spot_img

HEP: Novi podmorski energetski kabel – podrška održivosti otoka Lošinja i Ilovika

Sačuvati i obogatiti život naših otoka dio je strategije održivog razvoja RH. U tom svjetlu promatrajmo zamjenu postojećeg 10 kilovoltnog s novim 20 kilovolnim podmorskim kabelom od Malog Lošinja do Ilovika, dugim preko dva kilometra.

HEP-Operator distribucijskog sustava, Elektroprimorje Rijeka uspješno je završilo taj posao 11. srpnja 2016.

Investicijom vrijednom 2,85 milijuna kuna omogućena je kvalitetnija  i sigurnija opskrba električnom energijom kupaca na području Lošinjskog otočja te je obavljena priprema za prijelaz mreže s 10 kV na 20 kV koja se planira do proljeća 2017.

Novi ciklus ulaganja

Polaganjem ovog podmorskog kabela HEP ODS započinje novi ciklus ulaganja u podmorsku infrastrukturu, kojim se u sljedećem desetogodišnjem razdoblju planiraju zamijeniti postojeći podmorski kabeli na području Pule, Rijeke, Zadra, Šibenika i Dubrovnika, kojima je životni vijek pri kraju. Riječ je o više od 130 kilometara kabela, a cijela investicija vrijedna je više od 100 milijuna kuna.

„Ovom investicijom HEP pokazuje odgovornost i razumijevanje za važnost održanja kvalitete života i na najudaljenijim otocima, te osigurava nesmetanu opskrbu električnom energijom, bez koje je današnji život nezamisliv“ istaknuo je Željko Šimek, direktor HEP-Operatora distribucijskog sustava povodom završetka polaganja podmorskog kabela.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img