spot_img

Što su Europske snage solidarnosti?

Europske snage solidarnosti osmišljene su kako bi se europskim građanima mlađima od 30 godina omogućilo pružanje potpore nevladinim organizacijama, tijelima lokalne vlasti ili privatnim poduzećima aktivnima u rješavanju zahtjevnih situacija diljem Europske unije kao što: ponovna izgradnja zajednica nakon prirodnih katastrofa, rješavanje socijalnih izazova poput socijalne isključenosti, siromaštva, zdravstvenih i demografskih izazova, ili rad na prihvatu i integraciji izbjeglica.

Europske snage solidarnosti razijaju vlastiti identitet koji počiva na angažiranju i solidarnosti te su važan segment za društveno odgovorno poslovanje. Pridruživanjem Europskim snagama solidarnosti sudionici izražavaju predanost i spremnost da jedno razdoblje vlastitog života posvete drugima. Pomažući drugima, uključujući i najranjivije skupine u našim društvima i zajednicama, mladi će u praksi provesti solidarnost, ali i steći vještine (uključujući i jezične) i iskustvo koji će im biti korisni za pronalaženje posla ili daljnje obrazovanje i osposobljavanje.

Kako funkcioniraju Europske snage solidarnosti?

Europske snage solidarnosti temelje se na postojećim stručnim i volonterskim programima EU-a za mlade te mobilizaciji uspostavljenih mreža za zapošljavanje i obrazovanje te subjekata iz civilnog društva diljem Europe. Razvijaju se u bliskoj suradnji s državama članicama, tijelima lokalne vlasti i nevladinim organizacijama.

Kandidati koji se žele pridružiti Europskim snagama solidarnosti i subjekti koji žele angažirati članove mogu to učiniti na jedinstvenoj kontaktnoj točki: posebnom internetskom portalu Europskih snaga solidarnosti.

Dobrovoljni rad trajae od dva mjeseca do godine dana, a radni odnos najmanje četiri mjeseca.

Tko se može pridružiti i prema kojim kriterijima?

Europskim snagama solidarnosti mogu se pridružiti svi europski građani mlađi od 30 godina, bez obzira na porijeklo i na to jesu li trenutačno u programu obrazovanja ili osposobljavanja, zaposleni ili nezaposleni. Dostupne su aktivnosti za brojne profile, od osoba koje su napustile školovanje do visokoobrazovanih osoba koje možda već imaju radno iskustvo.

Kao što i samo ime govori, Europske snage solidarnosti prvenstveno će se temeljiti na solidarnosti. Mladi koji žele postati članovima moraju u okviru postupka registracije prihvatiti njihovu misiju te izjaviti svoju angažiranost i spremnost za obavljanje solidarnih aktivnosti nakon što ih se poveže s nekom organizacijom ili prihvati kao volontere. Iako sama registracija nije jamstvo za sudjelovanje, zbog raznih izazova i velikog raspona vještina potrebnih da ih se prevlada tražit će se vrlo različiti stučni profili.

U kakvim aktivnostima sudjeluju Europske snage solidarnosti?

Članovi Europskih snaga solidarnosti mogu sudjelovati u svim vrstama aktivnosti pripravnosti i dugoročnog odgovora u slučaju katastrofe, aktivnostima povezanima sa socijalnim izazovima poput socijalne isključenosti, siromaštva, zdravstvenih i demografskih izazova ili aktivnostima za rješavanje izbjegličke krize.

Program može, primjerice, podržavati razvoj socijalnih, zdravstvenih i rehabilitacijskih usluga za osobe u opasnosti od siromaštva i socijalne isključenosti, kao što su Romi, osobe s invaliditetom, određene skupine imigranata i druge žrtve diskriminacije i predrasuda.

Hitni je odgovor na krizne situacije (na primjer gašenje šumskih požara ili potraga i spašavanje u gradovima) isključen jer su za njih potrebni visoko osposobljeni stručnjaci. No, ako ruralna zajednica želi smanjiti opasnost od šumskih požara, primjerice uklanjanjem niskog raslinja, članovi Europskih snaga solidarnosti mogu dati vrijedan doprinos.

Koje organizacije mogu sudjelovati?

Nevladine organizacije, tijela lokalne vlasti ili privatna poduzeća koji su aktivni u rješavanju zahtjevnih situacija mogu putem službenog portala kontaktirati s članovima Europskih snaga solidarnosti te ih angažirati.

Sve organizacije koje obavljaju volonterske aktivnosti moraju imati važeću akreditaciju kojom se jamči usklađenost s Poveljom Europske volonterske službe (EVS) kako bi se osiguralo poštovanje zadanih standarda kvalitete.

Dodatne informacije o ESS-u doznajte ovdje.

Izvor: Europska komisija

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img