spot_img

Za pozdraviti je Zeleni plan knjižnica i radionicu „Knjižnice i održivi razvoj“ u NSK

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je mrežna radionica Knjižnice i održivi razvoj. Osnovna je svrha ove edukacije potaknuti djelatnike Knjižnice te voditelje matičnih službi svih vrsta knjižnica da prepoznaju važnost ekološkog pristupa, što više i održivoga razvoja i primjene održivih praksi u knjižarskom okružju. Interes je bio velik – 138 polaznika, jer knjižničari u mnogo čemu i na mnogo načinu odišu kreativnošću, interesom za dobrobit lokalne zajednice, odgovornošću za svoj posao i misiju te održivi razvoj i planet Zemlju. Poznato je to mnogom čitatelju-ljubitelju knjiga koji često obilazi „svoju“ gradsku knjižnicu kao svoj drugi „dnevni boravak“. U jednoj čitanoj publikaciji, naime, mogli smo čitati i esej koji je promovirao takav slogan: „Knjižnice – dnevni boravak grada“.

Predavačica Marina Matijević, magistra komunikologije i pokretačica inicijative Ja bolji građanin, predstavila je smjernice pravilnoga razdvajanja otpada koji se proizvodi u knjižnicama te obavijestila polaznike o tome kako postati održiviji pojedinac. Centar za stalno stručno usavršavanje knjižničara u Republici Hrvatskoj osigurao je tehničku potporu za održavanje mrežne radionice. 

Zeleni plan u sustavu knjižnica RH (tko od nas ne zna za to, neka pogleda bolje i više)

Mrežna radionica dio je projekta Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod nazivom Knjižnice i održivi razvoj – program jačanja kapaciteta NSK koji je financijski poduprlo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a kojemu je svrha educirati djelatnike o konceptima održivosti, zelenoga načina života i poslovanja.

Održivi razvoj trenutačno je jedna od gorućih tema o kojoj se raspravlja na globalnoj razini, a knjižnice su temu prepoznale kao važnu za vlastito poslovanje kao i za zajednicu u kojoj djeluju. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu na temelju Strategije razvoja do 2026. godine prepoznala je potrebu za izradbom tzv. zelenoga plana NSK u kojem bi se okrenula zelenijemu poslovanju te provođenju aktivnosti i edukacija za korisnike o održivim temama. Odabran je tim ljudi koji radi na izradbi zelenoga plana, a u sklopu projekta Knjižnice i održivi razvoj – program jačanja kapaciteta NSK provedeno je dosad nekoliko radionica i aktivnosti. Za potrebe projekta održana je radionica o izradbi Zelenoga plana namijenjena djelatnicima NSK koju je vodila Ivana Ostoić, direktorica tvrtke Sustainable Solutions GIU. Održana je i radionica Zelena tranzicija: Europa kao prvi klimatski neutralan kontinent koju je vodila Judita Cuculić Župa iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj u suradnji s Europskim dokumentacijskim centrom NSK

Odlična iskustva na terenu

Svoja iskustva na mrežnim edukacijama podijelili su i voditelj Sveučilišne knjižnice u Puli Ivan Kraljević te ravnateljica Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac Kristina Čunović. 

Održana je i edukacija koje su provele više knjižničarke Blaženka Klemar Bubić i Jasmina Sočo iz Zelene knjižnice Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a zajedno s njima i u suradnji s Komisijom za zelene knjižnice HKD-a u tijeku je istraživanje o održivim navikama zaposlenika knjižnica.

Anketu je moguće popuniti do 15. rujna 2023. godine.

Referenca – preuzeto NKS

DOBRA HRVATSKA
Rujan, 2023.

odgovorno@odgovorno.hr
www.odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img