spot_img

REGENERACIJA: Posvećenost odgovornim praksama zaštite zaposlenika i okoliša od požara

Bogata tradicija dobrovoljnog vatrogastva u Regeneraciji posebno je važna vrijednost za sve zaposlenike i tvrtku. Kao dio te tradicije prošle smo godine obilježili i šezdeset godina postojanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Regeneracija (1966-2016). Jubilej je to na kojeg smo veoma ponosni i želja nam je imati još mnoge u godinama ispred. Vatrogastvo osjećamo kao neraskidivi element našeg redovnog poslovanja, ali i vrijedan i plemenit aspekt društveno korisnog rada zaposlenika. Volontiranje na način brige za prevenciju i sanaciju požara uključuje mnoge vrline – predanost, hrabrost, timski duh, ali i visoke sposobnosti i vještine u ljudi. Na razini tvrtke riječ je o afirmativnoj korporacijskoj kulturi te preventivnoj i kurativnoj organizaciji procesa i opremljenosti.

Osim uloge koju Dobrovoljno vatrogasno društvo Regeneracija obavlja kroz dugi niz godina u okviru zadaća protupožarne zaštite, sa zadovoljstvom ističemo i vrhunske rezultate ostvarene na brojnim domaćim i međunarodnim natjecanjima vatrogasnih ekipa. Ovom prilikom spomenut ćemo one najvažnije: 1969. Krems, Austrija, Evropsko prvenstvo – zlatna medalja; 1977. Trento, Italija, Evropsko prvenstvo – zlatna medalja; 1981. Boblingen, Njemačka, Vatrogasna olimpijada – srebrna medalja; 1993. Berlin, Njemačka, Vatrogasna olimpijada, – brončana medalja; 2005. Varaždin, Hrvatska, Vatrogasna olimpijada – srebrna medalja pa do današnjih dana – 2013-a u Mulhousu, Francuska, Vatrogasna olimpijada – srebrna medalja.

Rizik u poslovanju

U kategorizaciji rizika u poslovanju, požar je u Regeneraciji uvijek zauzimao najviše mjesto. Svjesni smo toga itekako s obzirom na tip proizvodnje koji se odvija 24 sata dnevno, svih sedam dana u tjednu. Najveći stupanj požarne opasnosti pridajemo svakako programu reciklaže tekstilnog otpada s kojim se Regeneracija intenzivno bavi od 2012. godine. Od tada do danas prikupili smo i reciklirali oko 23 tisuće tona otpadnog tekstila.

Uz dobre strane toga u smislu očuvanja okoliša te ekonomske održivosti našeg poslovanja, bavljenje reciklažom ima i svoje rizične strane. Naime, tehnologija recikliranja i proizvodnje netkanih tekstila sama po sebi je i veoma opasna zbog nastanka lako zapaljive tekstilne prašine tijekom procesa. U tom razdoblju značajno se povećao broj početnih pa i onih većih požara koji su rezultirali i većim materijalnim štetama i neželjnim prekidima u proizvodnji radi sanacija nastalih šteta.

Upravo iz tih razloga obveza je vodstva i zaposlenih održavati na odgovoran i ozbiljan način sustav protupožarne zaštite na najvišoj razini, svjesni činjenice da je takve aktivnosti nužno provoditi i unapređivati bez prekida.

Kontinuirano osmišljavanje novih sustava zaštite od požara

U tom je kontekstu posebno važno promatrati i samu lokaciju tvrtke koja posluje nadomak grada, u susjedstvu više gospodarskih objekata i srednje škole od koje nas dijeli nekoliko metara zelene površine. Svaku novu investiciju u strojeve ili proizvodne linije nezaobilazno promatramo kroz kriterij stupnja protupožarne zaštite koji je ugrađen u tehnologiju. Neprestano osmišljavamo nove sustave zaštite od požara u svim kritičnim točkama proizvodnog procesa pa i cijelu organizaciju unutar tvrtke podređujemo ovoj vrsti rizika. U posljednjih nekoliko godina uložili smo značajna sredstva na unaprjeđenje sustava zaštite od požara.

Više od pola stoljeća tradicije i postojanja dobrovoljnog vatrogasnog društva Regeneracija opravdavaju zadovoljstvo i upućuju na neizmjernu važnost daljnjeg djelovanja DVD unutar tvrtke. Nastavit ćemo kontinuirano provoditi aktivnosti na unapređenju efikasnosti i spremnosti za djelovanje u izvanrednim situacijama u čemu je uključivanje još većeg broja zaposlenika u organizirano djelovanje i Dobrovoljno vatrogasno društvo Regeneracija važna aktivnost i cilj.

Goran Mikac, direktor marketinga i odnosa s javnošću

Regeneracija &  Poslovna Inicijativa Dobra Hrvatska
Oblikovano sukladno Metologiji DH
Prosinac 2017.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img