spot_img

“Laudate Deum”: Papa traži hitan odgovor na klimatsku krizu! – 10 ključnih rečenica

Naš odgovor na klimatske promjene je preslab – piše Papa u novoj apostolskoj pobudnici Laudate Deum, objavljenoj 4. listopada, na blagdan sv. Franje Asiškog. U njoj Papa Franjo naglašava: Ljudski doprinos globalnom zatopljenju je neporeciv. Obveza brige za zajednički dom proizlazi iz kršćanske vjere.

U šest poglavlja i 73 paragrafa apostolske pobudnice ‘Laudate Deum’ (Hvalite Boga) Papa Franjo želi precizirati i dopuniti ono što je već rekao o cjelovitoj ekologiji u prethodnom dokumentu ‘Laudato si(Hvaljen budi) iz 2015. godine. Novom pobudnicom Papa želi upozoriti i potaknuti na suodgovornost pred krizom klimatskih promjena, prije nego što bude prekasno. Pobudnica je posebno usmjerena na konferenciju COP28 koja će se održati u Dubaiju krajem studenoga i početkom prosinca.

“Laudate Deum” – deset ključnih rečenica

1

„Kako vrijeme prolazi, shvaćam da ne reagiramo dovoljno, budući da se svijet u kojemu živimo raspada i možda se približava točki prijeloma.“

2

“Koliko god se trudili negirati, sakriti, prikriti ili relativizirati, znakovi klimatskih promjena su tu i postaju sve jasniji.”

3

“Stvarnost je da mali postotak najbogatijih ljudi na svijetu zagađuje više od najsiromašnijih 50% ukupne svjetske populacije, te da su emisije po glavi stanovnika u bogatijim zemljama mnogo veće od onih u siromašnijim zemljama.”

4

“Više se ne može sumnjati u ljudsko – antropogeno – podrijetlo klimatskih promjena.”

5

“Čovječanstvo nikada nije imalo toliku moć nad samim sobom i ništa ne može jamčiti da će je dobro iskoristiti, pogotovo s obzirom na način na koji je sada koristi…”

6

“I dalje je za žaljenje što se globalne krize ne koriste kao prilike za donošenje korisnih promjena.”

7

“Reći da ne treba ništa očekivati ​​(od sljedećeg klimatskog summita u Dubaiju) bilo bi samoozljeđivanje, jer bi to značilo izložiti cijelo čovječanstvo, posebno najsiromašnije, najgorim učincima klimatskih promjena.”

8

“Prestanimo konačno s neodgovornim ismijavanjem koje ovo pitanje prikazuje kao nešto čisto ekološko, ‘zeleno’ i romantično, čemu se često rugaju ekonomski interesi.”

9

“Od nas se ne traži ništa više od određene odgovornosti za nasljeđe koje ćemo ostaviti za sobom na kraju našeg zemaljskog postojanja.”

10

“Kad čovjek teži tome da zauzme Božje mjesto, sam sebi postaje najveća opasnost.”

______________

Izvor: Vatican news, IKA

DOBRA HRVATSKA

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img