spot_img

UDRUGA UZOR HRVATSKE: Važan partner Koprivnici u održivom životu grada, poslodavac za 5 produktivnih radnika, promicatelj teretnih bicikala – a u 2016.-oj ponovno uspješnija…

U 2016. godini UZOR-ova društvena inovacija „Teretnim biciklom do održive zajednice“ opet je zabilježila pozitivan trend razvoja, i to već sedmu godinu zaredom. Protekle su godine količine na ovaj način sakupljenog starog papira sedmerostruko veće nego u početnoj, 2010. godini. Ponovno je dokazano da se teretnim biciklima može još i više doprinositi održivom razvoju i životu grada Koprivnice.

Opravdanost i široku prihvaćenost teretnih trocikla u prikupljanju starog papira potvrđuju odlični rezultati u čitavom razdoblju od 2010. do 2016. godine, u kojem je teretnim biciklima dosad sakupljeno ukupno više od 1.800 tona starog papira!

Ova društvena inovacija temelji se na inovativnom sustavu za odvojeno sakupljanje staroga papira potpuno ekološkim vozilima (teretnim biciklima) u kućanstvima, „od vrata do vrata“.

Teretni bicikli imaju transportni kapacitet do 100 kg staroga papira, a koriste se za besplatnu dostavu i pražnjenje eko kutija u koje sugrađani u kućanstvima odvojeno sakupljaju stari papir. Zbog činjenice da sakupljaju stari papir iz kojeg se proizvodi novi papir, teretni bicikli su iznimno vrijedni čuvari naših šuma i jedinog nam planeta Zemlje. Tako su svojim predanim radom u razdoblju od 2010. do 2016. godine sačuvali život ukupno čak više od 36.000 stabala, koja bi inače trebalo posjeći za proizvodnju novog papira!

Osim toga, teretni bicikli za svoj rad ne troše nikakva fosilna goriva već se pokreću isključivo energijom čovjeka/vozača teretnog bicikla, a samim time su i njihove emisije stakleničkih plinova jednake nuli. Dakle, teretni bicikli su i veliki prijatelji naše klime jer su svojim radom u razdoblju od 2010. do 2016. godine spriječili ukupno više od 7.300 tona emisija stakleničkih plinova koji bi inače nastali u procesu sakupljanja starog i proizvodnje novog papira na „business as usual“ način!

Povrh svega, društvena inovacija je u razdoblju od 2010. do 2016. godine stvorila pet novih, ranije nepoznatih, održivih radnih mjesta vozača teretnih bicikala u gradu Koprivnici te omogućila barem privremeni posao još trinaestero osoba iz dugotrajno nezaposlenih i marginaliziranih društvenih skupina putem programa „Radom za zajednicu i sebe“ koji provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje!

Društvenom inovacijom se ostvaruju značajni ekološki, društveni i ekonomski rezultati, a inovacija je skalabilna odnosno primjenjiva i u drugim naseljima u Hrvatskoj, Europi i svijetu.

A kako se uopće dogodio taj sretni teretni bicikl?

U jednom se srcu pojavila strast za rješavanjem društvenog problema nepotrebnog bacanja starog papira u smeće, a u istoj vizionarskoj glavi ideja za njegovim rješavanjem na potpuno drugačiji, održivi način. I tako je započeo još jedan put s bezbroj izazova, skrivenih podsmijeha i pogleda ispod oka, jer se netko usudio krenuti putem kojim još nitko nije išao.  Ali – mnogošta je i dosad u ljudskoj povijesti postalo normalno onda kad je većina shvatila i prihvatila manjinu. Entuzijaste, pionire.

Udruga za održivi razvoj Hrvatske:

Matija Hlebar, predsjednik

Kolodvorska 7, HR-48000 Koprivnica, www.uzorhrvatske.hr, uzorhrvatske@gmail.com
tel. ++385 48 222 694, MB: 2568292, OIB: 23040021931, ŽR HR2925000091101310184 Addiko bank

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img