projektom je omogućena edukacija za 26 volontera iz 15 Društava „Naša djeca“. Oni su kroz dva programa usvojili znanja i vještine pripovijedanja. Kako bi se prostor u kojem se pripovijedanje odvija učinio toplim i poželjnim, u suradnji s dizajnericom interijera i kostimografkinjom Gorankom Vlahović iz Pleat pls. studija osmišljena je „Bajkaonica“ te je 15 mobilnih kutića „Bajkaonice“ distribuirano u lokalna Društva „Naša djeca“ koji provode program pripovijedanja. Kako bi ovaj vrijedni izvaninstitucionalni program dobio dugoročnu održivost te provedbu na području cijele Hrvatske, uključujući Društva „Naša djeca“, škole, vrtiće, knjižnice i javne prostore, pokrenut je i proces verifikacije programa.

Projekt „Neka odrastanje bude dječja igra“ primjer je osmišljenog društveno odgovornog projekta koji  pokazuje pozitivan primjer kako se snažnim partnerstvom i zajedničkom vizijom i misijom poslovnog i neprofitnog sektora mogu i trebaju provoditi korisni, edukativni, etički i održivi projekti za djecu i cijele zajednice.

Veseli nas što možemo iz godine u godinu ulagati u obitelj, a to ćemo svakako nastaviti i sljedeće godine, rekla je Nela Zadro, direktorica marketinga tvrtke Beiersdorf Hrvatska.

Snježana Krpes, tajnica Saveza društava Naša djeca Hrvatske

Veljača 2018.
Sukladno Metodologiji oblikovanja DOP primjera Dobre Hrvatske

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img