spot_img

LJUBITELJI PRIRODE I VOLONTIRANJA, DOBRA VIJEST! Prijave za volontiranje u nacionalnim i parkovima prirode krenule 1.3., a prve akcije već u travnju!

Volontiranje u nacionalnim parkovima i parkovima prirode prošle je godine bilo veoma popularno, pa ne čudi zanimanje za te programe i ove godine. Prijave za ovogodišnje volontiranje  počele su 1. ožujka 2017., a u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike kažu da nema jedinstvenog roka do kada će prijave trajati jer rok za prijavu ovisi o programu pojedinog nacionalnog parka ili parka prirode, o tome kada se programi izvode, ali i o tome koliko prijava park zaprimi.

Izvještaj o volontiranju u 2016. – niz uspjeha i radosti!

U jednom od 31 programa volontiranja u naših osam nacionalnih i 11 parkova prirode prošle je godine sudjelovalo 295 volontera. Proveli su nezaboravno ljeto u zaštićenim područjima prirode, a svojim su radom pridonijeli razvoju parkova i zaštiti prirode te osobnom razvoju. Prijavljeni su volonteri mogli birati između više općih ili stručnih programa, kao što su promatranje ptica, prebrojavanja vodozemaca i kornjaša, tradicijsko vrtlarstvo, čišćenje plaža od smeća, davanje informacija turistima i slično. U većini je programa volonterima bio osiguran besplatan prijevoz, smještaj i hrana.

– Volonteri su u 2016. godini odradili oko 10.000 radnih sati, odnosno 1200 radnih dana. U nekim su programima sudjelovali u kratkoročnim, jednodnevnim ili dvodnevnim aktivnostima, dok je dio programa podrazumijevao boravak u parku od gotovo mjesec dana. Kod dugoročnijih programa volonteri su u prosjeku ostajali nešto više od tjedan dana – kaže Tomislav Marinović, viši stručni savjetnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Plan za 2017. – stari i novi programi!

Nakon velikog uspjeha koji je polučio prošlogodišnji program volontiranja u nacionalnim i parkovima prirode, svi su programi analizirani i vrednovani te je odlučeno koji će programi volonterima biti ponuđeni ove godine. Dio je parkova promijenio svoje programe u nekim detaljima, pojedini su programi ugašeni jer su bili vezani uz konkretne projekte koji su dovršeni, ali otvoreni su i neki novi programi. Kako kaže Tomislav Marinović, trenutačno je otvoreno 26 programa, no uskoro će dio parkova predstaviti nove programe, od kojih će se jedan dio provoditi tijekom cijele godine, a ne samo ljeti. Novi programi su , primjerice

  • Nacionalni park Krka oveo je novi posao – istraživač mišljenja.
  • Nacionalni park Risnjak ove je godine otvorio prijave za izrađivača šindre, tradicionalnog, uvijek lijepog, drvenog pokrova za kuće i nadrešnice, a ondje uskoro planiraju predstaviti i novi program uređivača staza i planinarskih putova.
  • Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje uskoro će predstaviti novi program istraživanja kornjaša.

Kriteriji za prijavu volontera ostaju isti kao i prošle godine, a to znači da se od volontera očekuje da voli prirodu i želi svoje vrijeme i rad pokloniti na dobrobit prirode, ali se u pojedinim programima od volontera traže i sasvim određene kvalitete i/li neke posebne vještine.

U travnju prvi program – Vransko jezero!

Već u travnju startaju prvi programi za volontere. Stoga iz Ministarstva pozivaju sve zainteresirane za očuvanje jadranskih suhozida da se prijave na program suhozidar/ka u Parku prirode Vransko jezero, koji se održava od 17. do 22. travnja na prostoru Modrave, nekad najvećeg maslinika istočne jadranske obale te oko lučice Prosika. Smještaj i prehrana su osigurani.

Kao i prošle godine, obrazac za prijavu i detaljan opis programa svi zainteresirani ljubitelji prirode mogu pronaći na stranici: http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr

Vlastiti tekst DH / MDM

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img