spot_img

ZANIMA VAS GDJE JE GRETA? Greta Thunberg i u pandemiji ostala dosljedna svom poznatom velikom zalaganju! Generalno, mladi postaju sve osjetljiviji na problem klime, a odrasli još ne donose odluke…

Iako smo sred pandemije, prirodno, našu pažnju skrenuli na strašne ovodnevne nevolje., klimatske promjene se događaju, naviru. Neki predviđaju da će možebitne pogibelji od promjene klime biti mnogo veće i trajnije od ovih koje nosi pandemija! . „Klimatsku krizu tretirajte kao – veliku – sadašnju – krizu!“, poručuje Greta, i djeluje i dalje.

I dok je cijeli svijet sa zabrinutošću pratio blokadu Sueskog kanala brodom Ever Given i ogromne trgovinske gubitke koji su zbog toga nastali, najpoznatija svjetska klimatska aktivistica, Šveđanka Greta Thunberg, na društvenim je mrežama ironično napisala: „U slučaju da je tko zabrinut zbog emisija s ‘Evergreen’ broda i sličnih koji prevoze naše stvari iz udaljenih tvornica, neka ne bude, jer to nisu ni drugi. Emisije međunarodnog zračnog i brodarskog prometa, naime, isključene su iz službene svjetske statistike. U teoriji, „“papirima“ one, dakle, ne postoje. Tako je bolje, zar ne?“ Greta je tako ukazala na manje poznatu činjenicu da mnoge velike tvrtke doduše izračunavaju svoj utjecaj na okoliš, ali iz njih isključuju emisije vanjskih dobavljača s kojima su u prvoj razini kontakta.

Punoljetna

Trećeg siječnja ove godine Greta je navršila 18 godina. „Napokon slobodna!“, napisala je. Upitana kako se nosi s negativnim izjavama o sebi na društvenim mrežama, Greta kaže: „Da provodim vrijeme pokušavajući se obraniti, ne bih radila ništa drugo.“ Kao punoljetna djevojka, s već tri godine velikog i dragocjenog aktivističkog iskustva, Greta je sada sigurnija u sebe i u svoje stavove, ali i odmjerenija u izjavama, te svjesnija da mnogi nikad nisu željeli i ne žele ni danas čuti i sagledati istinu. Tako je nedavno izjavila da razumije političare koliko im je teško djelovati na zaustavljanju klimatskih promjena. „Da budem iskrena, ne bih željela trenutno biti u položaju političara“, izjavila je, ali i istaknula da političari ne rade dovoljno kada je riječ o globalnoj klimatskoj krizi.

Zašto se slušaju znanstvenici o Covidu, a drugi ne?

Izbijanje pandemije Covid-19 Greta je iskoristila da istakne važnost znanstvenika: „Mislim da je pandemija osvijetlila kako … ovisimo o znanosti i da ne možemo uspjeti bez znanosti”. No, dodala je kako „slušamo samo jednu vrstu znanstvenika ili neke vrste znanstvenika“ te da treba slušati i klimatske znanstvenike te znanstvenike koji rade na biološkoj raznolikosti.

Utjecaj pandemije na svijet je ogroman, istaknula je Greta. Pandemija je prije svega tragedija. „Pandemija nema nikakvih prednosti niti pozitivnih aspekata. Ne bismo trebali govoriti o lekcijama koje se iz toga mogu naučiti, jer lekcije na neki način zvuče kao nešto pozitivno.“ Greta smatra da je međunarodni odgovor na pandemiju pokazao da bi vlade mogle jedinstveno djelovati i u slučaju klimatskih izvanrednih situacija. „Krizu je moguće tretirati kao krizu, moguće je zdravlje ljudi staviti iznad ekonomskih interesa, a moguće je i slušati znanost“, objasnila je.

Djelovanje Grete danas – intenzivno i, prvenstveno, u digitalnim medijima

Pandemija Covida-19 nije ju zaustavila, samo je izmijenila način njezina djelovanja. Greta se vratila u školu, ali štrajkovi petkom i dalje se održavaju – digitalno. Nema više masovnih okupljanja mladih na prosvjednim akcijama niti putovanja (makar i brodom) na važne svjetske događaje na kojima može izreći svoje stavove o klimi. Od početka pandemije Greta i aktivisti njezina pokreta posvetili su se digitalnom aktivizmu, održavanju masovnih video poziva i događaja te pokretanju internetskih kampanja u svim važnim pitanjima. Greta je većinu svog djelovanja prebacila „na mrežu“, ali to nije oslabilo njezin utjecaj ni umanjilo snagu njezinih poruka. Njezini bockavi i pronicljivi komentari često razotkrivaju površnu i deklarativnu brigu o okolišu iza koje ne stoje stvarni napori da se stanje promijeni.

