spot_img

HEP: OSIGURATI ENERGIJU U SVIM OKOLNOSTIMA – MISIJA JE HEPOVACA

Misija Hrvatske elektroprivrede – Sigurna i kvalitetna opskrba kupaca energijom, uz visoki stupanj društvene odgovornost, često je na kušnji, nažalost, zbog razloga na koje čovjek nema utjecaja. Poplave, požari, snijeg…, donose ljudima preteške trenutke. Tada kad je najnužnije, HEP im opet nosi – radost električne energije.

U zadnje vrijeme HEP se suočio s nekoliko dramatičnih elementarnih nepogoda u kojima je velik dio stanovništva ostao bez električne energije, u kojima su teško stradali elektroenergetski objekti i mreža, a radnici HEP-a pokazali se istinskim herojima koje vodila samo jedna misao –svojim sugrađanima što prije vratiti električnu energiju.

Početkom veljače 2014. ledena vremenska nepogoda u Gorskom kotaru uništila je 510 km električnih vodova – polovicu distribucijske mreže. Kiša koja se smrzavala u dodiru s tlom na vodičima je stvarala ledeni omotač nerijetko debljine i od 20 cm, što znači da su bili opterećeni težinom 40 puta većom od normalne. Tijekom nevremena bez električne energije ostalo 15 tisuća kućanstava s oko 23 tisuće stanovnika. Ukupna šteta je iznosila 84,4 milijuna kuna, što predstavlja najveću mirnodopsku štetu u povijesti HEP-a. Na hitnom popravku mreže i uspostavi opskrbe energijom tijekom tri tjedna radilo je više od 400 radnika HEP Operatora distribucijskog sustava. Svi oni radili su u ekstremnim zimskim i terenskim uvjetima, probijajući se do mjesta kvara uz pomoć Hrvatskih šuma i Hrvatske gorske službe spašavanja. Njihova je zadaća bila samo jedna – što prije stanovnicima Gorskog kotara osigurati svjetlo, spasiti zalihe hrane, vratili telefonski signal, televizijsku sliku, internet, djeci toplinu doma… Srećom, iako su uvjeti za radove bili vrlo složeni i s visokim stupnjem rizika, tih se dana nije dogodila nijedna nezgoda.

Samo tri mjeseca poslije dogodila se katastrofalna poplava u istočnoj Slavoniji. Uz nemjerljive štete koje je pretrpjelo stanovništvo, velika šteta nastala je i na elektrodistribucijskoj mreži. Bez napona je ostalo 110 km električne mreže i više od tri tisuće mjernih mjesta. HEP ODS je pretrpio štetu od približno 12 milijuna kuna. Zahvaljujući iznimnom angažmanu radnika HEP ODS-a, sva je niskonaponska mreža uključena već do 7. srpnja 2014. HEP je pokazao dodatno razumijevanje za stradale te je već prvih dana katastrofe uplatio donaciju od milijun kuna Hrvatskom crvenom križu, kao pomoć stanovništvu. Zatim je vlasnike poplavljenih kuća oslobodio plaćanja troškova za električnu energiju za razdoblje od svibnja do rujna 2014., u vrijednosti 3,2 milijuna kuna. Također je podmirio i troškove električne energije za potrebe kontejnerskih naselja. Da bi se stanovništvo čim prije moglo vratiti u domove, HEP ODS je darovao približno milijun kuna općinama Gunja, Drenovci i Vrbanja u svrhu financiranja nužnih sanacijskih radova na instalacijama u stambenim objektima. Donirana sredstva su omogućila vlasnicima kuća da na propisan i siguran način obave zamjenu nužne instalacijske opreme te izvanredni pregled i ispitivanje električne instalacije. Zajedno s donacijom za uređenje dječjeg igrališta u Gunji, ukupna pomoć HEP-a istočnoj Slavoniji iznosi šest milijuna kuna.

Ni godine 2015. nisu nas zaobišle nove katastrofe. Tako je zbog velikog požara na Pelješcu na duže ili kraće vrijeme jedan dio stanovnika i gostiju na Pelješcu i otoku Mljetu ostajao bez struje. I tamo, na Pelješcu, radnici HEP ODS-a ponovo su dokazali što znači profesionalnost, požrtvovnost i hrabrost.

Sve ovo najviši je iskaz društvene odgovornosti tvrtke i njenih radnika.

Darko Alfirev, pomocnik direktora Sektora za korporativne komunikacije, HEP d.d.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img