spot_img

SCHRACK TECHNIK: Kako smo pridobili naše kolege za naš hrvatski DOP

Za nas je 2021. godina bila u znaku godišnjeg susreta Schrack Technik grupe u Hrvatskoj, manifestacije kojoj je svake godine domaćin jedna od 12 zemalja u grupi. Još lani red je došao na nas Hrvate, ali nas je korona zaustavila. Ove se godine nismo dali.

Kakve veze ima susret vrha međunarodne tvrtke s društveno odgovornim poslovanjem? Gdje je tu korist za širu zajednicu, komu će ovakav događaj izravno pomoći u razvoju? Na prvi pogled nikomu.

Godišnji susret u Šibeniku, na rijeci Krki, uz prvu hidocentralu…

Prva hidroelektrana u Europi i druga u svijetu pod imenom Jaruga puštena je u pogon 28. kolovoza 1895. ispod slapa Skradinskog buka na rijeci Krki.

No tijekom susreta pokazali smo kolegama da je grad Šibenik u maloj Hrvatskoj imao rasvjetu napajanu izmjeničnom strujom iz hidroelektrane Jaruga na rijeci Krki već 1895. To je bio prvi cjeloviti sustav proizvodnje, distribucije i udaljene potrošnje višefazne električne energije u Hrvatskoj, a treći ili četvrti u svijetu. Prva Teslina izmjenična hidroelektrana Niagara Falls bila je spojena na prijenosni sustav i daljinsku potrošnju 1896., godinu dana nakon puštanja u pogon sustava Krka-Šibenik! Susretljivošću HEP-a i voditelja postrojenja uspjeli smo, pridržavajući se epidemioloških mjera, zaviriti u elektranu i pogledati dva agregata od kojih je jedan bio rastavljen zbog remonta pa se sve vidjelo školski, kao na dlanu! Dirljivo je bilo iznenađenje stručnjaka u tom povijesnom zdanju – zar je moguće da je Šibenik imao takav sustav prije Beča?! U dva i pol dana u Hrvatskoj posjetili smo i Muzej Fausta Vrančića, slapove Krke, Šibenik, Kornate, upoznali izvornu betinsku gajetu, kušali ukusna jela i dobro vino… Na kraju svi su rekli da bi došli u Hrvatsku i sljedeće godine i da ne treba mijenjati odredište. Ali, ipak, susret 2022. bit će u Belgiji.

Prezentiranje naših DOP projekta kolegama i vodstvu kompanije

Otočni fotonaponski sustavi SCHRACK TECHNIK

U dva i pol dana osvojili smo srca „mame“ Schrack i lobirali za sve naše projekte DOP-a! Kao usput, spomenuli smo da će fotonaponski priručnik, 4. izdanje na više od 600 stranica, biti tiskan u nakladi od 1500 komada. Za besplatnu podjelu učenicima! (Dosad smo u tri izdanja tako podijelili 4500 komada!) Dali smo im do znanja kako smo nekoliko škola opremili didaktičkim kolicima otočnog fotonaponskog sustava s litijevim baterijama, da smo u Srednjoj školi Konjščina završili izgradnju i opremanje laboratorija, da smo se opremili za videokomuniciranje s kupcima i učenicima.

Srednja škola Konjščina

Sve je to vidljivo i u našim financijskim izvještajima, ali ovo je doživljeno na drugi način, uživo. Najvažnije, naš domaći teren iskoristili smo da zadobijemo razumijevanje i odobrenje za nastavak naše aktivnosti u lokalnoj zajednici koja ne donosi profit. Sada se možemo mirnije upustiti u sve naše projekte DOP-a. Već tri godine radimo na priručniku za električne instalacije (600 besplatnih stranica!). Vjerujemo da će znanje sakupljeno u ovom djelu naići na plodno tlo kod učenika upravo 2022. Cilj je da svaki učenik povezan s elektrotehnikom dobije u ruke svoj primjerak priručnika. U planu je nastavak opremanja nekoliko škola novim tehnologijama s područja fotonaponskih sustava. Nastavit ćemo i s prikazom naših tehničkih rješenja na raznim područjima elektrotehnike u stručnoj javnosti. Ove smo godine najmodernijom opremom potpuno opremili dvije brodice iz brodogradilišta Dunkić u Šibeniku. Investitor i brodograditelj dopustili su da naše znanje bude dostupno široj zajednici. Na kraju, zašto nautičari ne bi kupovali domaće brodice?

102. godinu od utemeljenja – susret u Hrvatskoj,  za pamćenje! 

Ovu, 102. godinu od utemeljenja tvrtke Schrack Technik u Europi, 27. godinu postojanja u Hrvatskoj te 12. godinu Schrack Technik internet trgovine pamtit ćemo kroz ovih nekoliko slika „pripreme terena“ za mlade koji dolaze, a nama starijima ostaje da s odobravanjem osluškujemo njihovu mladost!

Dr. sc. Josip Zdenković, predsjednik uprave Schrack Technik d.o.o.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img