spot_img

Kako je Josephine Cochrane spasila svijet prvom perilicom posuđa

Svijet je sve do kraja 19. stoljeća živio u velikoj bijedi, bolestima, gotovo tisuću godina na istoj razini proizvodnosti, kako to opisuje mladi nizozemski mislilac Ruther Bregman u knjizi „Utopija za realiste“:

„Tek u vrijeme izuma oko 1880., kad je Graham Bell osmislio telefon, Thomas A. Edison patentirao žarulju, Carl Benz prčkao po prvom automobilu, a Josephine Cochrane mozgala o jednom od najvećih izuma svih vremena, perilici suđa – val silovitog napretka odrazio se na živote mase običnih ljudi. Od 1850. do danas, zahvaljujući razvoju znanosti i tehnologije, u samo 170 godina, BDP po stanovniku uvećan je i više od 10 puta, a negdje i 20.“

Tko je bila, kako je radila, koje talente posjedovala ta žena, svjetska izumiteljica, o kojoj nikad prije nisam čuo?

Josephine Cochrane (djevojački Garis) bila je bogata američka žena i često je sa suprugom Williamom priređivala druženja i objede u njihovu domu. Na kraju dana ostajala bi gomila upotrijebljenog suđa koju je posluga prala ručno i često bi se razbio neki skupocjeni komad porculana. Frustrirana Josephine odlučila je smisliti uređaj koji će u tome zamijeniti njezinu poslugu. Pažljivo je izmjerila svoje tanjure, šalice, pladnjeve i zdjele i dala izraditi žičane pretince pričvršćene na kotač koji se okretao unutar bakrenog kotla, a vruća voda cijedila se po suđu. Prijavila je patent na Staru godinu 1885. i taj bismo datum slobodno mogli proglasiti „Svjetskim danom perilice suđa“.

Da li se Josephine Cochrane slučajno upustila u taj povijesni projekt? Nije. Rođena je u poticajnom okruženju: njezin otac, a pogotovu djed, bili su poznati inovatori. Iako nije dobila formalnu tehničku naobrazbu, očito je imala dara. Nakon prvih „usputno“ proizvedenih primjeraka pošla je, bez uspjeha, potražiti partnera. „Kad nitko neće proizvoditi perilice suđa, ja ću to učiniti“, kazala je i tako učinila, osnovavši tvornicu Garis-Cochrane Dish Washing Machine Co. Tržište je dobro reagiralo, osobito hoteli i restorani. Iako je Josephine preko letaka isticala korisnost i za kućanstva („Ovaj uređaj će oprati vaš porculan iz Kine, bez oštećenja i lomova“), malo je njih stroj sebi moglo priuštiti. 

Na Svjetskoj izložbi 1893. u Chicagu Cochrane je za perilicu dobila Veliko priznanje za inovaciju. No tek 1950-ih uređaj je bio toliko usavršen da je cijenom i funkcionalnošću osvojio cijeli svijet. Na temelju te perilice poslije je konstruirana i perilica rublja, čime su sve žene napokon bile pošteđene goleme tlake i napora. Hvala, Josephine Cochrane!

Njezina tvrtka poslije je ušla u sastav kompanije KitchenAid, a potom u današnju svjetski poznatu kompaniju Whirlpool.

Goran Tudor

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img
Nema spama, samo dobro, odgovorno i održivo!Prijavite se i Vi na naš Newsletter.