spot_img

ŠPECERAJ: Prva zero-waste trgovina u Hrvatskoj (Donesite svoju vrećicu!)

Veći gradovi prednjače kada je riječ o promijeni svijesti te porastu primjera dobrih praksi. U skladu s time, niti Zagreb više nije iznimka. Pod imenom Špeceraj, na adresi Trg kralja Petra Svačića 1 u Zagrebu, otvorena je prva domaća zero waste trgovina, odnosno prvi hrvatski rinfuzni mini market kojem je cilj smanjiti količinu otpada po kućanstvu te bacanje hrane.

Većina se proizvoda u Špeceraju prodaje u rinfuzi i pakira se u papirnate škarnicle, staklenke ili boce. Kupci se pozivaju da donose vlastite posude, boce ili platnene vrećice, dok su plastične vrećice zabranjene. Popuste mogu ostvariti kupci koji donesu vlastitu ambalažu. Motivirajući primjer izvrsne prakse koja je u Hrvatskoj tek u začetku.

Iza projekta stoji vlasnica Snježana Zrnić koja je projekt pokrenula prije dvije godine. Misija marketa jest smanjiti smeće koliko god je to moguće – u skladu sa samom zero waste filozofijom.

Koncepcija zero-waste (bez otpada) strategija je oponašanja prirode koja, kako znamo, ne poznaje otpad. Sve što proizvodimo tijekom poslovanja i što trošimo za života ima minimalan (ili u najboljem slučaju nikakav) utjecaj na čovjeka i okoliš. Prije svega to znači proizvodnju dugovječnih i kvalitetnih proizvoda koji mogu biti popravljeni, ponovno korišteni i reciklirani, zatim održivo gospodarenje otpadom te svakodnevne odluke o tome da trošimo racionalno i onečišćujemo što manje.

Briga za okoliš i zdravlje zajednice posljednjih je godina postala imperativom za sve društvene dionike, ne samo velike kompanije. Recikliranje, doniranje, kupnja organskih proizvoda te okretanje lokalnim proizvođačima samo su tek neke od aktivnosti koje smanjuju naš negativni utjecaj na prirodu, ali i sasvim sigurno utječu na kvalitetu života kako nas kao pojedinaca, tako i čitavih zajednica.

Dobra Hrvatska
Rujan, 2017

Foto: Dario Dunaj

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img