spot_img

Hrvatska stvara: Usmjeravanje mladih na sudjelovanje u kreiranju vlastite budućnosti, druženje u županijskim centarima novih znanja

Pod slogalnom Stvarajmo bolje društvo. Zajedno. tvrtka Stemi d.o.o. i Udruga Programerko kao predstavnik Code Cluba Hrvatska krajem su siječnja 2018. na Fakultetu elektotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu predstavili projekt Hrvatska stvara, projekt kojem je cilj omogućiti upravo mladima da se povežu, podijele znanja te međusobno surađuju i podržavaju se na putu ostvarivanja vlastitih ideja.

Provedbom projekta nastoji se stvarati zajednica mladih koje će se usmjeravati da budu stvaraoci, probuditi i njegovati stvaralački duh kod djece i mladih u Hrvatskoj na temelju digitalnih trendova koji nisu samo njihova svakodnevica, već i budućnost. Izvrstan primjer inicijative koja na budućnost mladih gleda – dugoročno.

Zašto je važno pratiti projekt Hrvatska stvara?

Hrvatska stvara primjer je projekta koji može učiniti pozitivan pomak upravo zato što potiče mlade na aktivnoso sudjelovanje u razvoj ubudućnosti, ali i vlastitog profesionalnog puta. Na taj su način oni jednakopravni sudionici koji razumiju potrebe svijeta oko sebe, a ne isključivo promatrači društvenih procesa.

Uz veliku podršku brojnih partnera, Hrvatska stvara će u 2018. u svakoj županiji diljem Hrvatske pokrenuti Code Clubove – centre u kojima će će osnovnoškolci u slobodno vrijeme moći nalaziti te besplatno učiti stvarajući nove tehnologije, a koji su pokrenuti u preko 130 zemalja svijeta na više od 10 000 lokacija. Prije svega, mladi će imati priliku i prostor gdje u zajedništvu mogu stvarati zahvaljujući Hrvatskoj zajednici tehničke kulture, najvećem rasadniku mladih stvaraoca u Hrvatskoj i neizostavnom partneru u projektu. Na ovaj će se način hrvatskim školarcima pružiti jedinstvena prilika za besplatno razvijanje vještina, i to na isti način i u istim uvjetima u kojima se nalaze školarci razvijenih zemalja.

Mnogo je uključenih, a uključiti se mogu svi zainteresirani

Projekt se izvodi uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, a omogućili su ga Zagrebačka banka i Školska knjiga uz ostale partnere. Za njegovu su provedbu odgovorni STEMI d.o.o. i Udruga Programerko kao predstavnik Code Cluba Hrvatska, uz podršku partnera Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Hrvatske zajednice tehničke kulture te Netokracije.

STEMI je tvrtka čija je misija privlačenje mladih u svijet znanosti, tehnologije i inovacija te njihova transformacija iz konzumenata tehnologije u stvaraoce. Proizvodi tvrke su tehnološke avanture kroz koje mlade inspirira na poduzetništvo i stvaranje novih tehnologija.

Programerko je udruga građana koji se bave poticanjem razvoja informatičkih vještina kod djece predškolske i osnovnoškolske dobi u Hrvatskoj. Udruga promiče kreativnost i inovativnost djece na području razvoja softvera i informatike. Udruga je partner i nositelj Code Club projekta za Hrvatsku. Code Club je svjetska volonterska mreža besplatnih klubova programiranja za djecu.

Projekt možete stalno pratiti na službenoj web stranici www.hrvatskastvara.eu.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img