spot_img

PBZxpress: interne novine koje snažno oblikuju zaposlenici

Tematski fokus PBZxpress-a je na zaposlenicima koji ga svojim sugestijama i idejama u potpunosti sami i oblikuju. Svaki zaposlenik svoj mjesečni primjerak novina prima na svoju poslovnu adresu.

PBZ grupa ima 3970 zaposlenika koja s razgranatom poslovnom mrežom s oko 200 poslovnica i 700 bankomata PBZ pokriva teritorij cijele zemlje. Takva teritorijalna udaljenost ljudi u poslu je svojevrsni problem koji posebno utječe na komunikaciju među kolegama i razmjenu važnih informacija. Djeluju li zaposlenici u određenoj fizičkoj izolaciji, teritorijalnoj ili nečim drugim uzrokovanoj, dijele li neposredno minimum informacija, tada se, među ostalim, promjene usporavaju. Nisu to jedine posljedice. Hargie i Tourish (2002.) su pronašli da niska kvaliteta inter-odjelne komunikacije stvara značajan osjećaj izoliranosti i nezadovoljstva, što potencira nižu razinu uključenosti zaposlenika u proces donošenja odluka. To ujedno znači da nedovoljna razmjena informacija povećava otuđenost zaposlenika i dovodi do njihove nesigurnosti. Zato bi svaka organizacija, koja po naravi svog posla djeluje na mnogo lokacija, morala uložiti dodatnu pažnju, napore i sredstva u poboljšanje interne komunikacije.

Pokretanje projekta internih novina pod nazivom – PBZXpress uslijedilo je potkraj 2006. godine, nakon analize rezultata mjerenja organizacijskog ozračja i zadovoljstva u PBZ-u. U Banci se mjerenje organizacijskog ozračja i zadovoljstva poslom redovito provodi od 2003. godine, te je tijekom svih tih godina primijećeno da dimenzija “unutarnje komuniciranje i informiranje” dobiva slabije ocjene od ostalih dimenzija koje se mjere. Na temelju takva povratnog stava zaposlenika i iskazane poruke “nedovoljna je informiranost o tome što se događa u drugim organizacijskim dijelovima”, zaključak je bio – moramo pokrenuti svoje novine! Pošli smo od premise da je posao unapređenja unutarnje komunikacije i informiranja u svakom velikom sustavu, pa tako i u PBZ-u, veliki izazov sam po sebi. Znali smo da bi brži protok više informacija između mnogih naših odjela pozitivno utjecao na korporativno ozračje i produktivnost cijele organizacije i ta nas je vizija snažno nadahnjivala.

PBZXpress su mjesečne interne novine Privredne banke Zagreb d.d. Glavna im je svrha informiranje svih zaposlenika PBZ Grupe o relevantnim događajima i osobama, poboljšanje interne višesmjerne komunikacije te, posredno, zadovoljstva poslom i jačanje osjećaja pripadnosti PBZ Grupi. Tematski fokus PBZXpress-a je na zaposlenicima koji ga svojim sugestijama i idejama u potpunosti sami i oblikuju. Svaki zaposlenik svoj mjesečni primjerak novina prima “na ruke”.

Stručna istraživanja na praksi drugih

Istraživanje jedne konzultantske kuće je pokazalo da zaposlenici internu komunikaciju smatraju vrlo važnom i korisnom. Iako najčešće o događajima unutar organizacije zaposlenici doznaju od kolega i suradnika, ipak njih 95 posto smatra potrebnim postojanje i sustavnog načina unutar-organizacijskog informiranja.
Interna komunikacija se često navodi i kao jedna od sastavnice identiteta tvrtke, iznimno je važna za percepciju zaposlenika (Fombrun, 1996.), pa je interna komunikacija osnova vanjske komunikacije identiteta tvrtke.
Interna komunikacija obuhvaća različite aspekte dijeljenja i primanja informacija; osim spomenutog utjecaja na stvaranje identiteta poduzeća, važna je i za njegov ukupni uspjeh, kako su ustvrdili George i Jones (2006.), te Robbins i Judge (2007.). I Robson i Tourish (2005.) navode značajne dokaze za tvrdnju da interna komunikacija pridonosi povećanju vjerojatnosti u uspješnost organizacije. Jednu takvu tvrdnju izrekli su Snyder i Morris još 1984. godine.
Brojna istraživanja pokazuju da svako poboljšanje interne komunikacije konkretno pridonosi organizaciji i zaposlenima i drugim višestrukim pozitivnim učincima, pa se u tom smislu spominju:

