spot_img

Širite „Dječji priručnik za održivi razvoj, o razvrstavanju otpada“. I vi možete pomoći edukaciji djece u zajednici.

Svaka je tvrtka u mogućnosti, na neki način i u društvenoj obvezi poradi vlastite odgovornosti, na sustavan način podržavati odgoj i obrazovanje djece za održivi razvoj, između ostalog, i po pitanju prepoznavanja i razvrstavanja otpada, štednje resursa planeta Zemlje i smanjenje emisija u zrak. Bude li u tome društvo uspješno, već za 10-ak godina možemo računati na novu generaciju osviještenih građana, pobornika održivosti, današnjih mališana i mlađe djece u vrtićima i školama. Snaga leži u razvoju svijesti, volji, samodisciplini, njih malih koji tek pristižu među odrasle. Svaki korak, svaki društveni projekt i ulaganje koji tome teži, važan je.

Uzor Hrvatske, udruga iz Koprivnice, prednjači u tom poslu i zavređuje podršku. Želite li sudjelovati, počnite već danas.

Što možete vi učiniti u 2023.
Znate li nekoga pri vodstvu neke tvrtke – poklonika društvene odgovornosti – predstavite mu način na koji poslodavci mogu podržati projekt. Sve počinje time da tvrtka otkupi neku količinu dječjih priručnika »Prepoznavanje i razvrstavanje otpada«, knjižice s ilustracijama i zanimljivim tekstom (20, 30, 50 kom) – sve po prihvatljivoj cijeni – i odluči kojoj će školi ili vrtiću u svojoj zajednici donirati publikacije. Razveselit će se time mnogi. Učitelji, nastavnici, pedagozi, odgojiteljice – tete u vrtiću znati će, uz upute Udruge Uzor Hrvatske, kako ih upotrebiti u nastavi i edukativnim igrama sa djecom. Radionica u ustanovi zna biti veoma vesela, djeci zanimljiva i poučna. 
Kontakt adresa: Matija Hlebar, predsjednik Udruge Uzor Hrvatske:  matija.hlebar@gmail.com
Odgoj i obrazovanje djece i mladih za održivi razvoj

Udruga za održivi razvoj Hrvatske (UZOR HRVATSKE) afirmira društvenu svijest o tome kako svi trebamo dati svoj konkretan doprinos brizi za dobru zajedničku budućnost na Zemlji. Moramo djelovati – i drugačije i više i bolje nego dosad. U tom smislu, Udruga već desetak godina razvija održiva rješenja za društvene i okolišne probleme. Prepoznavši da u lokalnoj – koprivničkoj, ali i široj zajednici, ne postoji dostatno dobar edukativni sustav o odvojenom sakupljanju otpada u dječjim vrtićima i osnovnim školama, koji bi djecu učinkovito podučavao kako prepoznati u i razvrstavati sve različite vrste otpada,  i to što bliže mjestu nastanka, Udruga je krenula u susret djeci i hrvatskim školama i dječjim vrtićima. 

Nakon višegodišnje suradnje s timom iz koprivničkog Dječjeg vrtića Tratinčica, posebno sa ravnateljicom i psihologinjom, polovicom 2017. svjetlo dana ugledao je i UZOR-ov Dječji priručnik za održivi razvoj – »Prepoznavanje i razvrstavanje otpada«. 

Od tada ovaj je dječji priručnik proputovao dobar dio Lijepe naše i razveselio djecu u Koprivnici, brojnim mjestima Koprivničko-križevačke županije, Zagrebu, Zaprešiću, Oroslavju, Humu na Sutli, Biogradu na Moru, Sv. Filipu i Jakovu, Pregradi, Zaboku pa čak i na Lastovu.

UZOR-ov program »Zajedno za djecu i planet Zemlju« promiče osvještavanje djece na temu otpada kroz tri elementa :

  • Dječji priručnik za održivi razvoj na temu prepoznavanje i razvrstavanje otpada:  sadrži pjesme, zadatke prepoznavanja i razvrstavanja otpada, zadatke bojanja, zagonetke, igre povezivanja, eliminiranja, zaokruživanja i ponovne upotrebe otpada. Sadržaj se prati kroz ponašanje i djelovanje 7 osmišljenih likova za djecu: Vila Papirica (za papir), Petko Peti (za plastiku), Bocko Boca (za staklo), Limenko Lim (za metal), Straško Strašić (za tekstil), Lovac na munje (za baterije) i Bio Vrtlarica (za biootpad).
  • Eko kutije: stečeno znanje djeca mogu svakodnevno primjenjivati i razvijati u pozitivne životne navike. U dječjim vrtićima i osnovnim školama se postavljaju reciklabilne eko kutije – svaka kutija namijenjena je za odvojeno sakupljanje jedne vrste otpada. 
  • Eko radionica: prepoznavanje i razvrstavanje otpada kroz igru štafeta.

Obogaćen inovativnim rješenjima, Priručnik predstavlja posebno vrijedan element UZOR-ovog programa za održivi razvoj »Zajedno za djecu i planet Zemlju«, namijenjen  prvenstveno djeci predškolske dobi (od prvih koraka) te školske dobi (do 4. razreda osnovne škole). Riječ je o provjerenom rješenju za odgoj i obrazovanje djece za Republiku Hrvatsku, ali i za druge zemlje.

***

UZOR HR – Dječje eko kutije za prepoznavanje i razvrstavanje otpada

U organiziranu akciju edukacije djece na terenu trebali bismo krenuti čim prije, od njihove najranije dobi, odgajati ih i obrazovati na njima razumljiv i zanimljiv način. I, naravno, osigurati im sve preduvjete da i u svakodnevnom životu, u vrtićima i školama, razdvajaju otpad u različite vrste kao osobnu rutinu. 

Inovativni program »Zajedno za djecu i planet Zemlju« Udruga je pokrenula 2012. Program je u mnogo aspekata drugačiji od ostalih jer poučava djecu  tajnama recikliranja otpada na održiv način. 

Znamo da je neophodno razvijati odgovornost djece prema sebi samima i prema njihovom jedinom domu, kreirajući zajedno društvo u kojem želimo živjeti i koje želimo ostaviti onima koji dolaze nakon nas. Možemo i moramo početi raditi drugačije za djecu i planet Zemlju jer ne postoji planet B!

Usmjerimo pažnju i aktivnost posebno prema djeci i mladima.

Ako može Udruga Uzor Hrvatske, mogu mnogi. Možemo. 

Redakcijski tekst

DOBRA HRVATSKA
Siječanj, 2023.

www.odgovorno.hr
odgovorno@odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img