spot_img

Međunarodni dan obrazovanja

Opća skupština UN-a krajem 2018. godine proglasila je 24. siječnja Međunarodnim danom obrazovanja kako bi naglasila presudnu ulogu kvalitetnog i dostupnog obrazovanja u ostvarivanju svih Ciljeva održivog razvoja. Rezolucija ističe važnost osiguravanja obrazovanje na svim razinama – kako u predškolskoj i osnovnoškolskoj tako i u srednjem i visokom obrazovnaju, uključujući i strukovno obrazovanje – što će omogućiti da svi ljudi mogu aktivno doprinositi održivom razvoju.

Obrazovanje je ljudsko pravo, javno dobro i javna odgovornost.

Kada je u rujnu 2015. usvojila Agendu održivog razvoja do 2030., međunarodna zajednica prepoznala je obrazovanje kao ključno za uspjeh svih njenih 17 ciljeva. Cilj održivog razvoja 4 posebno ima za cilj “osigurati uključivo, pravedno i kvalitetno obrazovanje te promicati mogućnosti cjeloživotnog učenja za sve” do 2030. godine.

Prema podacima UNESCO-a, danas širom svijeta 244 milijuna djece i mladih ne pohađa školu, a 771 milijun odraslih je nepismeno. Postoji kriza u temeljnom učenju, pismenosti i vještinama računanja među mladim učenicima. Čak 617 milijuna djece i adolescenata ne zna čitati kao ni osnove matematike. Posebno su pogođene djevojčice i djevojke – manje od 40% djevojaka u podsaharskoj Africi završi nižu srednju školu. Posebno se ističe problem obrazovanja izbjeglica – oko četiri milijuna djece i mladih izbjeglica ne pohađa školu.

Više o obilježavanju Međunarodnog dana obrazovanja pročitajte na web stranicama UN i UNESCO.

Više o temi obrazovanja u primjerima DOP-a na našim stranicama…

DOBRA HRVATSKA

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 uskoro stiže!

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img