  • porast broja raznih korisnih učinaka za poduzeće (Hargie i Tourish, 2002.; Dickson, Reiney i Hargie, 2003.);
  • veća učinkovitost korištenja resursa (Quinn i Hargie, 2004.)
  • povećana proizvodnost, veća kvaliteta usluga i proizvoda, povećana razina inovacija, manje štrajkova, smanjeni apsentizam, pa sve do smanjenih ukupnih troškova (Clampitt i Downs, 1993.).

Snyder i Morris (1984.) su još pokazali kako dvije percipirane komunikacijske varijable (kvaliteta komunikacije s nadređenim i razmjena informacija sa zaposlenicima iste razine) pozitivno koreliraju s prihodom organizacije.
S druge strane, nekvaliteta organizacijske komunikacije dovodi do niza negativnih posljedica, a Hargie i Tourish (2002.) navode nekoliko:

1. usporavanje pozitivnih promjena,

2. osjećaj izoliranosti i nezadovoljstva u zaposlenika

3. niža razina uključenosti zaposlenih u proces odlučivanja

4. povećanje nesigurnosti i otuđenosti zaposlenika.

PBZXpress –  na načelima sudjelovanja, interakcije, usmjerenosti korisniku

Kad su interne novine PBZXpress pokrenute, dogovoreno je da će funkcionirati po načelu user generated contents, tj. čitatelji će izravno diktirati sadržaj posredstvom povratnih informacija i iskazanih ideja i interesa. Stoga je bilo jako važno da u urednički kolegij uđu predstavnici glavnih poslovnih grupa u Banci, kao i razni suradnici radi boljeg stručnog kreiranja časopisa. Vrlo je značajno što članke u okviru rubrika pišu sami zaposlenici – “dopisnici”. Na taj su način ostvareni višestruki dobri učinci: zaposlenici su dobili prigodu da se pokažu u još jednom, novom svjetlu, u stvaralačkom radu. Sadržaj se kreira prema njihovim potrebama, jer tko bolje od njih zna što im treba.

Od početnog broja koji je 2006. godine objavljen na osam stranica, temeljem povratnih informacija zaposlenika, iskazanih ideja i interesa, broj stranica novina se tijekom godina udvostručio a s rastom raznolikih tema, povećavao se i broj rubrika. Tijekom osam godina, koliko PBZXpress postoji, svoj trag u vidu članaka ostavilo je više od 500 zaposlenika Banke

U PBZXpress-u je, osim teksta, jako važna i fotografija – njome imenima dodajemo lica, a događaju atmosferu. Zna se da su e‑mail ili telefon najčešća sredstva komunikacije u velikim organizacijama, na ovaj način osobe s kojima radno komunicirate ožive, barem kroz fotografiju u novinama.
PBZXpress su pozitivno prihvatili zaposlenici koji često mailovima šalju prijedloge za teme u nekom od sljedećih brojeva. Važna je i podrška visokog menadžmenta Privredne banke Zagreb d.d. te njihove pohvale i usmjerenja, pogotovo što se i sami rado odazivaju našem pozivu za sudjelovanje u raznim rubrikama, pa i onim manje formalnima.

