spot_img

PBZ GRUPA: VELIKI NIZ MALIH ZELENIH KORAKA

Dobar primjer! Nizom malih pomaka tijekom svakodnevna rada PBZ grupa ostvaruje značajne uštede energije i materijala i ostavlja iza sebe bitno manja onečišćenja i nepovoljni utjecaj na okoliš negoli nekad prije. Korak po korak, i milje će se svladavati!

PBZ Grupa posvećuje veliku pažnju cjelovitom spektru pitanja društveno odgovornog poslovanja i zalaganja za održivi razvoj. „Aktivno sudjelovanje u poboljšanju kvalitete života zajednice u kojoj svakodnevno poslujemo“, dio je misije.

Isključivanje uređaja koliko god je moguće

Stoga PBZ Grupa kontinuirano prati svoju potrošnju energije i nastoji je različitim aktivnostima smanjiti, a u isto vrijeme i podizati svijest svojih zaposlenika o važnosti brige za okoliš. Zato u e-poštu zaposlenika svakog tjedna stižu personalizirane e-poruke u kojima ih se podsjeća na obvezno isključivanje osobnih računala nakon završetka posla, isključivanje klimatizacijskih uređaja i grijanja tijekom vikenda i odvajanje papira od ostalog otpada radi recikliranja. Naoko su to mali koraci, ali uštede koje se njima ostvaruju prilično su velike.

Tu nije kraj… – odvajanje otpada, reciklirani materijali… .

Tako, primjerice, u PBZ Grupi papirni otpad i plastika prikupljaju se odvojeno, a odvozi ih ugovorno poduzeće koje ih reciklira. Isto tako se odvaja i opasan otpad kao što su patrone, a zbrinjava ih ugovorno poduzeće u skladu sa zakonom i propisima.

zaposlenike se potiče da dokumente kopiraju obostrano, što je u Banci postao standard, omotnice koje je moguće višekratno koristiti na taj se način i koriste. Od lipnja 2012. sve omotnice koje koristi Banka rade se od recikliranog papira, uključujući i A4 papir za automatsko slaganje pisama, a gdje god je to moguće uvode se poslovni procesi bez upotrebe papira. Gdje god su mogli, uveli su proizvode od recikliranog papira, a i higijenski su proizvodi koje koristi PBZ Grupa od recikliranog papira. Na taj je način samo korištenjem recikliranog papira u poslovanju Banke u 2015. godini ostvarena ušteda od čak 100 t CO2.  Tko će kazati da su to beznačajne uštede.

Prednost energetski štedljvijoj opremi i potrošnom materijalu

Ustaljena je praksa u PBZ Grupi i instaliranje energetski učinkovitih žarulja i elektroničkih prigušnica da bi se smanjila potrošnja energije za osvijetljenje. Primjerice, u jednoj od upravnih zgrada zamijenjeno je čak 900 komada rasvjetnih tijela LED rasvjetnim tijelima čime su ostvarene osjetne godišnje uštede energije.

U tako velikoj kompaniji nužno dolazi do trošenja opreme, a kada se kupuje nova, vodi se računa o tome da ona bude optimalnih značajki. Tako se klasične žarulje zamjenjuju  energetski učinkovitim žaruljama, klimatizacijski uređaji novima s inverter-tehnologijom s većim stupnjem energetske učinkovitosti, kod izgradnje se rabi materijal i elementi kvalitetnih izolacijskih svojstava, za reklamne znakove koristi se LED svjetlo, a instalirana je i ventilacija s povratom topline. Zbog svih ovih napora kompanija je u siječnju 2013. postala službeni partner u programu GreenLight.

Prednost energiji iz obnovljivih izvora

U skladu sa strateškim opredijeljenjem PBZ Grupe, pazi se i na vozni park. Uz četiri električna mopeda (bez emisija CO2), i stari službeni automobili Banke zamijenjeni su ekološkim automobilima s niskim emisijama toga štetnog plina čime je u 2015. godini ostvarena ušteda od oko 200 t CO2. Trenutačno se u voznom parku PBZ Grupe nalazi 83 posto vozila koja ispunjavaju EURO 5 normu, dok 2 posto čine električni mopedi, a 13 posto vozila koja ispunjavaju EURO 6 normu. Također, već se tri godine koriste isključivo usluge onih taxi službi koje koriste hibridna vozila, što je još jedan doprinos zaštiti okoliša.

I kao što stara kineska poslovica kaže: “I najdulji put započinje prvim korakom.”, tako je i PBZ Grupa odlučila dati svoj doprinos zaštiti okoliša malim pomacima – odgovornom upotrebom prirodnih izvora, učinkovitom upotrebom energije i papira te pravilnim zbrinjavanjem otpada, a visoko na njihovoj ljestvici je i ekološko osvješćivanje zaposlenika. I, reklo bi se, da u svojim naporima itekako uspijevaju.

1.2017

MDK

Prema Metodologiji Dobra Hrvatska

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img