ODGOVORNO.HR poziva vas na podršku inicijativi besplatnog upisa u knjižnice ‘JA ČITAM’, s ciljem popularizacije čitanja kod mladih

Roditelji, mame i tate! U veljači 2017. predstavljen je cjelogodišnji projekt Knjižnica grada Zagreba „JA ČITAM“ sa svrhom važnog poticanja čitanja u djece i mladih od samog rođenja. Prvi rezultati su veoma povoljni. Učinimo da budu još povoljniji! Podržimo knjižnice u njihovom djelovanju koje spada u društveno odgovorno poslovanje.

Naime, prema odluci Gradske skupštine Grada Zagreba, održanoj 2. prosinca 2016. godine, pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba imaju djeca od rođenja do konca kalendarske godine u kojoj navršavaju 15 godina života, a koja imaju prebivalište na području Grada Zagreba. Projekt ‘JA ČITAM’ uključuje upravo kontinuirani dijalog s roditeljima i skrbnicima kako bi svoju djecu što ranije upisali u knjižnice te tako razvijali njihove čitalačke navike od samog rođenja, kako bi razvili predčitalačke vještine te pozitivno utjecali na emocionalni razvoj djece, poticanje mašte i kreativnosti, poboljšavanje pažnje i jačanje samopouzdanja. Kako ključnu ulogu u najranijoj dobi razvoja i odrastanja djece imaju roditelji i drugi članovi obitelji, ovaj je projekt usmjeren i prema svim odraslima koji žive i rade s djecom, jer djeca upravo u odraslima vide primjer kako živjeti s knjigom.

Aktivnosti GKZ-a

Važno je reći kako trideset i osam knjižnica u mreži KGZ-a ima poseban odjel za djecu i mlade, a neke od njih i posebno organiziran kutak za bebe. U sklopu tih odjela održavaju se redovni tjedni programi igraonice i pričaonice za djecu, ali i brojni susreti s dječjim piscima te edukativne i likovne radionice, igranje društvenih igara, kao i igranje računalnih igara i PlayStationa.

Uz ovaj projekt, zagrebačke knjižnice tijekom godine provode i brojne druge aktivnosti upravo na temu poticanja čitanja djece i mladih, od onih lokalnih, poput NAJčitatelja godine, Knjižnice širom otvorenih vrata i mnogih drugih, do nacionalnih kao što je Nacionalni kviz za poticanje čitanja. Kroz 2016. godinu organizirano je u svim zagrebačkim ili hrvatskim knjižnicama gotovo 23.000 programa za djecu i mlade, koji su okupili više od 155.000 malih/velikih posjetitelja.

Hvalevrijedna inicijativa – povlašteni upis

Inicijativa besplatnog upisa do 15. godine, zahvaljujući kojoj se do sada, od 1.1.  do 1.6.2017 upisalo 15.000 djece i mladih Zagreba,  logično zaokružuje uspješnu priču o odgajanju malih čitatelja i korisnika knjižnica. Za potpuni uspjeh potrebna je kvalitetna i trajna suradnja knjižnica s obiteljima, vrtićima, školama, odnosno svima koji sudjeluju u odgoju djece i zahvaljujući kojima će ta djeca ostati trajni i zadovoljni korisnici svojih knjižnica, kako je na samome početku projekta navela ravnateljica Knjižnica Grada Zagreba Davorka Bastić.

Razloga zašto bi djeca trebala čitati, ali i odrasli, ima, dakako, bezbroj. Čitanje obogaćuje rječnik pojedinca, znanje o svijetu te sposobnost usmenog i pismenog izricanja vlastitih misli. Čitanje razvija kognitivne sposobnosti – razmišljanje, maštanje, prosuđivanje, zaključivanje i koncentraciju. Ono je važno zato što otvara nove svjetove, likove i događaje te nam omogućava razvoj emocionalne inteligencije – znatiželju, suosjećanje te razumijevanje drugih, ali i sebe. Čitanje nas inspirira, motivira i daje nove ideje. Naposljetku, omogućava nam da mladima i novim generacijama pravovremeno ukažemo i pokažemo kako je ljubav prema knjizi, čitanju i pisanju prvi korak prema bogatome, veselome i uspješnome životu.

Upravo zato, uredništvo portala Odgovorno.hr poziva Vas da sudjelujete u projektu ‘JA ČITAM’ te u knjižnice grada Zagreba upišite svoju djecu ili pak proslijedite vijest bližnjima s djecom kako bi se mogli pravovoremeno uključiti!

Društveno odgovorno poslovanje je moguće provoditi u svim djelatonostima.

Sve dodatne informacije pronađite na službenoj stranici KGZ-a.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img