spot_img

PRIVREDNA BANKA ZAGREB potiče kulturu bicikliranja kod svojih zaposlenika

I bicikl je najbolji čovjekov prijatelj.

Koliko ste puta pomislili kako biste rado na posao dolazili biciklom? Ne samo da biste uštedjeli nego biste i pridonijeli zaštiti okoliša. A dobrobit za zdravlje! No, entuzijazam vam splasne kad se sjetite da biste morali biciklirati pola sata i stizati na posao znojni i zapuhani. A morali biste riješiti i pitanje sigurnog parkiranja.

Zaposlenike PBZ Grupe na jednoj lokaciji takve brige ne muče. Ne tako davno ta je tvrtka, u okviru sveobuhvatne akcije za smanjenje emisije CO2, pokrenula inicijativu Biciklom na posao koja promiče ovu zdravu naviku među svojim zaposlenicima. Stotinjak zaposlenika Banke sada bezbrižno stiže na posao biciklom; tvrtka im je osigurala garderobu i tuševe (zasad samo u objektu na Radničkoj cesti 42-44 u Zagrebu), pa se ekološki osviješteni zaposlenici mogu na miru urediti i osvježiti prije ulaska u radne prostorije.

Garderobe, tuševi i parkiralište za zaposlenike-bicikliste

Od veljače 2015., kada su garderobe i tuševi postavljeni, ova se praksa pokazala izvrsnom i mnogi su je zaposlenici objeručke prihvatili. To je još jedan primjer društveno odgovornog poslovanja kako mali pomaci čine veliku razliku. Dokazuje to i podatak da 10 kilometara vožnje biciklom umjesto automobilom ostavlja za sobom čak 0,5 kilograma manje ugljičnog dioksida. Dakle, zaposlenici PBZ-a koji na posao stižu biciklom pridonose tome da se svakoga dana u zrak ispušta 50 kilograma manje štetnog plina CO2 nego prije.

A zapravo i nije riječ o nekom velikom zadatku i ulaganju, već prije svega o odlučnosti da se ideja provede. Sve je krenulo početkom 2013. godine kada je skupina zaposlenika PBZ-a pokrenula inicijativu za poboljšanje uvjeta za zaposlenike-bicikliste. Ali, cilj je bio i povećati njihov broj. Vrlo brzo nakon toga zaposlenici PBZ Grupe na lokaciji Radnička cesta u Zagrebu ispunili su anketu koja je trebala utvrditi broj biciklista, njihove navike i probleme. Rezultati su pokazali da nužno treba poboljšati infrastrukturu za bicikliste. Dvije godine poslije u prostorima poslovne zgrade u Radničkoj cesti (42-44), zaposlenicima su na uporabu predane muška i ženska svlačionica, svaka s dva tuša te ukupno 70 garderobnih ormarića. Svlačionice, dakako, mogu koristiti i hodači, trkači, roleri, boarderi i svi ostali zaposlenici poklonici fizičkog kretanja.

Put od ideje do realizacije projekta društveno odgovornog poslovanja, iako dug, bio je ispunjen aktivnostima. Slijedilo je i uređenje novih parkirališnih mjesta za bicikle te poboljšanje sigurnosti postojećih. Trenutačno je uređeno pet parkirališnih lokacija za bicikle na Radničkoj cesti od broja 42 do broja 50. Zbog sve boljih uvjeta, sve više zaposlenika PBZ-a odlučuje se dolaziti na posao biciklom. Osim što žive aktivnije i zdravije, pridonose i očuvanju okoliša i smanjenju gužvi na cestama te promoviraju „zeleni“ imidž PBZ-a.

MDM, Poslovna Inicijativa Dobra Hrvatska
Oblikovano sukladno Metologiji DH
Prosinac 2017.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img