spot_img

NAJAVA: 4. konferencija o dobroj ekonomiji u dobrim primjerima, 23.-25.3.2017.

Četvrtu godinu zaredom u Matici hrvatskih obrtnika u Zagrebu, Ilica 49, od 23. – 25. ožujka 2017.  održat će se konferencija o dobroj ekonomiji , u organizaciji Zadruge za dobru ekonomiju.

Program: http://www.dobra-ekonomija.hr/konferencija-o-dobroj-ekonomiji/program-cetvrte-konferencije-o-dobroj-ekonomiji

nu na bogatoj tradiciji zadrugarstva i novim tehnologijama 21. stoljeća (platform cooperativism).

I to nije sve: konferencija će ove godine uvesti i neke nove formate i dovesti još više korisnih dobroekonomskih radionica.

PROGRAM:

Na svojim susretima o  DOBROJ EKONOMIJI u organizaciji Zadruge za dobru ekonomiju već četvrtu godinu zaredom okuplja niz svjetskih i lokalnih stručnjaka i praktičara dobre ekonomije, a s ciljem stvaranja prostora za inspiraciju, učenje i praktičnu primjenu ekonomskih modela koji se zasnivaju na načelima brige za ljude, okoliš i pravednu raspodjelu.

Nastavljajući razgovor o nekim već započetim temama, ovogodišnja će konferencija donijeti i niz najnovijih rasprava i praksi iz polja kolaborativne ekonomije (collaborative economy), upoznati vas s konceptom “otvorene tvornice” u vlasništvu svojih radnika, predstaviti hotel i uspješno društveno poduzeće kojim upravljaju bivši imigranti i izbjeglice, pričati o inspirativnim primjerima participativnog upravljanja gradom te donijeti prvo hrvatsko predstavljanje i raspravu o pokretu za demokratsko upravljanje, kolektivno vlasništvo i pravedniju budućnost rada temeljenu na bogatoj tradiciji zadrugarstva i novim tehnologijama 21. stoljeća (platform cooperativism).

– Konferencija o dobroj ekonomiji nije samo mjesto praktičnog učenja i upoznavanja s brojnim primjerima dobre ekonomije, već i osvještavanja činjenice kako nije riječ o nekim izoliranim grupama, nego velikom svjetskom pokretu za dobru ekonomiju kojom se mogu osigurati i zadovoljiti potrebe svjetskog stanovništva, a pritom ne ugroziti resursi za buduće generacije.  istaknuo je Dražen Šimleša, jedan od organizatora konferencije te upravitelj Zadruge za dobru ekonomiju.

Gosti Četvrte konferencije o dobroj ekonomiji

Konferencija će ove godine ugostiti Christiana Iaionea — glavnog autora modela upravljanja gradom kao zajedničkim dobrom – City as Commons. Riječ je se o inovativnom modelu uključivanja građana i građanki u donošenje odluka, upravljanje gradskim površinama i infrastrukturom te socijalnim uslugama. Na prvu je primjenu naišao u gradu Bologni gdje je gradska uprava donijela i potpisala službeni dokument kojim se regulira suradnja s građanima na upravljanju zajedničkim dobrima na području grada. Zbog iznimnog uspjeha u Bologni, model se počinje primjenjivati po cijeloj Italiji, ali i šire.

Dobra ekonomija će u Zagreb dovesti i prvo hrvatsko predstavljanje i raspravu o „kooperativnim platformama“ (platform cooperativism) koju će povesti Thomas Dönnebrink,  stručnjak i praktičar kolaborativne ekonomije i ekonomije dijeljenja koji djeluje u Berlinu. Uz rad na primjeni koncepta Sharing Cities, Dönnebrink je jedan od europskih predvodnika vizionarskog koncepta dobre ekonomije – “kooperativnih platformi” – pokreta za demokratsko upravljanje, kolektivno vlasništvo i pravedniju budućnost rada temeljenu na bogatoj tradiciji zadrugarstva, novim tehnologijama 21. stoljeća te analizi trenutnih odnosa na tržištu rada.

