spot_img

Svjetski dan turizma

Svjetski dan turizma ustanovljen je 1980. godine od strane UNWTO-a u znak sjećanja na godišnjicu usvajanja statuta te organizacije. Od tada se taj dan obilježava svake godine 27. rujna i to svake godine s drugom temom.

Svjetski dan turizma obilježava se kako bi se podigla svijest o važnosti turizma i njegovom potencijalu za promicanje gospodarskog rasta, kulturne razmjene i održivosti okoliša. Dan ima za cilj promovirati odgovornu i održivu turističku praksu, kao i istaknuti izazove s kojima se turistička industrija suočava.

Turizam je jedna od najvažnijih svjetskih gospodarskih grana

Turizam omogućuje ljudima da iskuse neka od svjetskih kulturnih i prirodnih bogatstava i približava ljude jedne drugima. Ekonomski je turizam jedan od najvažnijih svjetskih gospodarskih sektora. Na cijelom svijetu u turizmu radi svaka deseta zaposlena osoba, a to osigurava sredstva za život još stotinama milijuna. Za neke zemlje, a među njima je i Hrvatska, može predstavljati i više od 20% njihovog BDP-a.

U Hrvatskoj je turizam jedna od najvažnijih grana gospodarstva. Prema službenim podacima u tom sektoru je zaposleno više od 105.000 osoba u više od 21.000 poduzeća. Prosječna bruto plaća je 1.111€. Prema podacima Statiste, Hrvatska je 2022. bila članica EU s najvećim udjelom turizma u BDP-u od gotovo 26%.

Konstantan rast turističkog sektora tijekom posljednjih šest desetljeća odražava progresivniji pristup turizmu zahvaljujući padu troškova prijevoza i globalnom rastu srednje klase. Priznavanje prava na godišnji odmor u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima i bolje usvajanje radnih prava u mnogim zemljama također su podržali njegov razvoj. Ovi čimbenici također služe kao pozadina za otpornost koju je turizam pokazao posljednjih godina. Sektor je doživio gotovo neprekinuti rast unatoč izazovima kao što su globalna gospodarska kriza i prirodne katastrofe.

Turizam i održivi razvoj

Svjetski dan turizmaTurizam je ključni stup Plana održivog razvoja do 2030., posebno  ciljeva 8, 1214. Često je turizam prva ulazna točka u svijet rada, posebno za žene, mlade, radnike migrante i ruralno stanovništvo u zemljama u razvoju i najmanje razvijenim zemljama. Žene čine većinu radne snage u turističkom sektoru, dok je polovica te radne snage mlađa od 25 godina.

Tijekom svoje 70. sjednice 2015., Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2017. kao Međunarodnu godinu održivog turizma za razvoj (rezolucija A/RES/70/193), u kojoj je potaknula podršku održivom turizmu kao sredstvu promicanja i ubrzanje održivog razvoja, posebice iskorjenjivanje siromaštva.

Održivi turizam važan je jer promiče gospodarski rast uz zaštitu okoliša i podupiranje lokalnih zajednica. Osigurava da se turističke aktivnosti provode na način da se minimaliziraju negativni i maksimiziraju pozitivni utjecaji. U mnogim dijelovima svijeta zaštita biološke raznolikosti i očuvanje kulturne baštine uvelike se oslanjaju na turistički sektor i prihod koji on stvara.

Turizam i zelena ulaganja – tema je obilježavanja 2023. godine

Posljednjih godina Svjetski dan turizma usmjeren je na promicanje održivih turističkih praksi koje donose korist i ljudima i planetu. To uključuje inicijative za smanjenje utjecaja turizma na okoliš, promicanje kulturne razmjene i razumijevanja te potporu lokalnim zajednicama.

Ovogodišnji Svjetski dan turizma ima za temu “Turizam i zelena ulaganja”. Time se naglašava potreba za više i bolje ciljanih ulaganja u ciljeve održivog razvoja za bolji svijet do 2030. Sada je vrijeme za nova i inovativna rješenja, a ne samo tradicionalna ulaganja koja promiču i podupiru gospodarski rast i produktivnost.

Što su zelena ulaganja u turizam?

 • Svjetski dan turizma 2023
  Kapitalne investicije u održivosti porasle su više od 754% nakon usvajanja Pariškog sporazuma (u razdoblju od 2015. do 2023. godine)
  2015. investicije su iznosile 4.976 milijardi USD
  2023. investicije su iznosile 42.502 milijarde USD
  Izvor: UNWTO na temelju CrunchBase 2023

  Za ljude – ulaganja u obrazovanje i vještine
  Gledajući unaprijed, globalna radna snaga u turizmu zahtijevat će milijune diplomiranih ugostitelja godišnje od sada do 2030. godine, a daljnjih 800.000 poslova godišnje zahtijevat će posebnu strukovnu obuku. Iz tih razloga moramo ulagati u ljude jer su oni temelj turizma kako bi svi oni koji žele biti dio sektora imali jednake mogućnosti pristupa kvalitetnoj turističkoj obuci, bilo gdje u svijetu.

 • Za Planet – ulaganja u održivu infrastrukturu i ubrzavanje zelene transformacije
  Gledajući u budućnost, potreba za smanjenjem emisija pruža mogućnost ulaganja od 24,7 trilijuna dolara u sektor zelenih zgrada u gradovima s tržištima u razvoju do 2030. godine, u kojem hoteli, odmarališta i restorani iznose 1,5 bilijuna dolara. Osim toga, turizam se suočava s puno više mogućnosti ulaganja povezanih s novim rješenjima i tehnologijama za dekarbonizaciju sektora, kao i za osiguranje infrastrukture otporne na klimatske promjene kroz rješenja za prilagodbu.
 • Za prosperitet – ulaganja u inovacije, tehnologiju i poduzetništvo
  Programi digitalizacije i inovacija strateški su prioritet za podršku posebno mladima i ženama, koji su ključni za usavršavanje radne snage u turističkom sektoru. Štoviše, globalna potreba za povećanjem ulaganja u programe koji podupiru i potiču poduzetništvo i stvaraju mogućnosti za inovacije itekako je potrebna u sektoru turizma.

Svjetski dan turizma 2023. je poziv na akciju međunarodnoj zajednici, vladama, multilateralnim financijskim institucijama, razvojnim partnerima i investitorima iz privatnog sektora da se ujedine oko nove strategije ulaganja u turizam.

Učinimo svi više kako bismo iskoristili puni potencijal održivog turizma. Jer ulaganje u održivi turizam je ulaganje u bolju budućnost za sve. – António Guterres

DOBRA HRVATSKA

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img