spot_img

WOLT, izjava generalnog direktora za javnost

Portal odgovorno.hr dobio je izjavu generalnog direktora Wolta Zagreb, koju prenosimo čitateljima u cijelosti:

Poštovani,

s obzirom na brojne neistine i optužbe koje je danas iznijela saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović, predsjednik Novog sindikata Mario Iveković, kao i neki partneri dostavljači tijekom prosvjeda ispred ureda Wolta u Zagrebu, dužni smo reagirati zbog interesa javnosti, kao i svih naših partnera i korisnika.

Žao nam je što je Wolt iskorišten za prikupljanje političkih bodova određenih predstavnika političkih stranaka. Izrečene izjave mogu ozbiljno ugroziti našu reputaciju, a kako naše poslovanje ovisi o povjerenju korisnika koji se već sutra mogu okrenuti drugoj platformi, u tom slučaju bit će ugrožena i budućnost svih partner dostavljača, ne samo onih koji su izašli na prosvjed.

Wolt posluje u skladu sa zakonom i nije odgovoran što su stupanjem na snagu novih zakonskih regulativa dostavljači dužni plaćati doprinose državi u punom iznosu, tj. u skladu s brojem sati koje odrade. Napominjemo da Wolt Zagreb nije poslodavac dostavljačima već je to tvrtka posrednik koja s njima sklapa Ugovor o radu. 

Manja neto primanja partnera dostavljača rezultat su inicijative državnih institucija da se zakonski uredi rad platformi, čime će Hrvatska biti prva zemlja u EU koja u svom radnom pravu ima zakonsku regulativu rada putem platformi.

Na izjavu da ‘Wolt radije zapošljava strance umjesto hrvatskih radnika te da nije proveo test tržišta rada’ odgovaramo kako je test tržišta rada proveo Zavod za mirovinsko osiguranje nakon čega je dozvolio uvoz radne snage iz drugih zemalja budući da hrvatsko tržište ne može zadovoljiti potrebe za radnicima. Ovdje opet napominjemo da dostavljači nisu naši zaposlenici jer njih zapošljava tvrtka posrednik. Wolt ne radi razliku između stranih i domaćih radnika ni na koji način – plaćanja su ista za sve kao i način rada putem aplikacije.

Na izjavu ‘da agregatori ne postoje nigdje u svijetu’ odgovaramo da većina digitalnih platformi u svijetu posluje upravo preko tvrtki posrednika ili agregatora jer mi osiguravamo platformu koja je dostavljačima sredstvo za rad, a tvrtke posrednici nam pomažu oko regrutiranja i zapošljavanja dostavljača s obzirom da to iziskuje znatne operativne i administrativne kapacitete. Da je uloga tvrtki posrednika izuzetno važna u ovom poslovnom modelu potvrđuje da su uvršteni i u novi Zakon o radu.

Izjava da se radnici prikriveno zapošljavaju bez ikakvog ugovora je neistina jer svaki dostavljač s tvrtkama posrednicima ima Ugovor o radu i s njima direktno dogovara radne uvjete.

Na izjavu kako smo ‘samo danas preko platforme digli cijenu rada jer smo na taj način htjeli dostavljače odvratiti od prosvjeda’, odgovaramo kako je dizanje naknada standardna procedura onda kada postoji veća potražnja za uslugom dostave. Danas je u Zagrebu padala kiša što je povećalo potražnju preko naše platforme.

Razumijemo nezadovoljstvo nekih partnera dostavljača uslijed novih zakonskih odredbi budući da one značajno mijenjaju način na koji su do sada radili, no Wolt za to nije odgovoran i zbog toga ne možemo prihvatiti da se Wolt koristi u dnevno – političke svrhe i da se time nanosi šteta našem ugledu i našim zaposlenicima.

S poštovanjem,
Marin Šušnjar, generalni direktor Wolt Zagreb

(Opaska uredništva: portal odgovorno.hr prenosi dobivenu izjavu u izvornom obliku i u cijelosti. Uredništvo je istaknulo (boldalo) dijelove teksta koju, po nama, imaju veće činjenično značenje.)

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img