spot_img

Nagrađeni najbolji novinarski radovi s područja zaštite okoliša i prirode

Velebitska degenija,  nagrada za najbolje novinarske radove u zaštiti okoliša, pokrenuta je sada već davne 1998. godine – od tada se kontinuirano dodjeljuje već 20. godinu za tri područja: TV, tisak i internet, a prije dvije godine uvedena je i nagrada u kategoriji najbolje novinske fotografije. Pokrenuli su je Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva i tvrtka APO, koju je prije dvije godine naslijedila druga članica HEP grupe – HEP Opskrba.

Ova je nagrada važna iz nekoliko razloga. Prvenstveno, riječ je o svojevrsnoj inicijativi koja kontinuirano štiti novinarsku struku te joj daje na snazi. Kako se klasično novinarstvo u posljednjih dvadeset godina stubokom promijenilo, ova nagrada uvaža i ističe napore pojedinaca, profesionalaca koji osiguravaju da istina izlazi na vidjelo i to upravo u području koje toliko rijetko dobiva javni prostor – a riječ je o okolišu. Nadalje, šalje se jasna poruka kako je istraživačko novinarstvo u Hrvatskoj itekako živo te kako je ono odgovorno za prepoznavanje loših, ali i dobrih primjera iz prakse, te samim time, buduće pozitivne pomake.

Ovogodišnja je Velebitska degenija dodijeljena 23. travnja u Novinarskom domu. U kategoriji radova objavljenih u tisku i na internetu dobitnica je Vedrana Simičević, novinarka Novog lista za tekst „Krijumčari prijete podzemnoj bioraznolikosti Balkana“, koji je objavljen u časopisu Science.

S obzirom na velik broj kvalitetnih televizijskih priloga u toj su kategoriji dodijeljene dvije ravnopravne nagrade. Dobitnik nagrade za seriju od tri tematski povezana priloga novinar je RTL-a  Goran Latković koji je pratio slučaj nesavjesnog i nelegalnog odlaganja potencijalno opasnog otpada  iz zagrebačkog pročistača otpadnih voda. Drugu nagradu zajednički su dobili autori priloga emitiranih u emisiji Hrvatske radiotelevizije Eko Zona. Urednik emisije Mladen Iličković autor je reportaža o  divljem odlagalištu građevinskog otpada na otoku Silbi i o problemu apartmanizacije i ispuštanja otpadnih voda  u Nacionalnom Parku Plitvička Jezera te posebno zapažene reportaže Njemački pročistači otpadnih voda. Novinarka Snježana Babić također je autorica triju prijavljenih radova, među kojima se izdvaja  reportaža o mogućnostima recikliranja građevinskog otpada.

Ocjenjivački sud najboljom je ocijenio naslovnu fotografiju reportaže„ Priča o istarskim divovima – doktor za tisućljetna stabla“, autora Mladena Stubljara. Fotoreportaža je objavljena u časopisu Maslina. Nagrada za najbolje radove emitirane u radijskom  programu ove godine nije dodijeljena.

Uzvanicima na jubilarnoj 20. dodjeli nagrade, obratili su se Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Petar Sprčić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d., i Silva Celebrini, predsjednica Zbora novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva i predsjednica Ocjenjivačkog odbora nagrade Velebitska degenija.

Petar Sprčić, član Uprave HEP-a d.d., čestitajući svim dobitnicima poručio je kako je svima u interesu da Hrvatska razumno, ali odlučno krene u izgradnju niskougljične energetike i drugih sektora odgovornih za emisije stakleničkih plinova, zbog čega HEP i prije donošenja niskougljične strategije provodi projekte koji će se uklopiti i biti oslonac te strategije.

Nagrada „Velebitska degenija“ sastoji se od novčanog iznosa u visini od 10.000 kuna i plakete.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img