spot_img

Ericsson Nikola Tesla i grad Ozalj zajedno: Zaštita voda – važan dio rješenja za pametne gradove!

Napredni monitoring okoliša i analitika omogućiti će pametnim gradovima kontinuirano praćenje vodenih ekosustava s ciljem informiranog i održivog upravljanja, osiguranja kvalitete života i očuvanja bioraznolikosti na važnim prirodnim područjima.

Od ukupno globalno dostupne vode na Zemlji samo tri posto je slatka voda, većinom smrznuta u ledenjacima, a tek manje od jedan posto ostaje dostupno je ljudima za vodoopskrbu.

Prema podacima Eurostata iz 2017.godine, Hrvatska ima najveće zalihe pitke vode po glavi stanovnika u EU te ponekad nismo dovoljno svjesni da se radi o vrlo oskudnom prirodnom resursu, kolokvijalno nazvanom „nafta 21. stoljeća“. Budući da je voda krucijalna za kvalitetu života i zdravlje, njezina zaštita je u fokusu više ciljeva održivog razvoja UN-a, a postala je i sastavni dio rješenja za pametne gradove. Ericsson Nikola Tesla, kao društveno odgovorna kompanija, aktivno brine o svojem utjecaju na okoliš. Stoga tehnološka rješenja i kompetencije stručnjaka usmjerava na zaštitu okoliša i poboljšanje kvalitete života, a zajedno s partnerima napravila je i značajan iskorak prema ostvarenju globalnih održivih ciljeva UN-a na lokalnoj razini

U mjesecu ožujku, kada obilježavamo Svjetski dan voda, posebno ističemo kompanijske aktivnosti u okviru važnih ciljeva održivog razvoja sukladno Agendi 2030 i to:

  • Cilj br. 3. „Zdravlje i blagostanje“
  • Cilj br. 6. „Čista voda i sanitarni uvjeti“

koji su usko vezani uz procjenu utjecaja vode na zdravlje ljudi. Ovaj projekt je prošao sve administrativne kontrole u sklopu natječaja “Istraživanje i razvoj – faza II”, u javnosti poznatijeg kao IRI 2, za sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj na koji se kompanija prijavila zajedno sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) kao ključnim partnerom.

K tome, svjesna svoje odgovornosti i za druge ciljeve COR, a posebno vezano uz

  • Cilj 11. „Održivi gradovi i zajednice“,
  • Cilj 14. „Očuvanje vodenog svijeta“ i
  • cilj 15. „Očuvanje života na zemlji“,

kompanija je pokrenula i pilot projekt u području održivog razvoja i upravljanja okolišem u pametnim gradovima. Partner na projektu, odnosno pilot lokacija, je grad Ozalj s pripadajućim vodotokom rijeke Kupe, a koji je ujedno dio ekološke mreže Natura 2000 sastavljene od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Europske unije.

Ključni izazov u upravljanju tim područjima je bolja komunikacija između svih aktivnih dionika te transparentni pristup podacima o zdravlju okoliša i vodenih ekosustava kako bi se osigurala potpora lokalne zajednice u očuvanju bioraznolikosti. Činjenica da je RH po bioraznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja, stavlja još veću odgovornost na naše gradove i naglašava potrebu za alatima koji omogućavaju održivi razvoj.

 

Ericsson Nikola Tesla s partnerima

Stoga, Ericsson Nikola Tesla zajedno sa stručnim partnerom, Odsjekom za biologiju zagrebačkog PMF-a te s gradovima partnerima, istražuje kako napredne tehnologije mogu pomoći unaprjeđenju kvalitete života te zaštiti vodenih ekosustava koji su pod konstantnim pritiskom urbanih i gospodarskih aktivnosti, ali i turizma te raznih vidova rekreacije. Radi se o procesima kojima će u budućnosti rasti značaj, a očekuje se i nova regulativa na razini EU, već najavljena kroz strateški dokument ‘’Strategija EU-a za bioraznolikost do 2030.’’ No, već sada je jasno da će za stvaran održivi razvoj gradova biti potrebno koristiti mogućnosti suvremenih tehnologija za dodatnu edukaciju građana o važnosti zaštite prirodnih staništa te ih uključiti u odgovarajuće procese kako bi postigli bolji efekt.

Gradonačelnica Ozlja, mr.sc. Gordana Lipšinić ističe: „Grad Ozalj u suradnji s partnerima provodi projekte kojima podižemo kvalitetu života zajednice i uključujemo nove dionike, umrežavamo i dodatno ističemo potrebu za još kvalitetnijim aktivnostima na području održivog raspolaganja resursima, naročito vodama. Na tom tragu je i postavljanje uređaja za mjerenje kakvoće vode rijeke Kupe, instaliranom na mostu u samom središtu mjesta, kao „nagrada“ i dodatan iskaz brige za našu smaragdnu ljepoticu Kupu. Velika hvala stručnjacima Ericssona Nikole Tesle, koji su omogućili instalaciju ovog vrijednog digitalnog uređaja.“

Povezano:
www.ericsson.hr
www.youtube.com/ericssonnikolatesla
www.facebook.com/ericssonnikolatesla/

Snježana Bahtijari
Direktorica marketinga, komunikacija i društvene odgovornosti
Ericsson Nikola Tesla Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

DOBRA HRVATSKA
Ožujak, 2021.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img