spot_img

Svjetski dan meteorologije: Budućnost vremena, klime i vode kroz generacije

Svjetski dan meteorologije obilježava se svake godine 23. ožujka. Datum je određen u spomen na 23. ožujka 1950. godine, kada je u Ženevi službeno osnovana Svjetska meteorološka organizacija (WMO). Ovim danom obilježava se bitan doprinos nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi sigurnosti i dobrobiti društva.

WMO je međuvladina organizacija i specijalizirana agencija Organizacije ujedinjenih naroda koja okuplja 185 članica. Osnovana je s ciljem osiguranja globalne suradnje na opažanju vremeskih prilika i brze razmjene meteoroloških informacija. Osim toga WMO, u suradnji s nacionalnim meteorološkim i hidrološkim službama, ima veliki udio u osiguranju hrane za svjetsko pučanstvo, kao i za zadovoljavanje zahtjeva za slatkom vodom kućanstava, poljodjelstva, industrije i drugog.

Jedinstvena mreža, koju čine tri svjetska meteorološka centra, 34 regionalna specijalizirana meterološka centra i 185 zemaljskih ili nacionalnih meteoroloških centara, skuplja, obrađuje i razmjenjuje oko 15 milijuna znakovnih informacija na dan i izrađuje 2000 vremenskih karata.

Hrvatska je od osnutka WMO-a surađivala s tom organizacijom, a nakon stjecanja samostalnosti i sama se učlanila u WMO u studenome 1992.

Što je meteorologija

Meteorologijom nazivamo znanstveno proučavanje atmosfere koje omogućuje prognozu vremena. Iako pokušaji progniziranja vremenskih uvjeta traju vjerojatno od kada je čovjek prisutan na Zemlji, znanstveni pristup mjerenja uz pomoć instrumenata zamjećuje se tek u 18. stoljeću. Zanimljivo je da su meteorološki instrumenati poput termometra, barometra, hidrometra, mjerača vjetra i kiše, izumljeni već krajem 16. stoljeća. Trebalo je nekoliko desetljeća da se te instrumente počne koristiti za sustavno promatranja i bilježenje vremena. Uporabom računala i satelita od druge polovice 20. stoljeća, meteorologia je poprimila neke sasvim nove razmjere. Pročitajte više: Moderna numerička vremenska prognoza slavi 70 godina…

Praćenje klimatskih promjena

Upravo su podaci WMO-a iz mreža posebnih meteorološko-ekologijskih postaja za mjerenje ozona, stakleničkih plinova i aerosola omogućili uzbunjivanje svjetske javnosti o mogućim, umjetno izazvanim globalnim promjenama klime. WMO je već 1975. izdao prvu znanstvenu objavu o promjenama ozonske ovojnice koja je bila preteča Bečkoj konvenciji, Montrealskom protokolu i njegovim naknadnim dopunama. Na poticaj Prve svjetske konferencije o klimi, održane 1976., tri godine kasnije ustanovljen je izvanredno važan Svjetski klimatski program.

Teme obilježavanja Svjetskog dana meteorologije

Od 1961. Svjetska meteorološka organizacija obilježava Svjetski dan meteorologije s drugom temom za svaku godinu. Odabrane teme odražavaju aktualna pitanja vezana uz vrijeme, klimu ili vodu.

Tema za 2022. bila je “Rano upozorenje i rana akcija” s naglaskom je na vitalnoj važnosti hidrometeoroloških i klimatskih informacija u svrhu smanjenja rizika od katastrofe.  –Vrijeme, klima i vodni ekstremi postaju sve češći i intenzivniji u mnogim dijelovima svijeta kao posljedica klimatskih promjena. Izloženiji smo više nego ikad brojnim katastrofama koje se pogoršavaju kao rezultat povećanja populacije, urbanizacije i degradacije okoliša. Vremenske prognoze koje nam govore kakvo će vrijeme biti više nam nisu dovoljne. Prognoze orijentirane na učinak, koje će javnost informirati o onome što će to vrijeme učiniti, presudne su u spašavanju ljudskih života i imovine. Unatoč tome, svaka treća osoba još uvijek nije adekvatno informirana sustavima ranog upozorenja.

Dobra je vijest da je brzi znanstveni i tehnološki napredak uvelike poboljšao točnost vremenske prognoze i ranih upozorenja koja spašavaju živote. Velike količine podataka razmjenjuju se među širom zajednicom slobodnije nego ikad prije, a tu su i novi alati koji uključuju strojno učenje i umjetnu inteligenciju. Ostvaren je značajan napredak u praćenju, simulaciji i projiciranju globalne klime u svrhu podrške donošenju odluka.

Budućnost vremena, klime i vode kroz generacije – tema za 2023.

Živimo na međusobno povezanoj planeti. Dijelimo jednu Zemlju, s jednom atmosferom i jednim oceanom. Naše vrijeme, klima i vodeni ciklus ne poznaju nacionalne ili političke granice. Međunarodna suradnja je neophodna.

Međunarodna meteorološka organizacija (IMO) – preteča Svjetske meteorološke organizacije – osnovana je 1873. godine u doba kada je zagađenje uzrokovano industrijskim i ljudskim aktivnostima bilo na samom početku.

Svjetski meteorološki dan 2023. obilježava se tijekom 150. obljetnice IMO-WMO-a. Ističe prošla postignuća, sadašnji napredak i budući potencijal – od telegrafa s kraja 19. stoljeća i pomorskih prognoza do superračunala i svemirske tehnologije.

Ova obljetnica također služi kao podsjetnik na našu klimu koja se mijenja. Prosječna globalna temperatura danas je viša za više od 1°C u usporedbi s prije 150 godina. Naše vrijeme je ekstremnije, naš ocean je topliji i kiseliji, razina mora je porasla, a ledenjaci i led se tope. Brzina promjena se ubrzava. Sada trebamo hitnu akciju kako bismo smanjili emisije i osigurali da buduće generacije mogu preživjeti i napredovati na našem planetu.

Naše vrijeme, klima i vodeni ciklus bit će drugačiji u budućnosti nego u prošlosti. Vremenske, klimatske i hidrološke usluge pomoći će nam da se uhvatimo u koštac s povezanim izazovima i iskoristimo prilike.

DOBRA HRVATSKA

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img