spot_img

Održiv i sretan Božić i Nova godina

I ovaj Božić i Novu godinu budite odgovorni! Ovo je pravo vrijeme da postanete ili ostanete dio pokreta prema održivijoj budućnosti.

Savjete za održivije blagdane pročitajte u nastavku. Utječite na svoje prijatelje i obitelj da učine isto, jer je smanjenje emisije ugljika tijekom blagdanskog razdoblja odličan način da se otvori put u održiviju novu godinu.

Darovi koji misle na sutra

  • Sve je u kvaliteti umjesto kvantiteti: kvalitetni artikli trajat će dulje od mnogih onih loše kvalitete. Time ćete također izbjeći bacanje darova i smanjiti ukupne troškove. Birajte darove koji misle na sutra.
  • Usredotočite se na iskustva: darujući iskustvo umjesto fizičkog predmeta možete smanjiti svoh ugljični otisak i stvoriti nevjerojatna sjećanja s voljenima.
  • Odaberite održivo pakiranje: kartice i papir za pakiranje kupujte od recikliranog papira ili papira s FSC certifikatom i izbjegavajte plastične vrpce i trake. Smanjite otpad kupujući darove s malo ili bez ambalaže.

Održivi ukrasi i božićno drvce

  • Birajte održive ukrase: Koristite višekratne ukrase, one koji se mogu reciklirati i imaju FSC certifikat, a možete ih i sami napraviti.
  • Postavljanje stola: ponovno upotrijebite svoje stolnjake i salvete od tkanine umjesto da koristite jednokratne.
  • Kakvo božićno drvce izabrati: Ako kupujete plastično božićno drvce, pobrinite se da ćete ga ponovno koristiti najmanje 10 godina. Inače bi bilo bolje kupiti živo iz održive šume. Ako kupujete pravo drvce, provjerite ima li FSC certifikat. Jeste li znali da božićno drvce možete i iznajmiti? Doprinesite zdravom planetu zalijevanjem drvca dok je kod vas, a zatim ga vratite na farmu da raste do sljedeće godine.

Božićne jelke! Ne pokušavajte ih „ostaviti“ iza grma … barem ako živite u Parizu

U Beču svi dobro organizirani – božićna drvca važan su izvor energije!


Hrana, veličanstvena hrana

  • Smanjite bacanje hrane: Odvojite vrijeme za planiranje obroka i budite realni s količinom hrane koja vam je potrebna, jer ćete tako smanjiti bacanje hrane i kasnije emisije ugljika.
  • Kupujte lokalno: kupujte sezonske i lokalne proizvode gdje je to moguće kako biste smanjili potrošnju energije na prijevoz hrane avionom i uzgoj izvansezonskih proizvoda.
  • Manje mesa: Zašto ne biste tijekom blagdana isprobali nešto novo umjesto tradicionalnih jelovnika s puno mesa? Stočarska industrija stvara 14,5% svih emisija stakleničkih plinova koje je uzrokovao čovjek. Zahtijeva ogromne količine prostora, vode i hrane. Smanjite zato konzumaciju mesa. Konzumiranje više obroka biljnog podrijetla dobro je i za vas i za planet. Kupujte organske proizvode i proizvode slobodnog uzgoja kako bi pomogli okolišu.

Želimo Vam sretan Božić i Novu godinu!

DOBRA HRVATSKA

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
HEP Opskrba

NAJČITANIJE