spot_img

KOLUMNA: Dobra činjenica – dodjela dviju nagrada, Nagrada HUP DOP i Nagrada SJAJ, istog dana, 14. prosinca 2018.

Sa zadovoljstvom ćemo jednom kad sve prođe spominjati se afirmacije DOP-a koju je u okviru svog tradicionalnog novogodišnjeg susreta-domijenka kretaivno  upriličila Hrvatska udruga poslodavaca,  dana 14. prosinca 2018. Susreta od posebne važnosti i vrijednosti svima nama.
S ciljem novog osvješćivanja javnosti za DOP i održivi razvoj,  središnji je sadržaj susreta, naime, posvećen dodjeli čak dviju nacionalnih nagrada istovremeno, po prvi put:

  1. Nagrada HUP DOP za najbolje primjere društveno odgovornog poslovanja koju dodjeljuje Hrvatska udruga poslodavaca
  1. Nagrada SJAJ za vidljivost i afirmaciju društveno odgovornog poslovanja i održivosti na digitalnim komunikacijskim platformama koju dodjeljuju Poslovna inicijativa DOBRA HRVATSKA, Hrvatska udruga poslodavaca i Global Compact mreža Hrvatska.

U ovoj fazi razvoja naše hrvatske odgovornosti društvu, malo je što toliko važno i hitno kao osnaženje vidljivosti dobre prakse DOP-a.  Susretom u HUP-u to se sigurno ostvaruje.
Nema, naime,  lakšeg i bržeg puta širenju ideje DOP i održivosti izvan uzanog kruga profesionalaca, poklonika i izabranih organizacija, od onog – da pojam „DOP“ postane sveprisutan i popularan.
Baš zbog toga lidere DOP-a treba činiti vidljivim, postavljati ih kao uzorne, slijediti kao one koji  mogu postavljati putokaze. A ona mala predvodnička skupina DOP tvrtki u nas, njih 200 do 300, ne bi više smjela ostati onakvom kakvom je sada – samozatajna i stisnuta u svoje dvorište samodostatnog zadovoljstva.

Vidljivost DOP-a i održivosti
Vidljivosti DOP je poticaj, poruka za akciju. To je i način društveno korisnog učenja. Inspiracija drugima, a motivacija onima koji svoj način rada i života već izlažu pred javnošću – nama građanima, rukovoditeljima instituicija, ustanova, tvrtki.  Uporno i često treba prinositi na naše ekrane, u sobe i urede, događaje, dobre primjere ptraske DOP-a, primjere koji govore  da pravih putova ima i da su neki njima već krenuli. Odgovornost za sebe i za društvo, trebala bi postati glavna društvena ideja u javnom prostoru. A daleko smo od toga.
Naš bi život trebao krenuti u razvoju dalje, da postane način društveno odgovornog življenja, a ne samo poslovanja, koju je paradigmu pronicljivo predstavio Mihovil Bogoslav Matković u uvodniku edicije UM Učinkoviti menadžer 2018.
Zalaganje za vidljivost prakse i koncepcije DOP-a  ima svoj daleki smisao. Umjesto samozatajnosti, treba se otvarati javnosti , jer je i to jedan od načina pokazivanja odgovornosti tvrtke za šire stanje društva. Pustimo na stranu prigovore jalnih i neupućenih – da je sav taj DOP jedan obični PR. Pa neka  netko i „pere“ svoj imidž u ljepši i čistiji plaćenim „zelenim“ oglasima. Neće dugo „falsificirati“ svoje stanje, i kad tad tvrtka će morati posegnuti za stvarnim akcijama DOP-a.

Poruke za 2019..
Ovogodišnji se susret odvija u nazočnosti Predsjednice Republike Kolinda Grabar-Kitarović koja će svojim obraćanjem i uručivanjem Velike nagrade HUP DOP još jednom istaknuti važnost DOP-a i održivosti za hrvatsko društvo.
Po značaju i utjecaju na hrvatsku društveno odgovornu stvarnost ovo je svakako jedan od središnjih DOP-događaja u Hrvatskoj u 2018. godini.
Poruke s ovog susreta imat će posebnu snagu i doseg za 2019. i dalje.

Ponosni smo…
Ponosni što je Nagrada SJAJ, utemeljena i po prvi put dodijeljena u studenom prošle 2017. u okviru rada Poslovne inicijative DOBRA HRVATSKA i općedruštvenih zalaganja tvrtke M.E.P. d.o.o. Zadovoljni što je nagrada SJAJ tako lijepo nastavila svoj uzlazni put i došla u poziciju utjecaja najavnost, za opću dobrobit društva.
Naime, nagrada SJAJ je u 2018. institucionalno je osnažena, dobila je novu javnu  identifikaciju u zajedništvu i suradnji s HUP i Global Compactom mreža za Hrvatsku.  Svjedoči tome činjenica da su na natječaj  u 2018. pristigle čak 41 prijave.
Nagradu SJAJ u 2018. prima pet  hrvatskih tvrtki i jedna organizacija civilnog društva.

Zahvaljujemo…
Ovom se prigodom iskreno zahvaljujemo svim organizacijama koje su se uključile, na svaki način, u naš zajednički projekt  i nastojanje čije je ime višeznačno lijepo  – DOBRA HRVATSKA.
Mudra je odluka HUP-a da se sve ovo ovako dobro udesi. I njima hvala i pohvala.

Goran Tudor,
menadžer Poslovne inicijative DOBRA HRVATSKA
Prosinac, 2018.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 uskoro stiže!

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img