spot_img

OSVRT: U Hrvatskoj o klimatskim promjenama izvještava tek 19 velikih poduzeća

U skladu s Direktivom o nefinancijskom izvještavanju (Direktiva 2014/95/EU) godišnje informacije povezane s klimom trebale bi, ako je to potrebno, uključivati glavne rizike negativnih učinaka za razvoj, poslovne rezultate i položaj poduzeća koji proizlaze iz klimatskih promjena te glavne rizike negativnih učinaka na klimu koji proizlaze iz djelatnosti poduzeća.

Direktiva EU primjenjuje se na određena velika poduzeća unutar Europske unije koja su subjekti od javnog interesa i imaju više od 500 zaposlenika. Stupila je na snagu 6. prosinca 2014., a poduzeća koja joj podliježu počela su je primjenjivati od 2018. za informacije koje se odnose na financijsku godinu 2017.

***

Slijedom toga proteklih sam mjeseci proveo opsežno istraživanje na uzorku velikih poduzeća u Hrvatskoj – njih ukupno 68 – obuhvativši sva trgovačka društva i financijske institucije koja posluju u obliku dioničkih društava i koja su na datum bilance 31.12.2019. imala više od 500 zaposlenika.

Unatoč svim dosad provedenim aktivnostima i naporima Europske unije (EU) na području klimatskih promjena koji se odnose i na Republiku Hrvatsku kao punopravnu članicu,

nađeno stanje o izvještavanju velikih poduzeća u Hrvatskoj o klimatskim promjenama ukazuje na zabrinjavajuće nisku razinu prepoznavanja važnosti klimatskih promjena u poslovanju poduzeća.

Grafikoni u nastavku zorno ilustriraju hrvatsko stanje u 2019. – 19 gospodarskih subjekata, ili 28 posto od analiziranih 68 , napravilo je izvješća kako se očekuje.

Mnogo zanimljivih istraživačkih spoznaja proizlazi iz moje analize, a ovo je samo prva od njih. Stanje nikako nije dobro. Klimatske promjene su poput velike oluje u daljini koja se približava. Vidimo – oluja nailazi, sa svim iznimnim posljedicama koje će podnijeti svi oni koji se na vrijeme ne prilagode i zaštite.

Nadajmo se da će hrvatsko gospodarstvo, institucije i društvo u cjelini osvijestiti značaj izvještavanja, kao ne samo formalne aktivnosti, pa i iznaći novu snagu za istinske promjene koje treba započeti, na koje smo pozvani svojom savješću i razborom.

Više informacija o mom radu i zalaganju za održivi razvoj možete pronaći na linku https://www.uzorhrvatske.hr/

Matija Hlebar
Stručnjak za održivi razvoj i nefinancijsko izvještavanje, voditelj održivog razvoja u Podravki d.d., predsjednik Udruge za održivi razvoj Hrvatske

Izvor: Udruga Uzor Hrvatske … OVDJE

DOBRA HRVATSKA
Ožujak, 2021

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img