Sretan ovogodišnji Dan očeva! Ali, očevi su važni za obitelj svih 365 dana. Koji očevi preuzimaju nove uloge u kući?

U pojedinim zemljama, među kojima je i Hrvatska, 19. ožujka se obilježava kao Dan očeva, dok se u velikom broju preostalih zemalja Dan očeva slavi treće nedjelje u lipnju. Slavi se očinstvo, odaje zahvalnost za njihovo aktivno uključenje u život obitelji, doprinos rastu i razvoju djece, obitelji i društvu. Ali, na taj dan naglašeno se vodi društvena rasprava o preduvjetima za ravnotežu obiteljskog života i poslovnih obveza, na dobrobit životu i razvoju i djece i odraslih. Naši Zakoni to sve više podržavaju, a tako i sve veći broj poslodavaca

Povijesno smo skloniji tu važnu ulogu pripisivati majkama, dok se očeva uloga više gledala kroz prizmu hranitelja obitelji, što je kao što znamo važno, ali danas nije dovoljno. 

Danas su očevi, na sreću, sve prisutniji u svim aktivnostima skrbi o djeci, od najmanjih dana, preko odrastanja do završetka obrazovanja i uključenja mladih u život odraslih. Ima tu hranjenja, uspavljivanja do igranja, zajedničkog spremanja, pomoći oko školskih obaveza, odlaska u školu… do razgovora o važnim temama o djeci.

O važnosti tata u ranoj fazi razvoja djece govore rezultati brojnih istraživanja koji pokazuju da djeca angažiranih, aktivnih očeva bolje razvijaju socijalne vještine, manje su skloni sukobima te imaju više samopouzdanja. Uz to,  to razvoj roditeljskih kompetencija kod kuće primjetno utječe i na razvoj tatinih mekih vještina i kompetencija rukovođenja ljudima, što im znatno pomaže i u poslu.
Djeca uče gledajući roditelje. Kako bi dobili sve što im je potrebno za zdrav, ispunjen i sretan život, važno je da imaju priliku provoditi vrijeme i s mamom i s tatom, koji time razvijaju i zdravu emocionalnu povezanost sa svojom djecom.

Neravnopravnost spolova u RH: Podložni smo rodnim stereotipima – žene nose dom i obitelj, muškarci sudjeluju

Iako su se vremena promijenila, društvena su očekivanja, kako smo istakli, i dalje na strani toga da su djeca veća briga majke. Žene i same automatski preuzmu većinu obaveza, pa i bez stvarne potrebe i razloga. Usprkos tome da već desetljećima mame i tate jednako rade i priskrbljuju sredstva za život obitelji i usprkos tome što se zakonski okvir ozbiljno promijenio u prilog zajedničkoj brizi supružnika, mame i tate, za zdrav i skladan život obitelji. 

Kako MAME koriste zakonske dopuste i pridonose brizi za malu djecu

  • 99,7 % rodiljnog dopusta koji traje do šestog mjeseca života djeteta te 
  • 96 % roditeljskog dopusta, koji je predviđen za jednako podjelu među roditeljima od šestog mjeseca pa do 8. godine života djeteta.

Kako TATE koriste zakonske dopuste i pridonose brizi za malu djecu

  • Manje od 1 % očeva koristi mogućnost boravka s djecom u prvih šest mjeseci života 
  • samo 4 % tijekom drugih šest mjeseci života. Razlozi za tako malu participaciju očeva su brojni, od već spomenutog kulturalnog očekivanja („nije za muškarce da budu dadilje“) , do financijskih razloga kad muška plaća više doprinosi kućnom budžetu. 
  • Odnedavno je uveden i očinski dopust u trajanju od 10 dana kroz prvih šest mjeseci života djeteta i statistika pokazuje da veliki broj tata, čak njih 74 % to koristi. 

Ima, dakle, novijih i pozitivnih trendova iz čega razabiremo i dašak optimizma, jer daju naslutiti da ćemo brigu za djecu uskoro pripisivati i mamama i tatama.

VIŠE INFORMACIJA O ZAKONSKIM RJEŠENJIMA ZA USKLAĐENJE OBITELJSKOG ŽIVOTA I POSLA U HRVATSKOJ

Vrste dopusta za roditelje 

Kako bi i tate provodile više vremena sa svojom djecom, zakonski je predviđeno da već od najranije dobi mogu koristiti različite oblike dopusta. 

Sve zemlje EU uvele su u svoje zakonodavstvo „Direktivu o ravnoteži privatnog i poslovnog života“, što je Hrvatskoj donijelo slijedeće novosti:

  • Očinski dopust u trajanju od 10 dana je plaćen na nivou redovne plaće i može se koristiti do šestog mjeseca djeteta
  • Rodiljni dopust u trajanju od 6 mjeseci u prvih 70 dana predviđen je isključivo za rodilju (majku), a nakon toga majka može preostale dane prenijeti na oca djeteta. Ovaj dopust je također plaćen na nivou redovne plaće.
  • Roditeljski dopust u trajanju 4+4 mjeseca za svakog roditelja od kojih su dva neprenosiva, što znači da ukoliko jedan od roditelja ne iskoristi svoje dane dopusta dva mjeseca ostaju neiskorištena. Ovaj dopust je plaćen na nivou tzv. proračunske osnovice i trenutno ne može iznositi više od 995, 45 EUR. Dobro je za roditelje i djecu što se ovaj dopust može koristiti u dijelovima do 8. godine života djeteta.

Rodiljni i roditeljski dopust se može koristiti samo pojedinačno, odnosno ne mogu ih istodobno koristiti oba roditelja, dok se očinski dopust može koristiti i za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta majke.

Foto: prostooleh – www.freepik.com

Fleksibilno radno vrijeme

Sadašnji je trend da sve više poslodavaca daje roditeljima mogućnost fleksibilnost radnog vremena i mjesta. 

Zakonom su predviđeni i razni oblici rada kojima se izlazi u susret roditeljima koji mogu od svojih poslodavaca tražiti i fleksibilne oblike rada, također do 8. godine života djeteta, da bi lakše uskladili obiteljske i poslovne obaveze. 

Zakon omogućava korištenje bolovanja zbog bolesti djeteta koje je plaćeno najmanje na nivou 75% redovne plaće za prvih 45 dana bolovanja. Pojedini poslodavci među kojima su i mnoge MAMFORCE i DADFORCE kompanije bolovanje plaća na nivou pune plaće. Interesantno je da se realne stope bolovanja smanjuju te da se izjednačava broj bolovanja zbog djece među muškarcima i ženama.

Među dodatnim fleksibilnostima je i mogući rad u nepunom radnom vremenu što u praksi znači da je moguće npr. raditi 70, 85, 90 posto radnog vremena. Taj oblik rada se nažalost u Hrvatskoj rijetko koristi, iako je u razvijenim zemljama zapadne Europe u širokoj upotrebi. U ograničenom opsegu je u upotrebi model rada s polovicom radnog vremena, uglavnom zbog pojačane njege djeteta ili člana obitelji, kao i korištenje roditeljskog dopusta do 3. godine života u slučaju više djece u obitelji.

Kako biste dobili ideju što sve možete kao tata raditi sa svojom djecom pogledajte što o tome kažu tate i njihova djeca.

Izvor-preuzeto: MAMFORCE

DOBRA HRVATSKA
Ožujak, 2023.
www.odgovorno.hr
odgovorno@odgovorno.hr 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img