spot_img

HEP: Nastavak projekta odgovornog izvještavanja – objavljeno Izvješće o održivosti HEP grupe za 2015. (zasnovano na 105 pokazatelja)

Već više od desetljeća HEP u svoja godišnja poslovna izvješća uključuje i određene nefinancijske utjecaje. No, izvješća o održivosti s kojima odnedavna izlazi pred javnost imaju posebno značenje: rezultat je to dodatnog napora da se sveobuhvatni utjecaj HEP-a na gospodarstvo, društvo i okoliš opiše iscrpno te da se zainteresiranim čitateljima objasni na koji način HEP upravlja tim utjecajima. Na svojim web stranicama HEP je upravo objavio Izvješće o održivosti za 2015. godinu.

Izvješće je nastavak projekta koji je startao s objavom prvog ovakvog HEP-ovog izvješća, onog za 2013. i 2014. godinu. Kao i prethodno, i ovo je Izvješće izrađeno prema sržnoj opciji smjernica G4 Globalne inicijative za izvještavanje (GRI). Za razliku od prethodnog izvješća koje je odgovorilo na 99 pokazatelja, ovo je izvješće prošireno i obuhvaća 105 pokazatelja (od toga 13 sektorskih pokazatelja za područje energetike).

Timski rad i kompleksni zadatak – kako se radilo?

Kao i u prethodnom izvještajnom razdoblju, materijalna pitanja su bila polazišna točka u izradi izvješća. Na dvije interaktivne radionice Izvještajni tim u sastavu od tridesetak predstavnika društava HEP grupe i većine sektora HEP-a d.d. razmatrao je sva pitanja od važnosti za održivost HEP grupe te ona u kojima organizacija ima znatan utjecaj na dionike, tržište, društvo i okoliš. Tim je najprije pregledao materijalna pitanja iz prethodnog izvještajnog razdoblja i testirao njihovu aktualnost. Druga faza je uključila razradu, dopunu i višekriterijsku ocjenu materijalnih pitanja, s ciljem da se ona što preciznije pobroje i  opišu te da obuhvate sva područja poslovne aktivnosti grupe. Na kraju, ispitana je sukladnost materijalnih pitanja u kontekstu ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda usvojenih u rujnu 2015.

Kako bismo izvješće napravili što modernijim i prilagođenim raznim dionicima, članovi Izvještajnog tima popisali su one projekte i događaje koji posebno odražavaju praksu razvoja održivosti i društvene odgovornosti u HEP grupi. Ti projekti i događaji su posebno opisani u izdvojenim pričama u okviru pripadajućih poglavlja.

Nositelj aktivnosti pripreme i objave Izvješća o održivosti je Sektor za strategiju i razvoj, pri čemu je kao i čitav Izvještajni tim HEP-a imao stručnu potporu konzultantske tvrtke Hauska i partner.

Ostvareni kontinuitet u izdavanju izvješća o održivosti dobra je podloga za primjenu europske direktive o nefinancijskom izvještavanju i odgovarajućeg  budućeg Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o računovodstvu, koji je u postupku donošenja.

Više na:

http://www.hep.hr/UserDocsImages/dokumenti/Izvjesce%20o%20odrzivosti/HEP_Izvjesce_o_odrzivosti_2015.pdf

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img