spot_img

Gordana Kovačević o poslovnom, inovativnom i održivom poslovanju Grupe i Društva Ericsson Nikola Tesla

„U 2019. godini Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je ukupne prihode od prodaje u iznosu od 1.779,3 milijuna kuna, 14,2% više u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu je rast prihoda od prodaje ostvaren na svim tržištima. Tijekom godine usredotočili smo se na modernizaciju mreža naših kupaca u Hrvatskoj i inozemstvu, razvoj novih rješenja u 5G području te jačanje našeg tehnološkog vodstva. ….

U odnosu na prethodnu godinu, bruto dobit veća je 16% te iznosi 164,5 milijuna kuna dok se bruto marža zadržala na približno istoj razini te iznosi 9,2%. Operativna dobit iznosi 102,6 milijuna kuna, što je smanjenje od 14,5% prvenstveno zbog izostanka prihoda po osnovi Zakona o poticanju ulaganja, premda su pozitivni učinci ovog Zakona u 2019. godini vidljivi kroz smanjenje porezne obaveze, odnosno efektivne porezne stope.

Neto dobit iznosi 102,6 milijuna kuna, dok je povrat od prodaje 5,8%. Kraj godine zaključili smo sa solidnom bilancom i udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 33%. Ostvaren je i pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 68,9 milijuna kuna, prije svega kao rezultat kvalitetne realizacije strateških projekata.

Na izvoznim tržištima zabilježen je porast prihoda od prodaje. Treba istaknuti nastavak dobre suradnje s operatorima HT Eronetom, Crnogorskim Telekomom, Ipkom i beCloudom na modernizaciji, proširenju i održavanju telekomunikacijskih mreža. U segmentu ICT za Industriju i društvo ugovorili smo nastavak održavanja sustava zdravstva za potrebe Ministarstva zdravstva Armenije. Na projektu informatizacije zdravstvenog sustava u Kazahstanu, nakon završene faze usluga upravljanja, započeli smo s održavanjem sustava….

*

Kao društveno odgovoran poduzetnik posebnu pozornost posvećujemo održivom poslovanju. Odličan primjer je opsežan projekt energetske obnove dijela naših proizvodnih resursa i zgrada, sufinanciran sredstvima Europske unije, po čijem će završetku, krajem 2020. godine, kompanija ostvarivati godišnje uštede energije od preko 4,6 milijuna kWh te istodobno smanjiti emisiju CO2 za gotovo 1400 tona. Ovaj projekt u skladu je i sa zaključcima Akcijskog plana za smanjenje ugljikovog otiska Ericssona Nikole Tesle prethodno izrađenog u okviru europskog LIFE Clim’Foot projekta u kojem je kompanija također sudjelovala.

U sklopu suradnje sa sveučilištima, prošle godine održan je devetnaesti Ljetni kamp Ericssona Nikole Tesle na kojem su sudjelovala 54 studenta iz Hrvatske i susjednih zemalja od kojih 13 u sklopu ERASMUS++ projekta BENEFIT na kojem je naša kompanija industrijski partner.

Ljetni kamp prati aktualne svjetske trendove u ICT industriji te su studenti pod stručnim vodstvom mentora radili na projektima u području umjetne inteligencije, automatizacije, robotike, 5G-a i Interneta stvari (IoT)…

*

U okviru suradnje sa znanstveno-obrazovnim institucijama željeli bismo istaknuti aktivnosti na osnivanju novog zajedničkog Laboratorija za znanost o podacima u prometu i logistici s Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (FPZ).

Također radimo na jačanju naše pozicije na Ericssonovom tržištu, kroz aktivnosti našeg istraživačko-razvojnog centra kao i ekspertnih centara za usluge i rješenja, fokusirajući se na postizanje visoke kvalitete, inovativnost i troškovnu učinkovitost. U skladu s time nastavljamo zapošljavati i ulagati u opremu te razvoj strateških znanja i vještina. Tijekom 2020. nastavljamo i s implementacijom programa Digitalne transformacije na razini Ericsson Nikola Tesla Grupe s ciljem pojednostavljena ključnih kompanijskih procesa i dodatne automatizacije…

*

Naša kompanija obilježila je u protekloj godini 70-tu obljetnicu svog poslovanja te koristim ovu priliku da zahvalim svim zaposlenicima, kupcima i partnerima na doprinosu uspješnom poslovanju.“

Cjelovitu informaciju o poslovanju Ericssona Nikole Tesle možete naći na adresi ericsson.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 uskoro stiže!

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img