spot_img

Krug dobročinstva: Kako je čitateljica portala odgovorno.hr omogućila novi životni početak za troje mladih ljudi

Vjerujemo u dobro! I imamo razloga za to…

Jednu je čitateljicu portala odgovorno.hr posebno zainteresirao intervju koji smo krajem travnja objavili s gospođom Senkom Klarić, upraviteljicom Zaklade „Vaša pošta“, zaklade Hrvatske pošte koja pomaže štićenicima dječjih domova u trenutku kada ostanu bez institucionalne podrške da započnu samostalni život. Sutradan po objavi intervjua ta se čitateljica javila gospođi Klarić i obavijestila je o svojoj odluci.

Čitateljica, koja želi ostati anonimna, odlučila je donirati novac kako bi pomogla štićenicima Zaklade. Svidjelo joj se, kaže, djelovanje Zaklade „Vaša pošta“ ne samo zbog humanoga pomaganja mladim ljudima, već i zbog transparentnog načina djelovanja. Stoga je na račun Zaklade uplatila 70.000 kuna za dvije police životnog osiguranja i tako pomogla jednoj samohranoj mladoj majci da ostane uz svoju tek rođenu bebu te jednom mladiću da započne samostalni život nakon boravka u domu za nezbrinutu djecu.

U medijskoj praksi ne bilježi se često da novinarski rad odmah donese i konkretan, i to tako divan, plod. No, u ovoj priči on je vrlo opipljiv i znači novi životni početak za jednog mladića, za jednu majku i za njezino djetešce.

– U ime onih koji su primili pomoć zahvaljujem gospođi koja se javila i donirala novac za tako plemenitu svrhu, ali zahvaljujem i vama, Poslovnoj inicijativi Dobra Hrvatska, portalu odgovorno.hr i tvrtki M.E.P., jer ste i ovom objavom ostvarili svoju humanu misiju. Uspjeli ste spojiti nekoga tko želi pomoći s nekim tko je u velikoj potrebi, što je i najbolja potvrda svrhovitosti vašega djelovanja. Naša dobra i kvalitetna suradnja traje otkako smo se upoznali na događaju u Hrvatskoj udruzi poslodavaca krajem 2016., na kojemu su i Hrvatska pošta i tvrtka M.E.P. dobili isto godišnje priznanje „HUP DOP za dobru odgovornu praksu“ – poručuje Senka Klarić, upraviteljica Zaklade „Vaša pošta“.

I sve nas ova je priča razveselila.

– Sretni smo što se našim posredovanjem dogodio još jedan čin dobročinstva, što smo povezali ljude pripravne na pomaganje i ljude kojima je pomoć nužna. Potencijal takvog povezivanja u našem društvu postoji, ali ga treba omogućiti kako bi se u nekom sretnom trenutku i realizirao. Ispunjava nas zadovoljstvom što je tome povezivanju pridonijela Poslovna inicijativa Dobra Hrvatska i portal odgovorno.hr. Znamo da će te dvije donacije značiti jako puno za mlade ljude koji će ih primiti, a čestitamo i Zakladi „Vaša pošta“ što je dosad ugovorila 410, a s ove dvije ukupno 412 polica životnog osiguranja i tako na bolje promijenila tolike živote mladih ljudi, što je uistinu velika stvar – kaže Goran Tudor, menadžer Poslovne inicijative Dobra Hrvatska i dodaje:

– Djelovanje portala odgovorno.hr i inicijative Dobra Hrvatska pridonijelo je i drugim oblicima povezivanja i rasta dobra. Uzorni primjeri iz jedne tvrtke potaknuli su na slično djelovanje i druge tvrtke. Bilježimo i više slučajeva da su tvrtke u suradnji s nama odlučile javno predstaviti svoje prakse i da su potom za njih dobile vrijedna priznanja i nagrade.

***

Dok mnogi mediji češće upiru prst u ono loše (što i nije loše, jer ukazivanje na loše pomaže da se ono popravi i promijeni u dobro), mi smo u neprestanoj potrazi za dobrim. I uspijeva nam. Već gotovo 150 primjera dobre prakse društveno odgovornog i održivog poslovanja hrvatskih tvrtki, koliko smo ih dosad prikupili, dokaz su da dobroga ima posvuda oko nas. I ima ga sve više, pa je šteta da dobri primjeri ne dobivaju više medijskog prostora.

Poslovna inicijativa Dobra Hrvatska je široka platforma koja promovira društveno odgovorno i održivo poslovanje u Hrvatskoj i od 2016. godine prati i javnost obavještava o tome što se događa u tom području. Dobru Hrvatsku u formalnom smislu čini 30-ak uglednih tvrtki i ustanova, a suradnjom i njih 50. Pokrenuta je i vođena inicijativom tvrtke M.E.P. d.o.o. Dakle, ovo je jedina privatna inicijativa koja se na sustavan način zalaže za afirmaciju DOP-a i održivosti u Hrvatskoj. Iako, naravno, ima i drugih primjera javnog zalaganja za DOP. Unutar inicijative pokrenut je portal odgovorno.hr kao središnji, prvi i jedinstveni informativni medij u nas koji osmišljeno prati i registrira napredak i DOP praksu u poslovnom sektoru i šire. U rubrici Hrvatski registar DOP primjera trajno se zapisuju dobri primjeri ili „DOP priče“, koje čine pozitivni pomak u odnosu na okoliš, zaposlenike i ljude u zajednici, čime i druge potičemo na dobru praksu. Upravo ovih dana dostignuta je „okrugla brojka“ – 150 istraženih, obrađenih i trajno zapisanih DOP priča. Na malo kojem mjestu u Europi akumuliralo se toliko dobrih društvenih priča kao na portalu odgovorno.hr.

Mnogo se toga promijenilo u posljednjih pet-šest godina i trenutka kada je u tvrtki M.E.P. odlučeno da se ulože napori i otvori prostor za neprofitno djelovanje jednog dijela tvrtke za opće dobro, i to putem organizacijskog oblika Poslovne inicijative Dobra Hrvatska. U to vrijeme DOP-om se sustavno bavio jedino Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR). Danas svoje projekte, odjele ili sekcije za DOP imaju i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Hrvatska gospodarska komora (HGK), Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ)… I u govorima političara češće se (iako nedovoljno) spominje potreba da tvrtke i cijelo društvo djeluju društveno odgovorno i održivo.

Poslovna inicijativa Dobra Hrvatska i portal odgovorno.hr potiču i povezuju! Povezuju dobre ljude, dobre ideje, dobre projekte i dobre tvrtke u nešto što izrasta u novi dobar život.

Najnoviji nas je primjer takvog djelovanja učinio vrlo ponosnima!

Više o djelovanju Zaklade „Vaša pošta“ pročitajte u intervjuu: https://odgovorno.hr/razgovori/senka-klaric-upraviteljica-zaklade-vasa-posta-hrvatska-posta-postala-je-sinonim-snazne-i-sustavne-podrske-mladima-iz-djecjih-domova-pruzajuci-snagu-drugima-i-mi-postajem/

Pismo zahvale gospođe Senke Klarić Poslovnoj inicijativi Dobra Hrvatska i tvrtki M.E.P. potražite na: https://odgovorno.hr/aktualno/jedan-osvrt-na-zajednistvo-zalaganja-zaklade-vasa-posta-ljudi-i-tvrtke-za-dobrobit-mladih/

Dobra Hrvatska
Svibanj 2019.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img