spot_img

Kako je Island postao jedinstven primjer društveno odgovorne zemlje?

Svjetski ekonomski forum (WEF) proglasio je Island vodećom zemljom u borbi za jednakost spolova – i to već devetu godinu zaredom. Početkom 2017. godine islandska je vlada najavila Standard za jednake plaće za kojeg je planirano da zahtijeva od svih poslodavaca koji imaju više od 25 zaposlenika osiguranje jednake plaće za jednaki rad svojih radnika i radnica. Nakon usvojenog prijedloga novog zakona Island sada od kompanija zahtijeva certifikat kojim se dokazuje jednakost u plaćama.

Predloženi je akt stupio na snagu 1. siječnja 2018. godine te je ovom odlukom Island postao prva zemlja na svijetu koja zakonski prisiljava kompanije da jednako plaćaju radnike i radnice bez obzira na njihov rod, etnicitet, seksualnu orijentaciju ili nacionalnost. Iako sličnu proceduru imaju Švicarska i Minnesota – Island je prva zemlja na svijetu koja je pitanje isplaćivanja jednakih plaća definirala kao obvezu, piše Svjetski ekonomski forum.

Standard za jednake plaće obećanje je kako će se nejednakost u plaćama na Islandu iskorijeniti do 2022. godine. Novi je prijedlog zakona dobio podršku kako  islandske koalicijske vlade, tako i opozicije, odnosno parlamenta u kojem žene čine čak 50% članstva, a koje su godinama ranije upozoravale na pitanje nejednakosti.

Što mogu naučiti Hrvatska i hrvatske kompanije?

Prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma 2017. o globalnoj nejednakosti plaćanja spolova, Island je, u usporedbi s ostalim državama u svijetu, na prvom mjestu po jednakosti i to već, kako je spomenuto, devet godina za redom. Nakon Islanda slijede Norveška, Finska i Švedska. Hrvatska se nalazi na 68 mjestu.

Island vjeruje kako će donijeta odluka donijeti brojne pozitivne pomake, i to ne samo u ekonomskom smislu, osobito ako uzmemo u obzir kako Islanđanke još uvijek zarađuju u prosjeku 14 do 18 centa po satu manje od muškaraca. Zanimljivost je kako na Islandu već postoji zakon u kojem najmanje 40% žena mora biti u odborima tvrtki. Također, jednaka su porodiljna prava za muškarce i žene. Izvrsni primjeri od kojih zbilja možemo učiti.

Poslovna inicijativa Dobra Hrvatska
Siječanj 2018.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img