spot_img

Hrvatska stvara: Usmjeravanje mladih na sudjelovanje u kreiranju vlastite budućnosti, druženje u županijskim centarima novih znanja

Pod slogalnom Stvarajmo bolje društvo. Zajedno. tvrtka Stemi d.o.o. i Udruga Programerko kao predstavnik Code Cluba Hrvatska krajem su siječnja 2018. na Fakultetu elektotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu predstavili projekt Hrvatska stvara, projekt kojem je cilj omogućiti upravo mladima da se povežu, podijele znanja te međusobno surađuju i podržavaju se na putu ostvarivanja vlastitih ideja.

Provedbom projekta nastoji se stvarati zajednica mladih koje će se usmjeravati da budu stvaraoci, probuditi i njegovati stvaralački duh kod djece i mladih u Hrvatskoj na temelju digitalnih trendova koji nisu samo njihova svakodnevica, već i budućnost. Izvrstan primjer inicijative koja na budućnost mladih gleda – dugoročno.

Zašto je važno pratiti projekt Hrvatska stvara?

Hrvatska stvara primjer je projekta koji može učiniti pozitivan pomak upravo zato što potiče mlade na aktivnoso sudjelovanje u razvoj ubudućnosti, ali i vlastitog profesionalnog puta. Na taj su način oni jednakopravni sudionici koji razumiju potrebe svijeta oko sebe, a ne isključivo promatrači društvenih procesa.

Uz veliku podršku brojnih partnera, Hrvatska stvara će u 2018. u svakoj županiji diljem Hrvatske pokrenuti Code Clubove – centre u kojima će će osnovnoškolci u slobodno vrijeme moći nalaziti te besplatno učiti stvarajući nove tehnologije, a koji su pokrenuti u preko 130 zemalja svijeta na više od 10 000 lokacija. Prije svega, mladi će imati priliku i prostor gdje u zajedništvu mogu stvarati zahvaljujući Hrvatskoj zajednici tehničke kulture, najvećem rasadniku mladih stvaraoca u Hrvatskoj i neizostavnom partneru u projektu. Na ovaj će se način hrvatskim školarcima pružiti jedinstvena prilika za besplatno razvijanje vještina, i to na isti način i u istim uvjetima u kojima se nalaze školarci razvijenih zemalja.

Mnogo je uključenih, a uključiti se mogu svi zainteresirani

Projekt se izvodi uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, a omogućili su ga Zagrebačka banka i Školska knjiga uz ostale partnere. Za njegovu su provedbu odgovorni STEMI d.o.o. i Udruga Programerko kao predstavnik Code Cluba Hrvatska, uz podršku partnera Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Hrvatske zajednice tehničke kulture te Netokracije.

STEMI je tvrtka čija je misija privlačenje mladih u svijet znanosti, tehnologije i inovacija te njihova transformacija iz konzumenata tehnologije u stvaraoce. Proizvodi tvrke su tehnološke avanture kroz koje mlade inspirira na poduzetništvo i stvaranje novih tehnologija.

Programerko je udruga građana koji se bave poticanjem razvoja informatičkih vještina kod djece predškolske i osnovnoškolske dobi u Hrvatskoj. Udruga promiče kreativnost i inovativnost djece na području razvoja softvera i informatike. Udruga je partner i nositelj Code Club projekta za Hrvatsku. Code Club je svjetska volonterska mreža besplatnih klubova programiranja za djecu.

Projekt možete stalno pratiti na službenoj web stranici www.hrvatskastvara.eu.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img