spot_img

Europska unija obilježava ‘Dan jednakih plaća’

Žene u Europskoj uniji i dalje zarađuju u prosjeku 16,2 % manje od muškaraca. Ove godine Europski dan jednakih plaća obilježavamo 3. studenoga. To je dan kad žene, za razliku od svojih muških kolega, simbolično prestaju primati plaću iako je pred nama još 16 % radne godine.
U povodu toga skorog datuma prvi potpredsjednik Frans Timmermans, povjerenica Marianne Thyssen i povjerenica Věra Jourová izjavili su: “Žene i muškarci su jednaki. To je jedna od temeljnih vrijednosti EU-a, ali u usporedbi sa svojim muškim kolegama žene i dalje dva mjeseca godišnje zapravo rade besplatno. Smatramo da je takvo stanje neprihvatljivo”. Iako nema trenutnog rješenja, itekako ima konkretnih načina da se ta nejednakost smanji. Komisija je predložila više rješenja za taj problem, i na radnome mjestu i u privatnom životu. Europski parlament i Vijeće trebaju što prije nastaviti raditi na tim prijedlozima kako bismo postigli konkretne rezultate, na primjer u pravima zaposlenih roditelja i skrbnika na dopust kako bi se mogli brinuti o svojim obiteljima.
Danas objavljeni podaci jasno pokazuju koliko je važno što prije donijeti zakonodavstvo o ravnoteži poslovnog i privatnog života koje je predložila Europska komisija. Prošle godine svaki treći Europljanin nije mogao uzeti obiteljski dopust, a samo su četiri od deset muškaraca iskoristila (ili su namjeravala iskoristiti) pravo na roditeljski dopust. To nije ni pošteno ni održivo.
Dodatne informacije pronađite ovdje.

Izvor: Europski parlament

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img