Albert Cañigueral, konektor međunarodne mreže OuiShare, najveće globalne mreže za kolaborativnu ekonomiju koja okuplja ideje, ljude i organizacije oko stvaranja modela društvene organizacije temeljenih na održivosti, suradnji i solidarnosti, predstavit će participativni model djelovanja te globalne mreže i primjenu modela kolaborativne ekonomije iz Barcelone gdje živi i radi.

Luca Federici iz tvornice RiMaflow govorit će o uspješnom talijanskom primjeru dobre ekonomije gdje je pedesetak radnika zajednički preuzelo upravljanje tvornicom propalom za vrijeme posljednje ekonomske krize te, vodeći se konceptom “otvorene tvornice”, osnovali uspješnu zadrugu koja prodaje reciklirane električne dijelove, ali i provodi brojne aktivnosti razvoja lokalne zajednice.

Na konferenciji će sudjelovati  i Andrea Amann , predstavnica Magdas hotela, inspirativnog primjera društvenog poduzeća koje, u današnjem svijetu podijeljenosti i ratova, provodi i promovira model suradnje i tolerancije kroz zapošljavanje marginaliziranih društvenih skupina. Od 28 zaposlenika hotela Magdas 20 ih je stiglo u Austriju kao izbjeglice, a danas zajedno vode ekološki osviješten hotel i sa suradnicima razvijaju niz  inovativnih arhitektonskih i dizajnerskih rješenja u hotelu u kojem dočekuju putnike iz cijelog svijeta.

Nigel i Karen Lowthrop iz Hill Holt Wooda predstavit će rad jednog od najuspješnijih društvenih poduzeća u Velikoj Britaniji. Održivo gospodarenje šumama, tesarstvo, ekološko graditeljstvo, vođenje kafića i restorana organskom hranom, edukativne aktivnosti, terapija u prirodi za osobe s mentalnim poteškoćama samo su neka od područja za koja je ovo društveno poduzeće dobilo brojne nagrade.

Radionice i otvoreni dijalozi

Uz niz ispirativnih predavanja, konferencija ove godine uvodi i neke nove formate i dovodi još više praktičnih radionica. U program konferencije su tako uključene tri rasprave: Kako koristiti grupno financiranje za društvena poduzeća – crowdfunding i zadružno financiranje, otvoreni dijalog sa stranim i domaćim društvenim poduzetnicima i rasprava o socijalnim zadrugama u Hrvatskoj.

Tijekom četvrte konferencije o dobroj ekonomiji održat će se i tri praktične radionice: Kako koristiti grupno financiranje (crowdfunding) za društvena poduzeća? – radionica koja se nastavlja na otvorenu raspravu, namijenjena osobama ili grupama koje već imaju spremnu ideju za društveno poduzetnički projekt, radionica Kitchen B, projekt kolektiva Biceps Cultivatus iz Francuske, inovativan model održive kuhinje u kojoj su, kroz pametni dizajn i uradi sam kulturu, sjedinjeni urbani vrtovi, recikliranje i kompostiranje kuhinjskih ostataka, te Biotecture, radionica izrade zelenih fasada i zidova koju će voditi Werner Wiartalla, član jednog od najpoznatijih društvenih centara u svijetu ufaFabrik iz Berlina.

Nabavite svoju ulaznicu

Četvrtu konferenciju o dobroj ekonomiji organizira Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG). Cijena ulaznice za trodnevnu konferenciju iznosi 90 kuna, dvodnevnu ulaznicu platit ćete 70 kuna dok ćete dnevnu ulaznicu kupiti po cijeni od 50 kuna. U cijenu ulaznica uključen je prijevod, ručak i kava. Ulaznice su dostupne na Entrio sustavu i na njihovim prodajnim mjestima. Detaljan program konferencije možete saznati na internetskim stranicama Zadruge za dobru ekonomiju, Facebook stranici ili na Facebook eventu.

#dobraekonomija podupire kvalitetu života ljudi, društva i planete, upoznajte je!

___________________________________________________________________

KONTAKT

Antonia Banović | Organizacijski tim Četvrte konferencije za dobru ekonomiju

m. +385 98 9474 778 | e. antonia.banovic@gmail.com

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img