Greta i njezini istomišljenici vrlo su aktivni na društvenim mrežama, a njezine objave uvijek privuku mnoštvo pratitelja. Pri tome joj ne promiče nijedan događaj koji utječe na klimatske promjene. Tako je, na primjer, u veljači kritizirala plan Europske unije da zabrani izraze koji alternativne veganske mliječne proizvode povezuju s mlijekom, sirom i drugim mliječnim proizvodima što bi mnoge konzumente moglo odvratiti od korištenja biljnih umjesto životinjskih proizvoda.

Velika očekivanja od Bidena

Odjeknula je i njezina nedavna poruka o američkom predsjedniku Joeu Bidenu. Nakon što je dolazak novog američkog predsjednika Bidena komentirala kao događaj koji vraća nadu, razočarana Greta Thunberg nedavno poručuje da Biden ne radi „ni približno dovoljno“ kako bi se ublažile klimatske promjene. Greta je američkoj administraciji poručila: „Klimatsku krizu tretirajte upravo tako – kao krizu!“

Inače, predsjednik Biden pridružio se Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama, imenovao je Johna Kerryja posebnim izaslanikom za klimatske promjene i poništio je propise svog prethodnika Trumpa koji predstavljaju odstupanje od politike zaštite okoliša. Ipak, Greta Thunberg ocjenjuje da to još nije dovoljno. „Sami su rekli da je ovo egzistencijalna prijetnja i trebali bi se u skladu s time i ponašati, što ne čine. Oni se ponašaju prema klimatskoj krizi kao prema jednoj od ‘običnih političkih tema’“, rekla je Greta. Ne treba zaključivati da je i ona svojim izjavama utjecala na akcije Bidena. Jer Biden je upravo najavio plan novog, impresivno velikog ekonomskog „paketa“ kojim bi se milijardama vladina novca ujedinili ciljevi borbe protiv klimatskih promjena i obnove gospodarstva od pandemije, s naglaskom na obnovljive izvore energije, energetsku učinkovitost i proizvodnju električnih automobila.

Ponašanje Grete na osobnoj razini. Putokaz! Poziv: „Svatko bi nešto novo trebao raditi u svom domu, na svom poslu!“

Greta se i sama trudi svojim djelovanjem ne doprinositi zagađenju okoliša. potiče promjene na osobnoj razini svakog od nas. Veganka je, a kaže da je prestala kupovati novu odjeću i druge stvari te ne čini ništa što bi moglo naštetiti krhkoj ravnoteži u prirodi. Ipak, u rođendanskom intervjuu poručila je da ne osuđuje ljude čiji su izbori manje ekološki prihvatljivi od njezinih te da „nikome ne govori što da radi“. Kao svoj idealan rođendanski dar navela je „obećanje svih da će učiniti sve što mogu“ za naš planet. A kao opipljivi dar, skromna je Greta poželjela zamjenska svjetla za svoj bicikl jer, „u Švedskoj zimi rano padne mrak“.

Nominacija za Nobela, „Osoba godine“… poštanska marka

Tek nešto nakon svog rođendana Greta Thunberg, koja je bila nominirana i za Nobelovu nagradu za mir te je proglašena Osobom godine 2019. časopisa Time i, što je iznimno rijetko priznanje – dobila je i „svoju“ poštansku marku. Naime, Švedska je u novoj seriji poštanskih maraka jednu posvetila i Greti kao priznanje za njezin rad na „očuvanju jedinstvene švedske prirode za buduće generacije“.

Da podsjetimo, Greta Thunberg je svjetski poznata i utjecajna klimatska aktivistica od 2018. godine, kada je počela izostajati iz škole kako bi prosvjedovala ispred švedskog parlamenta zbog neaktivnosti u rješavanju klimatske krize. Njezinu pokretu nazvanom „Petkom za budućnost“ i „Štrajk škole za klimu“ priključile su se stotine tisuća učenika diljem svijeta, a podržavaju je i mnogi intelektualci, sindikalisti, radnici… Masovni pokret mladih postao je globalni fenomen kojeg ni političari više nisu mogli ignorirati. Greta je postala poznata i po svom dugotrajnom putovanju brodom u New York gdje je 2019. na sjednici o klimi u Ujedinjenim narodima održala oštar govor.

  • „Ukrali ste mi snove i djetinjstvo svojim praznim riječima“, optužila je svjetske čelnike.
  • „Na početku smo masovnog izumiranja, a sve o čemu vi možete razgovarati je novac i bajke o vječnom gospodarskom rastu. Kako se usuđujete!“

DOBRA HRVATSKA/MDM
Travanj, 2021.

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 uskoro stiže!

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img