Svjetski dan tla održava se svake godine 5. prosinca kao sredstvo usmjeravanja pozornosti na važnost zdravog tla i zagovaranja održivog upravljanja resursima tla.
Uspostavu međunarodnog dana za obilježavanje tla preporučila je Međunarodna unija znanosti o tlu (IUSS) 2002. Konferencija FAO-a jednoglasno je potvrdila Svjetski dan tla u lipnju 2013. i zatražila njegovo službeno usvajanje na 68. Općoj skupštini UN-a. U prosincu 2013. Opća skupština UN-a odredila je 5. prosinca 2014. kao prvi službeni Svjetski dan tla.
Tlo i voda, izvor života
Opstanak našeg planeta ovisi o dragocjenoj vezi između tla i vode. Preko 95 posto naše hrane potječe iz ova dva temeljna izvora. Voda u tlu, vitalna za apsorpciju hranjivih tvari u biljkama, povezuje naše ekosustave. Ovaj simbiotski odnos temelj je naših poljoprivrednih sustava.
Međutim, suočena s klimatskim promjenama i ljudskim djelovanjem, naša tla se degradiraju, stavljajući prekomjeran pritisak na naše vodne resurse. Erozija remeti prirodnu ravnotežu, smanjujući infiltraciju vode i dostupnost za sve oblike života. Prakse održivog upravljanja tlom, kao što je minimalna obrada tla, rotacija usjeva, dodavanje organske tvari i pokrovni usjevi, poboljšavaju zdravlje tla, smanjuju eroziju i onečišćenje te poboljšavaju infiltraciju i skladištenje vode . Ove prakse također čuvaju biološku raznolikost tla, poboljšavaju plodnost i doprinose sekvestraciji ugljika, igrajući ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.
- 95% naše hrane dolazi iz tla.
- 33% tala je degradirano.
- Može proći i do 1000 godina da se proizvede samo 2-3 cm tla.
- Tlo opskrbljuje 15 od 18 prirodnih kemijskih elemenata bitnih za biljke.
- U žlici zemlje ima više živih organizama nego ljudi na Zemlji.
- U posljednjih 70 godina razina vitamina i hranjivih tvari u hrani drastično se smanjila.
- 2 milijarde ljudi diljem svijeta pati od nedostatka mikronutrijenata, poznatog kao skrivena glad.
- Poljoprivredna proizvodnja morat će se povećati za 60% kako bi zadovoljila globalnu potražnju za hranom 2050.
- Održivim upravljanjem tlom moglo bi se proizvesti do 58% više hrane.
- Skoro 1/2 našeg kućnog otpada mogla bi se kompostirati kako bi se njegovalo tlo.
Svjetski dan tla 2023. i njegova kampanja imaju za cilj podići svijest o važnosti i odnosu između tla i vode u postizanju održivih i otpornih poljoprivredno-prehrambenih sustava. To je jedinstvena globalna platforma koja ne samo da slavi tlo, već također osnažuje i angažira građane diljem svijeta da poboljšaju zdravlje tla.
Ključne poruke za 2023.
Tlo i voda ključni su resursi za održavanje života na Zemlji.
- Tlo i voda temelj su proizvodnje hrane, ekosustava i dobrobiti ljudi. Prepoznajući njihovu neprocjenjivu ulogu, možemo poduzeti proaktivne mjere za očuvanje ovih resursa za buduće generacije.
- Erozija i zbijanje tla ometaju sposobnost tla za skladištenje, odvodnju i filtriranje vode i povećavaju rizik od poplava, klizišta i pješčanih/prašnih oluja.
- Tlo i voda su medij u kojem biljke rastu i dobivaju bitne hranjive tvari.
- Zdravo tlo igra ključnu ulogu kao prirodni filtar, pročišćavajući i pohranjujući vodu dok se infiltrira u tlo.
- Sustavi kišne poljoprivrede čine 80 posto obradivih površina, pridonoseći 60 posto globalne proizvodnje hrane. Ovi sustavi uvelike se oslanjaju na učinkovite prakse upravljanja vlagom u tlu.
- Sustavi navodnjavane poljoprivrede povlače 70% svjetske slatke vode i čine 20% obradivih površina.
Tlo i voda međusobno su povezani resursi kojima je potrebno integrirano upravljanje.
- Zdravlje tla te kvaliteta i dostupnost vode međusobno su povezani.
- Primjena praksi održivog upravljanja tlom povećava dostupnost vode za poljoprivredu. Zdrava tla, obogaćena organskom tvari, igraju ključnu ulogu u regulaciji zadržavanja i dostupnosti vode.
- Učinkovito korištenje kvalitetne vode, promicanje održive upotrebe gnojiva i pesticida, primjena odgovarajućih metoda navodnjavanja, poboljšanje sustava odvodnje, kontrola crpljenja i praćenje razine slanosti tla i podzemne vode ključni su za održavanje održive poljoprivredne prakse.
- Održivo upravljanje tlom ključno je za poboljšanje produktivnosti vode u sustavima navodnjavanja.
Neodgovarajuće prakse upravljanja tlom i vodom utječu na eroziju tla, biološku raznolikost tla, plodnost tla te kvalitetu i količinu vode .
- Nedostatak vode dovodi do gubitka bioraznolikosti tla, dok ispiranje i eutrofikacija zbog poljoprivrednih praksi dovode do gubitka bioraznolikosti u vodnim tijelima.
- Loše upravljanje pesticidima i gnojivima ne samo da ugrožava kvalitetu tla i vode, već predstavlja i značajne rizike za ljudsko zdravlje i ekosustave.
- Loše prakse navodnjavanja i odvodnje neki su od glavnih pokretača salinizacije tla.
- Porast razine mora pridonosi gubitku zemljišta, povećavajući rizik od salinizacije tla i sodifikacije, što može negativno utjecati na poljoprivrednu produktivnost.
Očuvanje tla i vode doprinosi ublažavanju klimatskih promjena i prilagodbi.
- Poboljšano upravljanje tlom i vodom poboljšava sposobnost zemlje da izdrži ekstremne klimatske događaje kao što su suše, poplave i pješčane/prašnate oluje.
- Prakse integriranog upravljanja tlom i vodom pružaju osnovne usluge ekosustava, podržavaju život na zemlji i povećavaju otpornost ekosustava.
- Zdravo tlo djeluje kao skladište ugljika izdvajanjem ugljika iz atmosfere, čime pridonosi i prilagodbi klimatskim promjenama i naporima za ublažavanje.
DOBRA HRVATSKA
Trebate biti prijavljeni kako bi objavili komentar.