U internim komunikacijskim kampanjama organiziranim u suradnji s Intesom Sanpaolo 2009. godine birali smo kandidate za vizuale za sedam zajedničkih vrijednosti, godine 2011. organizirali smo fotonatječaj, a 2013. natječaj u pisanju priča. U humanitarnim akcijama, koje smo pokrenuli 2011. godine uz nesebičnu pomoć svih naših kolega, ispunili smo 690 individualnih želja te donirali više od 400 poklon-paketa u petnaest dječjih domova i ustanova socijalne skrbi.
“Hrvatski Božić”, “Najljepša božićna čestitka”, “Djed Božićnjak i ja”, “Ukrasimo Božić zajedno” – teme su natječaja organiziranih za djecu zaposlenika od 2007. do 2010. godine. Na svakom od njih sudjelovalo je oko 170 djece, koja su nagrađena poklon-paketima u organizaciji PBZXpressa i PBZ Standarda.

Kako to izgleda na primjeru rubrike “10 pitanja “

Jedna među najdražim rubrikama zaposlenicima je ona pod nazivom “10 pitanja”. Zaposlenik se predstavlja kolegama u PBZ-u svojim originalnim i duhovitim odgovorima na neformalna pitanja. Fotografija je obvezatna. Evo kako je to izgledalo u jednom broju, kad je na “škakljiva” pitanja spretno odgovarala naša kolegica Ana:

1. Što možete napraviti bolje od bilo koga drugoga?

– Kreditnu karticu dovesti do kraja limita u rekordnom roku.

2. U kojem razdoblju u povijesti biste željeli živjeti i zašto?

– U doba Robin Hooda, zbog luka i strijele.

3. Koji ste najzanimljiviji komentar dobili od klijenta?

– “Gospođo, hoćete mi biti jamac za kredit? Platit ću Vam.”

4. Koji je najoriginalniji Božićni dar koji ste dobili?

– Prva božićnica u životu.

5. Što Vas najviše veseli u Vašem poslu?

– Obožavam ljeto u našoj poslovnici. Toliko novih ljudi, jezika i običaja, cijeli svijet na dlanu; mi i ne izlazimo iz poslovnice, a putujemo po cijelom svijetu.

6. Kakvi ste kad se naljutite?

– Nastojim ne pokazivati svoju ljutnju, ali zato u sebi, kako se kaže, “pucam po šavovima”. Ljutnja me brzo prođe.

7. Koja je prva stvar koju ujutro napravite?

– Skuham kavu i čitam jučerašnje novine.

8. Što najčešće pjevušite na poslu?

– Kad će taj petak…

9. U torbici trenutačno imam….

– Ne bih to nazvala baš torbicom. Više je to bunar bez dna. Ipak, dvije najvažnije stvari su deset zadnjih kuna i kazna za parkiranje.

10. Koga biste poveli na pusti otok?

– Ne bih nikoga povela. Ponijela bih samo hranu i nekoliko buteljica vina i svijeće, a onda bih se nadala da ću, kao u filmu, tamo pronaći zgodnog, davno izgubljenog brodolomca.

Koliko smo u svemu ovome uspjeli? Tijekom analize ocjena iz mjerenja organizacijskog ozračja kojeg redovito činimo, primijećen je indikativni pozitivan trend i napredak zadovoljstva zaposlenih, posebno s obzirom na dimenziju “unutarnje komuniciranje i informiranje”.

Jubilarni, 100. broj

U siječnju 2015. godine svjetlo dana ugledao je jubilarni 100. broj PBZXpressa! Ponosni smo na činjenicu da je u proteklih osam godina, od prvog broja iz listopada 2006. do danas, svakog mjeseca redovito izlazio novi broj PBZXpressa. Mnogi zaposlenici su pisali za njega, a brojni su bili i gosti u raznim rubrikama. Brojke su impresivne – one zorno predočavaju koliko je toga do sada učinjeno:

– 527 zaposlenika napisalo je čak 2751 članaka

– Na „deset pitanja“ odgovorilo je 100 zaposlenika

– U rubrici o „najposlovnici“ predstavljeno je 96 poslovnica

PBZXpress je puno toga: dostignuće na planu unutrašnje komunikacije, tradicija, rezultat zajedništva, kreativnosti i rada nas mnogih, radost svih.
I znači nam puno.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img