spot_img

Afirmacija dječjih prava: Djeca preuzela tvrtke na jedan dan

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana djeteta, 20. studenoga 2017., ugledne domaće tvrtke i medijske kuće otvorile su vrata sudjelovanju djece u odlukama i poslovima tvrtki te tako iskazale svoju osjetljivost za prava i život djece i svoju opredjeljenost za društveno odgovorno djelovanje.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta UNICEF je pozvao tvrtke i institucije u Hrvatskoj da otvore svoja vrata djeci i njihovu sudjelovanju u odlukama i poslovima koje se tiču djece i utječu na njihove živote. Ovoj hvalevrijednoj inicijativi priključile su se vodeće domaće tvrtke: Croatia osiguranje, KONČAR, Labud, Hrvatske vode, Zagrebački holding, Kaufland, Valamar i INA kao i nacionalne TV kuće − HRT, Nova TV i RTL Kockica.

U cilju jačanja društvene odgovornosti prema djeci i njihovim pravima spomenute kompanije pozvale su djecu da im pomognu u upravljanju i odlučivanju te da se upoznaju s svojim radom.

Croatia osiguranje organiziralo je događanje za djecu zaposlenika koja su dobila priliku doživjeti kako izgleda upravljanje kompanijom, ali i kako se odvija direktna komunikacija s klijentima. Djeca su vodila poslovni sastanak, dobila mogućnost iznijeti svoje ideje o osiguranju, poslu svojih roditelja, iznijeti teme koje ih posebno zanimaju, pokušati dati rješenje jednostavnog poslovnog izazova iz svoje perspektive. Nakon radnog dijela, uslijedilo je druženje zakusku i zabavni program.

Društva grupe KONČAR ugostila su tridesetak djece iz osnovne i srednje škole te njihove nastavnike.

Dvadesetak mališana iz osnovne škole saznalo je u KONČAR – Inženjeringu za energetiku i transport kako se proizvodi i prenosi struja, kako se automatski podiže rampa na pružnom prijelazu ili griju skretnice kad padne snijeg i led te osnove programiranja (na kojem jeziku pričamo s tabletom ili kompjuterom i kako se sporazumjeti), a od djece su doznala zašto baka jednog od dječaka uvijek čeka Končarev tramvaj. U KONČAR – Institutu za elektrotehniku desetak učenika srednje elektrotehničke škole se jako zainteresiralo za ispitne laboratorije u kojima se ispituje razna oprema na buku, klimu, vlagu itd. Profesori i pratitelji su također bili oduševljeni i već su uputili pismo zahvale Končaru, a djeca su na odlasku poručila da im je bilo jako zanimljivo i da se nadaju da će ih iz Končara ponovo pozvati.

I Kaufland se uključio u inicijativu, i to s čak 17 partnerskih osnovnih škola. Naime, Kaufland ove godine 24 osnovne škole diljem Hrvatske, Kaufland škole ViP, svakog tjedna daruje svježim voćem i povrćem. Upravo te škole ovaj je trgovački lanac pozvao na posjetu partnerskih poslovnica Kauflanda, gdje su ih voditelji kroz igru i priču upoznali s poduzećem, proveli ih kroz cijelu poslovnicu, skladište i prostorije za djelatnike kako bi vidjeli i što se događa “iza kulisa” trgovine.

U Zagrebačkom holdingu djeca su preuzela upravu i napunila radni prostor smijehom i pozitivnom energijom. Osim što su se družili s roditeljima na radnome mjestu, upoznali su se i s nekim od specifičnih zanimanja. Tako su mogli saznati kako je to biti vozač tramvaja, dobila su priliku sjesti u vozačku kabinu, zatvarati vrata, obavještavati putnike putem razglasa i okretati ručno skretnice. Javili su se u živo u Z1 televiziju te izvijestili o stanju u prometa, a na kratko su se zamijenili i sa ZET-ovim kontrolorima karata.

