spot_img

Uspješna godina: Bernarda d.o.o. – srebrni jubilej odgovornosti i poslovne uspješnosti

Dva uspješna sektora tvrtke Bernarda d.o.o. – Tvornica madraca Bernarda i Ugostiteljstvo s restoranima i novim wellness-hotelom u Varaždinskim  toplicama,  doprinos je tvrtke „domaćem“ kraju, nastojanje da se zavičaju da novi, puniji sadržaj i smisao. Još od osnivanja tvrtke 1998., zaštitni znak našeg unutarnjeg ozračja je oslanjanje na vlastite snage, poduzetnost i predanost zajedničkom cilju svih zaposlenih i vodstva.

„Dobar san za zdrav život“ – slogan tvrtke Bernarda d.o.o. iz Pušćine kod Čakovca, poznat je na tržištu Europe već 25 godina, kao i njezina inovativnost i pretežni izvoz, od 60 do 80%. 

Zajedništvo zaposlenih kad je dobro i kad je teško 

Biti uspješan i odgovoran u teškim vremenima velika je stvar i visok je to cilj, koji počiva kako na poslovnim opredjeljenjima, takom i na univerzalnim vrijednostima cijele tvrtke. Tijekom zadnjih kriznih godina tvrtka Bernarda iskazala je jaku povezanost sa zaposlenima. Isplaćivali smo plaće uredno, bez obzira jesu li radnici bili doma ili su radili. Istina, dobili smo i pomoć države, ali razliku do pune plaće isplaćivali smo iz vlastitih rezervi, tako da nitko nije bio na minimalcu. Zapravo, mi u firmi i nemamo nikoga na minimalcu. U sektoru ugostiteljstva po plaćama smo daleko iznad prosjeka, a u proizvodnji (a riječ je o tekstilnoj i drvoprerađivačkoj industriji) u hrvatskom smo prosjeku. K tome, radnike zadržavamo i time što im pružamo sigurnost posla, a sve koje zaposlimo, imaju ugovor na neodređeno vrijeme, naravno s probnim rokom. 

Naš poziv mladima trajno je otvoren, da se uključe, da rade i ostanu u svom kraju. Mladima nudimo stipendije, razna usavršavanja, studentima da odrade praksu… Ali, organiziramo doškolovanje i za starije radnike kako bismo doskočili manjku stručnog kadra. 

Podržavanje ravnoteže posla i privatnog života zaposlenih

Ponajprije, radimo u prvoj smjeni, od 7 do 15.30. Pogoni su klimatizirani, radnicima su  omogućene tri pauze. Ako netko treba pomoć od firme, uvijek smo spremni pomoći, i financijski i na druge načine. Treba znati da među zaposlenicima imamo dosta mladih i dosta žena, ali nikada nije dolazilo u pitanje hoće li se mlade mame nakon dopusta moći vratiti na svoje radno mjesto. Imamo razumijevanja i za one koji imaju bolesnu djecu, da netko treba ujutro izaći iz tvornice da nešto obavi… Ukratko, funkcioniramo kao obitelj.

Poslovanje, izvoz, stabilnost, inovativnost

Konkurencija je sve veća, ali nas krasi kvaliteta. Prije pandemije izvozili 70 do 80 posto, a danas 60 posto. Pandemija je jako uzdrmala sva tržišta Europe. Godinu i pol bili smo zatvoreni u ugostiteljstvu, ali tvornica je sa 160 zaposlenika radila cijelo vrijeme, sa smanjenim kapacitetom. Svih naših 5 pet grupa proizvoda živi i razvija se, osobito u medicinskom i programu za građanstvo, za koje smo dobili i pregršt nagrad za inovacije na sajmovima, od Ženeve, Varšave, Moskve, Bruxellesa, Skopja, Londona, Nürnberga do Zagreba. 

Ugostiteljstvo novi sektor, kao dug zavičaju

U posljednje vrijeme okrenuli smo se i razvoju ugostiteljstva i turizma u svom kraju. Trebat će se boriti za svakog gosta i klijenta. Mislim da osobno, za svoga života, ja neću imati nikakve zarade od toga hotela, možda tek moj sin ili unuk. No, to je važan projekt za ovo područje. U proljeće 2023. naš će novi wellness-hotel biti otvoren pa ćemo u tom sektoru zaposliti još 20-ak ljudi, ukupno na 70. Imat ćemo hotel s 4 zvjezdice i 27 soba, a u budućnosti raspolagat ćemo s oko 60 soba sa 120 ležajeva, što je ozbiljna stvar za nas i za naše mjesto Varaždinske Toplice.

Djelovanje u zajednici

Doniramo puno, i novčano i materijalno, na desetine puta godišnje. Mnogima je dragocjena naša socijalna osjetljivost i spremnost na konkretnu materijalnu potporu. To se odnosi, kako prema radnicima, tako i prema udrugama i ustanovama i drugima.

Što može biti poruka mladima? 

Uvijek stojim iza svoga imena, sve sam uložila u njega i u ovaj projekt. Tako se i mladi moraju založiti za svoje djelo i život. Radim kao što radim kod sebe kući. Svi moraju biti zadovoljni, ali sve mora funkcionirati. Dobit ostaje u tvrtki, ne izvlačim je za svoje potrebe, što se pokazalo presudnim u ovim kriznim godinama.

Trajanje i uspješnost naše tvrtke Bernarde kroz 25 godina potvrđuje da smo na pravom putu. 

Bernarda Cecelja, predsjednica Uprave Bernarde d.o.o. 

DOBRA HRVATSKA
Siječanj, 2023.

www.odgovorno.hr
odgovorno @odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img