spot_img

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I PRIRODE: Nagrade i priznanja 2016. za projekte, organizacije i ljude koji brinu o očuvanju prirodnog okoliša. Stiglo je 45 prijava, a nagrađenih je osam!

Ima i u nas vrijednih primjera ljudi, ustanova, udruga, jedinica samouprave i tvrtki koji brinu o očuvanju prirodnog okoliša – vidjelo se to dobro prigodom dodjele tradicionalnih nagrada i priznanja za dostignuća u zaštiti okoliša u 2016. godini. Ministar zaštite okoliša i prirode, sada  i energetike, Slaven Dobrović, uručio ih je predstavnicima jedinica lokalne samouprave, udruga, poslovnog sektora te pojedincima iz odgojno-obrazovnih institucija. Dobitnici nagrada i priznanja izabrani su na javnom natječaju Ministarstva na koji su se mogli prijavljivati projekti iz područja zaštite okoliša, gospodarenja otpadom, energetske učinkovitosti i promicanja održivog razvoja.

„Kako bismo omogućili održivi razvoj, bitan je angažman cijelog društva, svakog pojedinca, institucije, udruge ili poduzetnika koji će se u svom djelovanju odgovorno odnositi prema okolišu. Posebno bih istaknuo važnost djelatnika koji rade u obrazovnom sustavu i njihovu potencijalu u promicanju vrijednosti zaštite okoliša i obrazovanju za održivi razvoj“, rekao je tom prigodom ministar Dobrović.

Podsjetimo, priznanja i nagrade za dostignuća na području zaštite okoliša dodjeljuju se od 1993. godine, i to u četiri područja: jedinice lokalne samouprave, udruge, pojedinci u odgojno-obrazovnim institucijama te za poslovni sektor. Poslovni je sektor podijeljen u podkategorije: upravljanje, proizvod i usluge, proces i međunarodna poslovna suradnja te dodatna kategorija – poslovanje i bioraznolikost. Finalisti za poslovni sektor imaju pravo kandidirati se i za Europsku poslovnu nagradu za okoliš. Naime, Hrvatske je članstvom u Europskoj uniji prihvatila model dodjele zajedničke europske nagrade za poslovni sektor za zaštitu okoliša (European Business Awards for the Environment, EBAE), koju je Europska komisija pokrenula još 1987. godine. Finalisti i pobjednici na nacionalnim razinama u zemljama članicama prijavljuju se za EBAE, nagradu koja se dodjeljuje na razini EU svake dvije godine.

Inače, na natječaj Ministarstva ukupno je stiglo 45 prijava u svim kategorijama. Sedmeročlano stručno povjerenstvo Ministarstva odlučilo je da ove godine priznanja i nagrade idu sljedećim pojedincima, udrugama i tvrtkama.

  1. Nagradu za doprinos zaštiti okoliša jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave dobio je Grad Prelog u suradnji s općinama Donji Kraljevec, Goričan, Sv. Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava i Kotoriba (Međimurska županija) za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području Donjeg Međimurja.
  2. Priznanje za doprinos zaštiti okoliša jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave dobila je općina Semeljci (Osječko- baranjska županija) za uspostavu odlaganja otpada u skladu s europskim standardima.
  3. Priznanje za doprinos zaštiti okoliša jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave dobio je Grad Novska (Sisačko-moslavačka županija) za uspostavu modernog sustava prikupljanja otpada.
  4. Nagrada za doprinos udruga na promicanju i unapređenju zaštite okoliša i održivog razvoja pripala je Zagrebačkom speleološkom savezu iz Zagreba za uklanjanje otpada iz podzemlja te uključivanje podataka o onečišćenim speleološkim lokacijama u Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske.
  5. Priznanje za doprinos udruga na promicanju i unapređenju zaštite okoliša i održivog razvoja dobila je Udruga Žmergo iz Opatije za akcije čišćenja otpada i izrade karata divljih odlagališta.
  6. Priznanje za doprinos udruga na promicanju i unapređenju zaštite okoliša i održivog razvoja pripalo je Ekološkoj udruzi Krka iz Knina za uporabu igračaka u okviru Eko-knjižnice igračaka.
  7. Nagradu za pojedince koji doprinose razvoju sustava zaštite okoliša i održivog razvoja u odgojno-obrazovnom procesu dobila je Violeta Pranjić, dipl. učiteljica razredne nastave iz Osnovne škole Gola, područna škola Gotalovo (Koprivničko – križevačka županija) za skupljanje starog papira, čepova od plastike i promoviranje biciklizma.
  8. Priznanje za pojedince koji doprinose razvoju sustava zaštite okoliša i održivog razvoja u odgojno-obrazovnom procesu pripalo je profesorici Ireni Tišljar iz Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac (Koprivničko – križevačka županija) za promicanje ekologije i održivog razvoja.
  9. Priznanje za pojedince koji doprinose razvoju sustava zaštite okoliša i održivog razvoja u odgojno-obrazovnom procesu dobila je Valentina Jugović, učiteljica iz Osnovne škole Josipa Kozarca iz Lipovljana (Sisačko-moslavačka županija) za doprinos obrazovanju u zaštiti okoliša.
  10. Priznanje za poslovni sektor za kategoriju upravljanje dobila je tvrtka GKP – Komunalac d.o.o. iz Koprivnice (Križevačko- koprivnička županija) za unapređenje sustava upravljanja kako bi se smanjio okolišni otisak organizacije. Naime, uvođenjem novih tehnologija, aplikacija i moderniziranih implementacija u poslovanje, GKP – Komunalac značajno je pridonio očuvanju okoliša. Nabavkom dvokomornog vozila, „pametnih” spremnika za odlaganje otpada, spremnika za opasni otpad, novog roto-sita te 500 besplatnih plastičnih kontejnera napravili su značajni pomak u gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša. Od 1. srpnja ove godine 276 stanova iz koprivničkog Zelenog kvarta koristi nove spremnike za otpad s tzv. otpadomjerom i RFID karticom, a svi zeleni otoci imaju senzore s dojavom o popunjenosti tri četvrtine spremnika.

Nagrađeni su dobili plakete s apstraktnim reljefnim prikazom okoliša, rad akademskog kipara prof. Želimira Janeša. Dobitnici nagrada i priznanja dobili su i povelje u zlatnoj, odnosno srebrnoj boji. No, mnogo je važnije što što su dobili dužno priznanje društva za doprinos zaštiti okoliša. Jer, oni su ti koji viziju o čistoj i očuvanoj prirodi ostvaruju u stvarnosti. Nadamo se stoga da će i drugima poslužiti kao vrijedan primjer i od srca im čestitamo!

Dobra Hrvatska – MDM

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img