Gradska ljekarna Zagreb, ustanova u sastavu Zagrebačkog holdinga, organizirala je posjet školaraca iz Kuće sv. Josipa svom laboratoriju u Buzinu.  Kratkim obilaskom Galenskog laboratorija djeca su uvedena u svijet galenskih pripravaka, njihovu izradu te su bila uključena u finalni dio izrade koji uključuje pakiranje pripravaka u kutije uz prilaganje uputnog listića. Kroz jednostavne, ali zanimljive pokuse u Analitičkom laboratoriju približen im je dio svakodnevnih radnih aktivnosti u kontroli kvalitete galenskih pripravaka prije izlaska na tržište.

Hrvatske vode na Međunarodni dan djeteta pozvale su djecu zaposlenika da se upoznaju s radnim okruženjem svojih roditelja, da doznaju što njihovi roditelji rade te da ih zamijene na kratko na njihovom mjestu i preuzmu njihove uloge. U zabavno-edukativni programu  predstavljena je slikovnica Hrvatskih voda, razgovaralo se o zaštiti i očuvanju voda, a sve u društvu maskote – kornjače Hrvoja, zaštitnog znaka slikovnica Hrvatskih voda.

Valamar Riviera obilježit će Međunarodni dan djeteta u prvom tjednu prosinca u okviru svojeg godišnjeg Family day okupljanja. U sklopu internog događanja za djecu zaposlenika organizirat će izložbu dječjih radova na temu ” Kako bih ja učinio/la svijet boljim mjestom”.

INA je podržala inicijativu objavama na svojim društvenim mrežama, šireći poruku o UNICEF-ovoj Kidstakeover inicijativi i razmišljanjima djece svojih zaposlenika o svijetu u kojem žive.

Nacionalne televizijske kuće − HRT, Nova TV i RTL Kockica − pružile su priliku djeci da sudjeluju u izradi programskih sadržaja za djecu, uključujući i zamjenu s nekim od voditelja. NOVA TV omogućila je srednjoškolcima da naprave svoju verziju Dnevnika Nove TV.

Voditelju popularne dječje emisije ‘Crtež dana’ RTL Kockice pridružila se djevojčica Nina.

Voditelje HRT-ove emisije Dobar dan, Hrvatska Mirka Fodora i Karmelu Vukov Colić zamijenile su mlade savjetnice pravobraniteljice za djecu Kana Halić Kordić, Nika Latinčić i Antonija Radoš, te su se sjajno snašle u ulozi voditelja. Emisiju Civilno društvo 1. programa Hrvatskog radija preuzela je djevojčica Lucija Leko koja je uživo vodila razgovor s voditeljicom Barbarom Vid i predstojnicom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Inicijativu je obilježilo i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – ministrici Nadi Murganić toga se dana u obavljanju dužnosti pridružila i na jedan dan imenovana dječja ministrica.

„U donošenju odluka koje utječu na djecu iskustva odraslih i iskustva djece međusobno se nadopunjuju – dok mi odrasli imamo više životnog iskustva, samo djeca znaju kako je to biti dijete danas i ovdje. Zato je iznimno važno stvarati poticajno okruženje u kojem će odrasli i djeca zajedno promišljati i odlučivati. Uvažavajući djecu i njihov pogled na svijet, poučavamo ih poštovanju svih ljudskih bića i preuzimanju odgovornosti za vlastite odluke i postupke. Kada im pružimo priliku da nam se pridruže u odlučivanju, djeca uče o važnosti brige za druge i korištenju moći na dobrobit svih. Stoga sam uvjerena da će s napretkom u ostvarivanju prava na participaciju djece naše društvo postati potpunije i bogatije u svakom smislu te riječi.”, poručila je povodom Međunarodnog dana djeteta predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić.

Više informacija o inicijativi pronađite ovdje.

UNICEF Hrvatska &  Poslovna Inicijativa Dobra Hrvatska
Oblikovano sukladno Metologiji DH
Studeni 2017.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img