spot_img

CARLOS SANTANA – novi stari idol! Santanina vizija društvene zbilje.

Svojevrsni je fenomen 21. stoljeća da današnji tinejdžeri obožavaju glazbene hitove svojih roditelja iz 60, 70 i 80-ih godina prošloga stoljeća. Obožavaju stričeke, nekadašnje zvijezde, danas gospodu od 50, 60 i 70-ak godina. Kako to da mladi nalaze svoje idole u “naftalinu”? O tome sociolozi, psiholozi i drugi stručnjaci pokušavaju dati svoj konačni sud. Ali ništa nije danas konačno! Ni fenomeni ni sudovi o zajadnici ljudi 21. stoljeća.

Slučaj Carlosa Santane jedan je od tih slučajeva. Hitovi Samba pa ti, Black Magic Women… žare i pale “stoljećima”. Tako je bilo i 20. srpnja 2004. kad je Santana sa svojim bendom po treći put svirao u Zagrebu. Na noge je digao sve živo, radio je “što je htio”, čemu sam i osobno svjedočio. Predao se emocijama. Posjetitelji su s tribina sišli na parket jer se “tamo bolje pleše”. Uoči koncerta Santana je najavio: “Sretan sam što ću opet u Zagreb. Ako i ne bude dovoljno publike, koncert ne otkazujem. Bit će divno u Zagrebu vidjeti na okupu sve – roditelje, tinejdžere i mališane.” No, dvorana je bila puna k’o šipak.

Kako sam kaže, Santana svojom svirkom pronosi nauk glazbenih legendi  s kojima se davno družio: Boba Marleyja, Johna Coltranea, B.B. Kinga, Miliesa Davisa, Jimmyja Hendrixa…  Danas je okružen novom generacijom glazbenika, među kojima je i njegov sin, i uspijeva kao da mu je karijera na početku. Surađujući s mladim glazbenicima, prije pet je godina izdao CD album Supernatural, koji je u svijetu kupilo 25 milijuna ljudi. Današnji su hitovi Smooth, Maria

Santana je, obiteljski pojačan, zajedničkim nastupom sa svojim sinom, još jednom bio u Hrvatskoj , 2013. 

Santana je rođen 1947. u Meksiku, odakle je 60-ih doselio u  Kaliforniju. “Meni baš i nije najvažnije da sam Meksikanac, ali mi jest važno da sam čovjek i da pripadam čitavu čovječanstvu.” 

Zbog humanitarnog djelovanja, udruge Latinoamerikanaca u SAD-u su ga 2003. izabrale za “čovjeka godine”. Propovjednom i humanitarnom djelovanju vraća se u svakom privatnom razgovoru, konferenciji za tisak, koncertu. Tako je i u Zagrebu 2004. najavio proročanski našu novu stvarnost: 

“Vjerujem da će svi na Zemlji za 25 godina imati hranu, vodu, struju, obrazovanje i zdravstvenu skrb. Neće biti zastava ni država. NO – Vijetnam, NO – Irak, NO – wars. O tome vas želim obavijestiti i osvijestiti!”

Približavamo se 20-toj godini te izjave. Što će od njegove velike želje – vizije biti ostvareno, može se slutiti tek. Sve odluke su u rukama svjetske društvene elite. 

Može li se išta veliko dogoditi na temeljima stare društvene odgovornosti koje je ta elita protogodnist?! 

Santana je u Zagrebu proslavio svoj 57. rođendan. Darovali smo mu oduševljenje i cvijeće. No, mi smo dobili više.    

Goran Tudor
DOBRA HRVATSKA
Rujan, 2021.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img