spot_img

Treće najveće grenlandsko “masovno otopljavanje”, baš 2021.! Kao najjači dokaz ljudskog nemara za prirodu i klimu, i na koncu za sebe.

Poigravanje čovjeka s prirodom i ljudska neodgovornost prema onome što nam je dato u nasljeđe, sve ozbiljnije dolazi na naplatu. Evo, u manje od deset godina doživjeli smo i treće otapanje Grenlanda, uslijed visokih temperatura. Otapanje nimalo obično, nego – masovno! Ogromne količine leda pokrenule su se pod utjecajem klimatskih promjena; znanstvenici upozoravaju da je otopljena količina vode u samo jednom danu ovog ljeta bila dovoljna da s prekrije američku Floridu vodenim pokrivačem od 5 centimetara.

Samo se u jednom danu u srpnju 2021. otopilo oko 22 gigatona leda, od kojih je, prema izjavi klimatologa Xaviera Fettweisa sa Sveučilišta u belgijskom Liegeu, 12 gigatona oteklo u ocean, a 10 je upio snježni pokrivač koji ga može ponovo smrznuti.

Treće najveće otapanje leda u 70 godina!

Radi se o trećem najvećem otapanju leda na Grenlandu od 1950. godine. Veća otapanja leda od ovog zabilježena su 2012. i 2019. godine. Iako je volumen topljenja manji od onog zabilježenog 2019., područje odmrzavanja je puno veće, kako navodi Polar Portal. Zato se ovogodišnje otapanje i naziva “masovnim događajem topljenja”.

Osim toga, tvrde klimatolozi,  takvi događaji mogu stvoriti povratne petlje koje stimuliraju daljnje zagrijavanje i otapanje leda, zbog čega Grenland postaje sve ranjiviji u odnosu na ostatak sezone otapanja leda.

Znanstvenici smatraju da je do brzog otapanja leda došlo nakon što je topli zrak zarobljen nad arktičkim otokom promijenio obrazac atmosferske cirkulacije, a upozoravaju također da bismo mogli biti svjedoci i još većeg otapanja ledenog grenlandskog omotača.

U zadnjim desetljećima razina mora je porasla za 25 cm.

Prema procjenama znanstvenika otapanje ledenog pokrivača na Grenlandu rezultiralo je s oko 25 posto porasta globalne razine mora u nekoliko zadnjih desetljeća. No, čini se da to nije izazvalo preveliku zabrinutost, odnosno da se potencijalna nova otapanja Grenlanda ne sagledavaju realno i racionalno, kako upozoravaju znanstvenici, nego ih se podcjenjuje, na što ukazuju modeli temeljem kojih se prognoziraju budući gubici leda.

„Nemoguća“ činjenica? Ljetos temperatura na dijelu Grenladna bila 23,6 stupnja C !

 O razmjerima globalnog zatopljavanja i sve drastičnijih klimatskih promjena, koje su i dovele do topljenja leda na Grenlandu, govori i podatak da je ovog tjedna, kada je ova pojava evidentirana, temperatura na istoku otoka Grenlanda, u Constable Pyntu, iznosila nevjerojatnih 23,2 stupnja Celzija.

O posljedicama se još uvijek, nažalost, nedovoljno  razmišlja, odnosno mjere koje se poduzimaju za sprječavanje ovako radikalnih pojava nisu dostatne. Priroda i njezine zakonitosti i dalje uzmiču pred interesima krupnog kapitala i neutažive žeđi za novcem, no, kad-tad tu će pohlepu i neodgovornost priroda čovjeku skupo naplatiti.

Nažalost, najskuplje onima koji su najmanje odgovorni. Dakle, većina.

Reference: TRIS Nezavisni novinski portal

DOBRA HRVATSKA
Listopad, 2021.

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img