Dan sigurnijeg interneta

Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID) obilježava se diljem svijeta svake godine, početkom veljače u utorak – drugog dana, drugog tjedna, drugog mjeseca. Tijekom godina, Dan sigurnijeg interneta postao je značajan događaj u kalendaru sigurnosti na internetu. Započeo je 2004. u okviru prvog akcijskog plana za sigurniji internet, kao inicijativa projekta SafeBorders koji financira EU. Zatim ga je preuzeo Insafe, mreža centara za sigurniji internet. Sada se Dan sigurnijeg interneta obilježava u oko 200 zemalja i teritorija na svim kontinentima i doseže milijune ljudi diljem svijeta.

Odgovorno i sigurno online okruženje

Cilj je što sigurnije i odgovornije koristiti internet (računala i mobitele), osobito među djecom i mladima u svijetu. Od internetskog zlostavljanja preko društvenih mreža do digitalnog identiteta, svake godine Dan sigurnijeg interneta ima za cilj podići svijest o novonastalim izazovima u pogledu sigurnosti na internetu.

Internetske sadržaje danas mogu stvarati svi, no pitanje je s kojim ciljem. Internetski sadržaji trebali bi omogućavati razmjenu znanja i ideja i stvaranje novih partnerstava. Zajednička je zadaća stvarati odgovorno i sigurno online okruženje za sve.

Fokus sigurnosti na internetu se tijekom godina s kreiranja „sigurnijeg“ interneta prebacio na kreiranje „boljeg“ interneta. Bez obzira jesmo li djeca i mladi, roditelji i skrbnici, učitelji i socijalni radnici, ili čak i predstavnici industrije, zakonodavci i političari, svi imamo veliku ulogu.

Dan sigurnijeg interneta u Hrvatskoj

U Hrvatskoj, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu s Centrom za sigurniji Internet već niz godinu organizira aktivnosti i akcije povodom Dana sigurnijeg interneta. Cilj im je poticanje i promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe tehnologije i mobilnih uređaja među djecom i mladima, ali i roditeljima.

Korisne materijale uz Dan sigurnijeg interneta možete naći OVDJE.

Pročitajte i druge naše članke na temu sigurnijeg interneta:

DOBRA HRVATSKA

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img