spot_img

Kolumna Linda Poščić Borovac*: KAD TE VIRUS STJERA U KUT – VIRTUALNA COVIDOVA ŠKOLA

Priče su lijek. Imaju neku nevjerojatnu snagu. Pokreću unutarnji život. A to je jako važno. Posebno kada je život kaotičan, složen, zbunjujući, istinski zaboravljen. Ovo je jedna od tih priča. Istinita. Stvarna. Nedavno doživljena. Priča o nama. Ljudima. Priča, u kojoj se, kao i u svakoj običnoj, a snažnoj priči, ne očekuje od nas da išta budemo, činimo, tražimo – samo da osjećamo i slušamo. Slušamo.

Ova priča ne završava ovim tekstom, nećete čuti kraj. Ima još puno praznih stranica za ispisati nastavak ovakve jedne priče. Mi, ljudi, smo kao knjige od mnogo nastavaka, filmovi uvijek s više epizoda i sezona. Ova bi se mogla zvati „Izgubili smo fokus, treba nam uputa, lekcija, reset“, a mogla bi se zvati i „Zaboravili ste biti zahvalni, suosjećajni, sposobni služiti drugima“; svakako bi se mogla zvati, ali priča je ista… i ide nekako ovako:

Linda Poscic Borovac

Linda Poščić Borovac*

Autorski članak

Milijuni hodaju cestama, ali nisu živi. Nema u vašim očima strujanja života, oči su vam zatvorene, um je prepun informacija. Kada mislite da sve znate, tada NIŠTA nije ČUDO. A, živjeti bez čuda, čuđenja i čudesnosti,  znači ne živjeti.

Postali ste roboti života, posla, mentalno anestezirani čovječuljci nezadovoljni svakim novim danom, pohlepnici za novcem, skeptici, cinici, proračunate žrtve,… Zar je moguće da ste dopustili nestati kao dobre osobe?

Kao djeca, kao igra, kao osjećaj, kao mašta, kao pozitivci, kao boje? Zar vam takav život ima smisla? Morate naučiti potpuno novi jezik, tek tada ćete moći promijeniti ovo već napaćeno, trulo čovječanstvo. Mali, obični, dobri ljudi rado će prihvatiti moj nauk i savjete. Oni koji misle da su veliki, jer su moćni među ljudima, gušit će se i bauljati….

Morate ponovo učiti što je sloboda. I tek tada ćete razumjeti da sloboda znači odgovornost. Morat ćemo shvatiti da postoji samo jedan pravi lijek svemu, a zove se svijest i savjest. Ne možete ih kupiti u ljekarni, na internetu, na „crno“, kod „frenda“, morat ćete se malo više potruditi, promijeniti svoju unutarnju kemiju, prekinuti sa automatizacijom, prestati uzimati život zdravo za gotovo, probuditi se, jer spavate. Već dugo, dugo i duboko spavate i uživate u ukrašavanju svojih snova, a životu niste dali smisao.

Život nije generalna proba, on teče. Život se ne odgađa. Život nije instant stvar, ono nešto pripremljeno. Život nisu brojke, zarada, ponuda i potražnja, izopačena uvjerenja, nemoralne ideje, neviđeni presing i stres, kontrola svega i svačega, digitalna diktatura, bahatost, licemjernost, politika, napisala pravila… Život nije udobna, prelijepa, jeftina i uvijek dostupna laž. Ona koja vam je spremna služiti na svakom koraku, koju možete kupiti bilo gdje, koliko god hoćete i prilagoditi je sebi baš onako kako vam treba i pristaje. Da biste doživjeli mir.

Zato ste protiv istine, jer se njoj trebate prilagoditi, a ne ona vama, a to je teško. Morali biste puno toga odbaciti, a prije svega EGO. A… to je najteže.

Možda sam vam sada baš trebao JA, danas, za ovu epizodu VELIKOG PRASKA. A sutra već za neku novu epizodu osvješćenja koja vas čeka. Imate još puno praznih stranica za ispisati, postoje nove prilike da ispravite sebe, da oblikujete život onako kako zaslužujete. Da ste u ravnoteži sami sa sobom, s drugima i posebno s Planetom.

Za imati lijep život trebat će vam malo toga, za loš mnogo više.

Nemojte trošiti vrijeme mrzeći bilo koju neizvjesnost ili neuspjeh. Jer oni su vam uvijek bolji učitelji od izvjesnosti i uspjeha. Nemojte trošiti vrijeme mrzeći mene. Ja sam vam samo jedna lekcija. Prva, velika. Naučite je i krenite dalje. Slušajte. Učite, učite opet. I ne podcjenjujte snagu malih stvari i velikog smisla.

Vaš

COVID 19

… Ovo priča, koja bi se mogla zvati POSTAJEMO LI BOLJI LJUDI,  ili NOVI KLUB NADE, zapravo mogla bi se svakako nazvati; mogli bismo je i zavoljeti, mogli bismo je i dalje mudro dopisivati, razvijati je u duhu djeteta, i pričati je novim generacijama kao lijeku koje je vratilo ljudskost. Mogli bismo, ako ne zaboravimo za koji dan.

Small THINGS, BIG difference. Don’t underestimate the power of small.

Linda Poščić Borovac

*Poduzetnica, CEO tvrtke Crocon d.o.o., promotorica djelovanja za opće dobro, pjesnikinja,  utemeljiteljica Udruge za dramsku rekreaciju Happy ThinGS Academy, autorica svjetski nagrađenih kreativnih projekata …

DOBRA HRVATSKA
Travanj, 2020.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img