spot_img

Područje Mediterana se zagrijava 20 posto brže od svjetskog prosjeka

Svakodnevno svjedočimo kako klimatske promjene mijenjaju područje Mediterana. Razdoblje šumskih požara u Španjolskoj ove godine započelo je već krajem ožujka. Istovremeno u Italiji rijeka Po, najdulja u zemlji, ima 61 posto manje vode od uobičajene količine u rano proljeće. Prvi znakovi suše zahvatili su Francusku, Španjolsku i sjevernu Italiju izazivajući zabrinutost zbog opskrbe vodom.

Klimatske promjene već utječu na Europu u različitim oblicima, ovisno o regiji. One mogu uzrokovati gubitak biološke raznolikosti, šumske požare, smanjenje prinosa usjeva i više temperature. Osim toga, mogu utjecati na zdravlje ljudi.

karta klimatskih promjena u EUROPI

Klimatske promjene uzrokuju brojne posljedice za zdravlje ljudi, okoliš i gospodarstvo. Posebno je ugroženo područje Mediterana gdje će kombinacija manje količine oborina i rasta temperatura prouzročit velike suše i ugroziti sigurnu opskrbu hranom i vodom.

Unija za Mediteran (UfM), institucija koja okuplja 43 države: 27 članica EU-a i još 16 s obala Sredozemnog mora, upozorava kako bi za 15 godina područje južne Europe moglo imati klimu kao što ga sjever Afrike ima posljednja četiri milenija.

Mediteranski gradovi su opasno ugroženi

Gradovi na Mediteranu osobito su na udaru suša, požara, toplinskih valova i nestašice vode pa je potrebna suradnja svih zemalja u tom području kako bi se suzbile posljedice klimatskih promjena, upozorio je zamjenik glavnog tajnika Unije za Mediteran (UfM).

Unija za Mediteran je prije pet godina predstavila svoju urbanu agendu. Urbana agenda UfM-a ima za cilj podržati stvaranje otpornijih i inkluzivnijih gradova u mediteranskoj regiji. Pri tom je fokus na smanjenju nejednakosti i doprinosu postizanju ciljeva održivog razvoja UN-a. Strateški akcijski plan urbanog razvoja Unije za Mediteran do 2040. uspostavlja zajedničku viziju za rješavanje urbanih izazova u regiji. Cilj mu je poboljšati kvalitetu života svih građana izgradnjom boljih, inkluzivnijih zajednica otpornijih na klimatske promjene. Kroz suradnju s WHO-om promiču se zdraviji i ugodniji gradovi kojima je dobrobit njihovih stanovnika prioritet.


Za održiviji, ljepši i humaniji grad


WHO i Unija za Mediteran UfM potpisali su 2020. Memorandum o razumijevanju za suradnju među sektorima u jačanju provedbe Agende 2030. za održivi razvoj. Ovo institucionalno partnerstvo ima za cilj podržati države članice UfM-a u izgradnji kapaciteta i promicanju djelovanja za zdravlje, kroz zdravstvena istraživanja, zdravstveno obrazovanje i zagovaranje zdravlja, u svim domenama politika Euro-mediteranskog partnerstva.

Zagreb je domaćin 3. ministarske konferencije o održivom urbanom razvoju Unije za Mediteran (UfM)

Treća ministarska konferencija Unije za Mediteran o održivom urbanom razvoju održava se u Zagrebu 4. svibnja 2023. Domaćin konferencije je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine RH.

Cilj Treće ministarske konferencije o održivom urbanom razvoju UfM je potvrditi napredak postignut u ispunjavanju ciljeva euro-mediteranske suradnje definiranih na prethodnim ministarskim konferencijama UfM o održivom urbanom razvoju održanim 2011. i 2017. godine. Bit će to ujedno prilika da članice Unije za Mediteran s ključnim partnerima daju poticaj provedbi Urbane agende Unije za Mediteran kroz regionalni dijalog i suradnju u provedbi Strateškog akcijskog plana urbanog razvoja Unije za Mediteran do 2040. godine.

Zaključci i dogovori postignuti na 3. ministarskoj konferenciji UfM-a.

DOBRA HRVATSKA
Svibanj, 2023.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img