spot_img

Do 2030. CO2 koji se oslobađa u transportu, poljoprivredi, građevini i otpadu mora se smanjiti za 30%, a svako krčenje šuma u EU morat će se nadoknaditi sadnjom novih stabala

Ciljevi EU-a trebaju postati i obvezujući nacionalni ciljevi za sektore koji nisu pokriveni EU sustavom trgovanja emisijama – poljoprivreda, transport, građevina i otpad, koji zajedno čine oko 60 % emisija stakleničkih plinova EU. Ovi rezovi će doprinijeti ispunjavanju ukupnog kolektivnog napora EU-a, pod Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama, kako bi se postiglo smanjenje emisija stakleničkih plinova od 40 % u svim sektorima, u odnosu na razine iz 1990. godine

Šumarstvo kao sredstvo za suzbijanje klimatskih promjena

Parlament je također usvojio zasebni zakon koji ima za cilj smanjenje emisija stakleničkih plinova iz poljoprivrede i šumarstva i povećanje apsorpcije šuma kao načina rješavanja klimatskih promjena. Europske šume apsorbiraju godišnje gotovo 10% ukupnih emisija stakleničkih plinova u EU-u.

Predloženi zakon uspostavlja pravila po kojima države članice EU-a moraju osigurati da je krčenje šuma u ravnoteži sa sadnjom novih stabala i potaknuti CO2 apsorpciju šuma, poljoprivrednih površina i travnjaka. Zastupnici su podržali ove odredbe dodajući kako bi od 2030. godine države članice trebale pojačati apsorpciju CO2 kako bi se prekoračile emisije, u skladu s dugoročnim ciljevima EU-a i Pariškim sporazumom.

„Ključno je da države članice ispunjavaju svoje klimatske obveze kako bi se ostvario cilj EU koji podrazumijeva dodatno smanjenje stakleničkih plinova i postigla stabilizacija njihove koncentracije u atmosferi. Zajedničkim djelovanjem i ambicioznom klimatskom politikom trebamo postići održivi razvoj na cijeloj planeti kako bi unaprijedili kvalitetu života budućih generacija,“ izjavila je Dubravka Šuica.

Dodatne informacije pronađite ovdje.

Izvor: Europski parlament

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img