spot_img

Uspješna godina: Poslodavac u današnje vrijeme – kako voditi? Schrack Technik 2022.

Neki dan u ruke mi je došao biblijski tekst. Nisam mogao odoljeti da ga ne podijelim dalje jer je toliko aktualan. Koji vrijednosni sustav među ljudima on zagovara? Je li prihvatljiv u tvrtki Schrack Technik?

Am 8, 4-7: „Slušajte ovo, vi što gazite potrebnika i satirete uboge u zemlji! Kažete: „Kad li će mlađak proći da prodamo žito, i subota da tržimo pšenicu? Smanjit ćemo efu, povećati šekel da varamo krivim mjerama, da kupimo siromaha za srebro, potrebita za sandale i da prodajemo otražak pod žito.“ Zakle se Gospodin ponosom Jakovljevim: „Dovijeka neću zaboraviti nijednoga djela vašega.“

Što se to danas događa naokolo, među nama, a da zapravo već nije viđeno i zapisano tisućama godina prije? Da li zaista energenti od jučer do danas moraju poskupiti 10 i više puta? Ili se tek nekolicina moćnika dogovorila o svom interesu i gazi po životima većine ljudi, a posebno potrebnih? U tekstu se lijepo čita da Gospodin neće zaboraviti takva nečasna djela, dovijeka. Ako je Gospodin vječna Ljubav, koliko moraju biti veliki prekršaji – pohlepa, gramzljivost, bezosjećajnost, bezočnost, a da ih vječna Ljubav, apsolutno Dobro, neće zaboraviti dovijeka? 

Kako smo tako lako pogubili sebe i poniznost

Kako smo tako lako izgubili poniznost i strah od kazne za prijevaru pred Gospodinom; a ako nismo vjernici, kako smo izgubili poniznost i strah pred bližnjima? Ako Bog ne postoji, valjda postoje bližnji naši, postoje ljudi, valjda postoje neke naše opće vrijednosti, nije valjda jedina prava istina da postojim samo JA i MOJ sustav vrijednosti… ? Koliko je jako to „moje vlasništvo“, „moja moć“, „moja pozicija“, u kojem slučaju isključujem druge i sve trpam samo sebi? A ništa od toga neće mi osigurati da jednog dana ne napustim fizički svijet, svoje bližnje i ništa od toga ne mogu ponijeti sa sobom na taj put. Vjernicima je lakše jer idu u obećano kraljevstvo, gdje nema ovozemaljskih nevolja, politike i nepravdi. Oni se mogu svojim nastojanjima u dobru prema bližnjem već sada i ovdje pripremati za to kraljevstvo.

Što JA mogu, što JA sve mogu

Neću dalje pametovati, kako se možda čini, ali, ipak – što ja mogu, kao poslodavac-čovjek, činiti svakog dana da se ovaj usijani planet i odnosi na njemu i ne zagrijavaju toliko i dalje u tom tako čudnom samouništavajućem smjeru? 

Mogu djelovati oko sebe. Mogu nastojati ne iskoristiti stanje za brzu i neopravdanu poslovnu zaradu. Mogu stati, u okviru svojih mogućnosti, u zaštitu svojih zaposlenika i kupaca. Jer ja sam njihov izvor i oni od mene to očekuju. Moram li povisivati cijene više od promjene ulaznih cijena koje mi plaćamo. ? Koliko tvrtki ima ekstraprofit vezan uz trenutnu krizu, a koliko tvrtki je ostalo na uobičajenoj razini marže? Uskoro nam dolazi promjena HRK/EUR, mogu li i tu ostati dosljedan ili ću „varati krivom mjerom“,  kako kaže stari biblijski tekst? Mogu li stvoriti koje novo radno mjesto? Mogu li nagraditi svoje zaposlenike koji vjerno i neumorno izgrađuju naš Schrack? Koliko mladih osoba mogu besplatno poučiti i potaknuti? Mogu li zadržati makar jednu mladu osobu u Hrvatskoj? Što mogu učiniti u društvenom poduzetništvu?

Neću i ne mogu sam uspjeti. Ta spoznaja poniznosti, čini se, prvi je korak. Mogu sa svojim bližnjima i suradnicima, s njima i za njih. Drugi korak je izbor služenja bližnjega, i ne samo njega. Da – svakodnevni izbor služenja, a ne vladanja bližnjim i okolinom. Ako sam pri tome i vjernik, onda mi je i sva Snaga na raspolaganju za hodanje. 

Prvi korak, drugi korak, pa opet prvi korak, pa drugi korak…
Ovo zvuči kao da me netko uči hodati – ili ja to možda vodim druge?

Dr. sc. Josip Zdenković, direktor Schrack Technik d.o.o.

DOBRA HRVATSKA
Prosinac, 2022.

www.odgovorno.hr
odgovorno@odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img