spot_img

Predviđaju nam povećanu potrošnju vode. Prijete i klimatske promjene! Zašto onda vodu ne poštujemo i ne čuvamo?

Znate li koliko se izvora pitke vode nalazi u Hrvatskoj? Možete li zamisliti da se jednog dana sa stanovnicima susjednog grada borite za litru pitke vode? Iako na prvu zvuči komično, upravo nas to čeka u budućnosti ako ne poduzmemo prave korake na vrijeme.
Brojna istraživanja upućuju da će se potražnja za vodom globalno povećati za 55% do 2050. godine.

Alarmantni podaci – izvori vode brže se prazne nego pune

Velik dio potražnje za vodom potaknut je upravo poljoprivredom koja čini 70% globalne potrošnje vode, a proizvodnja hrane trebala bi porasti za 69% do 2035. godine kako bi se nahranila čitava populacija. Prema studiji NASA-e, objavljenoj u publikaciji ”AGU 100”, mnogi se svjetski izvori vode troše brže nego što se pune, a očekuje se i novo jače povlačenje vode za energiju, koja se koristi za rashladne elektrane, i to za više od 20%. Drugim riječima, u bliskoj budućnosti doći će do velikog odtoka pitke vode.

Kamo voda odlazi?

Zamislite kako bi bilo živjeti bez vode i je li to uopće moguće? Ona nam služi za proizvodnju hrane, kuhanje, higijenu, hidrataciju… Ako bolje razmislite, za sve stvari od kojih se sastoji vaš prosječan dan. Ona je centar svakog života na Zemlji, svega što hoda, pliva ili leti, a usprkos tome, mi ju tretiramo kao da nam je neprijatelj. Gdje onda tražiti krivca?

Svaki izvor vode, neovisno o tome gdje se nalazi ima svoju priču o tome toga kako se prazni. U nekim područjima, industrija je kriva za veliku odvodnju vode. Primjerice, Canning Basin na zapadnoj obali Australije trenutačno je treći vodonosnik iz kojega se voda najviše crpi. Zanimljivo je i to da je riječ o području u kojem dominira rudarstvo zlata i rude, kao i istraživanje i vađenje plina. Ekstrakcija rudarstva i fosilnih goriva uvelike se oslanja na vodne resurse, što znači da ove industrije crpe vodu iz vodonosnika brže nego što ih može zamijeniti priroda. U Sjedinjenim Američkim Državama 36% naftnih i plinskih bušotina nalazi se u područjima koja su doživjela stres vodopada i iscrpljenost. Dakle, ljudska ruka je odgovorna za svako prekomjerno crpljenje vode iz njenog izvora.

Hrvatska je u boljoj poziciji, ali ništa nije vječno

Što će se dogoditi ako stvari ostanu kakve jesu? Prema istraživanjima UNESCO-a iz 2014. godine, Hrvatska je po dostupnosti i bogatstvu vodnih izvora na visokom 5. mjestu u Europi, a na 42. mjestu po bogatstvu izvora vodom, što znači da smo trenutno u boljoj poziciji čak i negoli većina američkih zemalja, ali te iste izvore treba znati očuvati. Za razliku od većine drugih zemalja Hrvatska ima kvalitetnu pitku vodu iz slavine pa je kupovanje flaširane vode zaista nepotrebno.

No, ako na vrijeme ne poduzmemo sve što možemo kako bi smanjili potrošnju vode, učinci iscrpljivanja vode bit će katastrofalni i to ne samo zbog nedostatka pitke vode koja je potrebna svima za život, već i borbe tko će dobiti ono malo vode što je ostalo. Godine 1995. potpredsjednik Svjetske banke Ismail Serageldin predvidio je da će se ratovi sljedećeg stoljeća voditi oko vode i nije bio u krivu. I danas imamo puno stvari oko kojih se vode rasprave, politička natezanja, sukobi.., plin, religija, nafta… No, niti jedna od tih stvari ne čini razliku između života i smrti kao što to čini voda. Što vi možete napraviti?

Kako uočiti i podržati tvrtke i sektore koju pokušavaju učiniti nešto

Stoga, ako želite nešto napraviti po tom pitanju, obratite pozornost na tvrtke čije proizvode i usluge konzumirate. Ne mogu istog trena svi kupiti električne automobile, ali probajte istražiti koje tvrtke svojim projektima pomažu očuvanju vode i okoliša, a kojima nije problem otpadne vode iz tvornica puštati u okolne rijeke. Primjerice, Karlovačko u sklopu pivovare HEINEKEN u Karlovcu koristi pročistač otpadnih voda, a kvaliteta otpadnih voda redovno se prati sukladno parametrima okolišne dozvole Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Konkretno, to znači da se tehnološkim postupcima osigurava da je otpadna voda iz proizvodnog pogona prikladno tretirana prije nego što bude puštena u kanalizaciju. Uz to, ova tvrtka je od 2008. godine uspjela smanjiti potrošnju vode za 40%.

Osobna akcija, promjena ponašanja i kod kuće

Osim ovog faktora, trebate paziti i na upotrebu vode u svome domu jer vodu prekomjerno trošimo, a da to i ne primjećujemo. Evo nekoliko primjera kako uštedjeti na vodi, a imajte na umu da time i smanjujete svoje račune za vodoopskrbu!

  • Zatvorite vodu dok perete zube i posuđe.
  • Popravite sve slavine u vašem domu koje kapaju.
  • Kišnicom zalijevajte voće, povrće i ostale biljke.
  • Skratite vrijeme tuširanja na 4 ili nešto više minuta.
  • Dok perete povrće začepite odvod, operite ga više puta u istoj vodi, a kasnije isperite kraćim mlazom.
  • Zato, uzmite stvar u svoje ruke i budite primjer drugima jer svaka promjena negdje mora početi.

Napomena: Naslov i podnaslovi – oprema uredništva portala www.odgovorno.hr

Izvor www.24sata.hr

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img