spot_img

ŠKOLA. Plemenito Lincolnovo pismo učitelju svoga prvog sina

Na prvi dan školske godine u rujnu, učitelji osnovnih škola i svi mi možemo se podsjetiti poruka iz jednoga davnoga pisma. Iako sveprisutan i prepoznatljiv diljem svijeta, manje se zna da je Abraham Lincolna Abe, legendarni američki predsjednik iz sredine 19. stoljeća, mnogo čitao i volio životinje, ali bio i brižan otac (imao je četvero djece). Upravo tu njegovu toplu ljudsku i obiteljsku stranu otkriva pismo koje je, prema predaji, Lincoln napisao učitelju prije ispraćaja svog sina u školske klupe.

Pismo u rujnu

”Danas moj mali sin kreće u školu i sve će mu tamo neko vrijeme biti strano i novo i zato bih molio da budete nježni prema njemu. On kreće u pustolovinu koja ga može odvesti preko kontinenata u avanturu, koju će vjerojatno pratiti ratovi, tragedija i patnja. Takav će život zahtijevati vjeru, ljubav i hrabrost. Stoga, dragi učitelju, molim vas uhvatite ga za ruku i naučite ga onome što mora znati. Naučite ga, ali blago, ako možete.
Naučite ga da na svakog neprijatelja dolazi više prijatelja. Morat će znati da svi ljudi nisu pravedni, ni iskreni, ali da nasuprot lošima i zlima dolazi mnogo dobrih, a barem jedan heroj, jedan predani vođa….

Naučite ga da deset zarađenih centi vrijedi mnogo više nego jedan nađeni dolar, da mu je u školi poštenije griješiti nego varati. Naučite ga da dostojanstveno gubi i kako uživati u pobjedi kada dobiva. Naučite ga da bude obazriv s obazrivima, a nepopustljiv s grubima. Naučite ga – najlakše će nadvladati nasilnike – akcijom odmah. Naučite ga da se ne obazire na cinike. Odvratite ga od zavisti, ako možete i naučite ga tajni spokojne blagosti i osmijeha. Naučite ga, ako možete, kako se nasmijati kada si tužan; naučite ga da suze nisu sramota; poučite ga da slava može biti i u porazu, a očaj u uspjehu. 

Učite ga ako možete čudesnosti knjiga, ali dajte mu također vremena da duboko razmišlja o vječnoj zagonetki ptica na nebu, pčela na suncu i cvijeća na zelenom brežuljku. Usmjerite ga da vjeruje u vlastite ideje, čak i ako mu kažu da su pogrešne. Pokušajte mom sinu dati snagu da ne slijedi gomilu kada svi to čine. Naučite ga da svakog sluša, ali naučite ga također da probere sve što čuje te zadrži samo ono dobro što prođe kroz sito istine.
Naučite ga da proda svoje talente i razmišljanja najboljim ponuđačima, ali da nikada ne objavi cijenu za svoje srce i dušu. Neka ima hrabrosti biti nestrpljiv, neka ima strpljenja biti hrabar. Neka uvijek ima vjeru u sebe, jer tada će imati uzvišenu vjeru u čovječanstvo i Boga. Ovo je veliki zahtjev, ali vidite što možete učiniti. On je tako drag mali dječak i on je moj sin.”

Abrahama Lincolna pamtimo kao najveću povijesnu ličnost, sposobna američkog predsjednika (1861.-1865.), velikog protivnika ropstva, koji je predvodio tešku kongresnu borbu do Zakona o ukidanju ropstva u Americi. Abe je usmrćen mecima zagriženog rasiste u atentatu u travnju 1865., na samom kraju Američkog građanskog rata, koji je i poveden od južnih američkih država zbog otpora ukudanju ropstva.

Moral, razbor i jednostavnost Lincolnova davnog pisma učitelju, adresirano je na mnogo osoba, na milijarde svih nas. 

Preneseno iz UM 2023

Goran Tudor
DOBRA HRVATSKA
Rujan , 2020.

www.odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 uskoro stiže!

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img