Nova pravila o ravnoteži poslovnog i privatnog života

Europski parlament radi na novim pravilima kako bi roditelji i skrbnici bolje odgovorili na izazove prilikom traženja ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Bolji uvjeti rada i roditeljski dopust pomogli bi zaposlenim roditeljima i doprinijeli ravnopravnost žena i muškaraca s obzirom na njihove mogućnosti na tržištu rada. Stopa zaposlenosti žena u 2017. je 66,5 posto (u usporedbi s 78 posto za muškarce) i više rade uz skraćeno radno vrijeme i na ugovore na određeno, što se odražava u razlikama u plaćama i karijerama.

U srijedu 11. srpnja parlamentarni odbor za radna mjesta glasao je o novim pravilima za postizanje bolje ravnoteže osobnog i privatnog života kako bi se promicalo zapošljavanje žena i općenito zaposlenost u EU-u, a i pomoglo očevima da imaju pravo na roditeljski dopust. Zastupnici zagovaraju bolji standard za očinski dopust što uključuje pravo na očinski dopust u trajanju od najmanje deset radnih dana povodom rođenja ili posvajanja djeteta. Uvelo bi se također pravo na četiri mjeseca očinskog dopusta do djetetove desete godine.

Zalažu se i za plaćeno skrbništvo nad ozbiljno bolesnim ili ovisnim članovima obitelji. Izvjestitelj je predložio da se za dopust skrbnika isplaćuje naknada u iznosu od najmanje 75 % bruto plaće radnika. Na kraju, zastupnici traže fleksibilne uvjete rada za roditelje (poput mogućnosti rada na daljinu).

Dodatne informacije pronađite ovdje.

Izvor: Europski parlament

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img